Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą ramą, info o niej, może jakiś katalog? Ogólnie jakies informacje i opinie o rowerach Merida z lat 90, wszystko mile widziane.
Tylny trojkat cromo, główny alu. czy to dobre połączenie?
To Twój rower? Dawaj go do działu Retro MTB.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900
Dobre niedobre, na pewno ciekawe. Biorąc pod uwagę to, że alu ramy zwykle pękają przy hakach to może i miało to sens.
cholera
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................
Campagnolo 50 th anniversary..w budowie
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
To ta allegrowa Merida?
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900
Pewnie, że miało.
Przód masz sztywny i lekki - tam nie potrzeba wybierania drgań. Za to sztywność jest wskazana.
Tył masz trochę cięższy, ale bardziej wytrzymały i wybierający drgania. Do tego wytrzymalsze okolice najbardziej narażone na pękniecie.
Suma - masz ramę lżejszą od pełnej stali ale jednocześnie komfortową.
Przy konstrukcji mufowej takie coś jak widać bez większego problemu da się zrobić.
Przód masz sztywny i lekki - tam nie potrzeba wybierania drgań. Za to sztywność jest wskazana.
Tył masz trochę cięższy, ale bardziej wytrzymały i wybierający drgania. Do tego wytrzymalsze okolice najbardziej narażone na pękniecie.
Suma - masz ramę lżejszą od pełnej stali ale jednocześnie komfortową.
Przy konstrukcji mufowej takie coś jak widać bez większego problemu da się zrobić.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
jeszcze nie do konca moj.. nasze pierwsze spotkanie za 2 tyg dopiero, na razie to troche randka w ciemno;)
kurcze najbardziej filigranowa rama alu jaka widzialem
ladniutka
ladniutka
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Tak na oko to widać, że rower jest faktycznie w bdb stanie. Poza oponami i siodłem, wydaje się być w oryginale. Jeżeli chodzi o cenę to uważam, że jest dobra. Ona już od jakiegoś czasu wisi na Tablicy i kiedyś była chyba droższa.
Ma bardzo fajny zacisk do sztycy razem z wieszakiem pod Canty
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900
Ten wieszak to nie jest razem z zaciskiem tylko taki dokładany do jego śruby, jest wiele różnych takich rozwiązań.Nawet kiedyś miałem zrobić fotki tych co mam u siebie zbunkrowane ale jakoś mi się zapomniało.Skeevo pisze:Tak na oko to widać, że rower jest faktycznie w bdb stanie. Poza oponami i siodłem, wydaje się być w oryginale. Jeżeli chodzi o cenę to uważam, że jest dobra. Ona już od jakiegoś czasu wisi na Tablicy i kiedyś była chyba droższa.
Lodzermensch
Witam.
Focker trafił idealnie w punkt. :D
Moja Szosa Meridy była właśnie tak zbudowana i powiem szczerze że jeszcze nie trafiłem na bardziej komfortową szosówkę, jeździłem na niej dzień w dzień po mieście...
Generalnie polecam.
Przy okazji całość była robiona na mufach co moim zdaniem jest mega estetyczne bo dalje gładkie połączenia.
pozdrawiam
xMekpx
Focker trafił idealnie w punkt. :D
Moja Szosa Meridy była właśnie tak zbudowana i powiem szczerze że jeszcze nie trafiłem na bardziej komfortową szosówkę, jeździłem na niej dzień w dzień po mieście...
Generalnie polecam.
Przy okazji całość była robiona na mufach co moim zdaniem jest mega estetyczne bo dalje gładkie połączenia.
pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996
przód jest uzbrojony w całkiem ładny wideł cr-mo więc wybierak jest idealny :)focker pisze:...Przód masz sztywny i lekki - tam nie potrzeba wybierania drgań...
a sama ramka ciekawa, ciekawa, nie powiem...
Chodziło mi o sam przedni trójkąt - nie potrzeba tam dobrego wybierania bo od tego jest właśnie stalowy widelec. System wydaje się więc idealny - jednak w epoce późniejszego spawania i taniego aluminium nie ma racji bytu, bo stali z aluminium spawaniem nie połączymy, a w katalogu opisywana rama będzie cięższa niż analogiczna z pełnego alu.
Podobne ramy robił chyba także Raleigh z tego co kojarzę. Taki sam system przyjął też Gary Fisher w ramach Big Sur, tylko stal zastąpił kompozytem. Założenie takie samo, choć rama 10 lat późniejsza.
Podobne ramy robił chyba także Raleigh z tego co kojarzę. Taki sam system przyjął też Gary Fisher w ramach Big Sur, tylko stal zastąpił kompozytem. Założenie takie samo, choć rama 10 lat późniejsza.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Miałem kiedyś podobną Meridę - Al Bon Tech XT - to był najwyższy model w roku 91, ta będzie pewnie oczko niżej
Rama (moja przynajmniej) starannie wykonana, lekka jednak wbrew pozorom nie była
Z podobnych konstrukcji jak wspomniano był jeszcze Raleigh Techium Chill - konstrukcja i wykonanie zaskakująco podobne, choć zdecydowanie nie są to ramy identyczne
Rama (moja przynajmniej) starannie wykonana, lekka jednak wbrew pozorom nie była
Z podobnych konstrukcji jak wspomniano był jeszcze Raleigh Techium Chill - konstrukcja i wykonanie zaskakująco podobne, choć zdecydowanie nie są to ramy identyczne
Merida jest "procentem ram" a nie tylko marką więc możliwe jest spotkanie takiego samego cuda z inną nakelejką.
Ja znalazłem bliźniaczą, do mojej Meridy, Univegę. Rower identyczny włacznie z kierą, mostkiem i obręczami.
Jakbym teraz znalazł jakiegoś AL-bon-tech'a w rozmiarze to z chęcią zrobiłbym rower do miasta.
pozdrawiam
xMekpx
Ja znalazłem bliźniaczą, do mojej Meridy, Univegę. Rower identyczny włacznie z kierą, mostkiem i obręczami.
Jakbym teraz znalazł jakiegoś AL-bon-tech'a w rozmiarze to z chęcią zrobiłbym rower do miasta.
pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996
Dzieki za wszystkie opinie i troche info. Jakby ktos mial cos do dodania lub jakies dane to zapraszam.
Gdy rower do mnie dotrze, to porobię lepsze zdj, prawdopodobnie tez porozkładam wszystko, poważę i wstawie watek do odpowiedniego dzialu.
Gdy rower do mnie dotrze, to porobię lepsze zdj, prawdopodobnie tez porozkładam wszystko, poważę i wstawie watek do odpowiedniego dzialu.