Lockdown z kolei, który pozamykał moje wszelakie inne sportowe ścieżki sprawił, że 100% sił rzuciłem na rower.
Z połączenia tych żywiołów powstał on. Giant ATX 880, którego kupiłem sobie na OLX-ie.
No dobra, kupiłem sobie go też dlatego, że zacząłem jeździć więcej po lesie, a Panasonic, który jest moim jedynym sprzętem do wszystkiego, nie bardzo się nadawał do takich wypraw.
Wciąż nie kupiłem mu opon w teren. Do tego przydałoby się zmienić kasetę. Do tego może jakiś retro amorek na przód. Coś tam jeszcze, coś tam jeszcze. A w ogóle, to go szkoda, bo taki ładny jest w tym miejskim setupie.
Poza tym, przeliczyłem sobie, że szybciej i taniej będzie kupić sobie po prostu jakąś gotową maszynę, której nie szkoda. Na tapecie był fajny Trek OCLV, ale słabe zdjęcia od sprzedającego i niejasność przy pomiarach ramy mnie zniechęciły. Na różnych portalach siedziałem codziennie i mozolnie przerzucałem kolejne ogłoszenia. W końcu wczoraj rano natrafiłem na coś ciekawego.
Powiedzmy sobie otwarcie - ten rower nie urzekł mnie urodą. Nie marzyłem nigdy o Giancie. No chyba, że jakimś Cadexie, MCM. Seria ATX nawet jakoś nie zaistniała specjalnie w mojej świadomości. No, ale spodobało mi się kilka rzeczy: hamulce Magury, odpowiedni (w końcu) rozmiar ramy (19.5), amortyzator i całkiem niezły osprzęt.
Z tego, co udało mi się dowiedzieć w szybkim riserczu, to HS Silver były montowane w tym modelu fabrycznie. Podobnie jak Rock Shox Judy. Fabryczne są nawet rogi i gripy. To akurat spoko.
Gdzieś na angielskiej stronie dowiedziałem się, że dokładnie ten model kosztował 1400 funtów jako nowy i był najwyższy w hierarchii XC, tuż przed modelami z ramami z carbonu.
Włoskie źródła donoszą, że ATX 880 został wybrany w USA rowerem roku 1999. Taką frazę znalazłem w katalogu Giant na rok 2000.
No właśnie - i teraz rodzi się moje pytanie. Z którego roku Waszym zdaniem jest ten sprzęt? W 2000 i 2001 ATX 880 miał już na pewno hamulce tarczowe i amortyzator SID, a nie Judy. Katalogów z 99 ani 98 nie udało mi się znaleźć, ale właśnie te roczniki obstawiałbym najbardziej. Jeśli jest tu jakiś znawca marki, prosiłbym o naprowadzenie.
Rower do mnie leci, może będzie jutro, więc póki co tylko zdjęcia z ogłoszenia.