Witam wszytskich,
Nie dawno kupiłem sobie o to taki rowerek marki Biria. Ogólnie rower był bardzo zaniedbany i brudny. Postanowiłem go rozebrać do ostatniej śrubki, wyczyścić i złożyć go ponownie, wymieniłem linki i pancerze. I teraz mam do was pytaniem czy ktoś wie co to jest za model ramy, czy jest to jakaś perełka, czy macie jakiś pomysły co do niego można dołożyć, i czy ma któś może podobny rower?
Brakuje tylko okładzinek hamulcowych i przedniej przerzutki, wcześniej był jakiś nowszy XT'ek który nie pasował do reszty.
Fajne malowanie ramy :) Do tego Tange Ultimate. To wysoki model rurek Tange, więc rama powinna być dość lekka. Zresztą obwieszona jest nie byle czym, chociaż jest trochę miszmaszu - XT 737 i 739 i starsza przerzutka XTR. Ja bym poszedł w stronę 737 i cantileverów zamiast V-brake 739, bo rama jest (jełśi dobrze widzę) zaprojektowana do współpracy z cantileverami (przelot pod zaciskiem siodła).
Tak czy owak rower warty zaopiekowania się. Czy perełka - ciężko stwierdzić. Z jednej strony fajne rurki i niebanalne malowanie, z drugiej marka Biria do czasu model Unplugged nie należała do tych, do których się ślini po nocach. Tak czy owak - rower jest fajny.
Tak czy owak rower warty zaopiekowania się. Czy perełka - ciężko stwierdzić. Z jednej strony fajne rurki i niebanalne malowanie, z drugiej marka Biria do czasu model Unplugged nie należała do tych, do których się ślini po nocach. Tak czy owak - rower jest fajny.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
fajny-ciekawy przez malowanie rowerek, w tym rozmiarze ramka na rurkach Ultimate powinna ważyć ~2050g
Troche tu jest przeglad prawie calej historii mtbfocker pisze:chociaż jest trochę miszmaszu
zaczynajac od pedryli xt poprzez rd 900 z guma od 951 a konczacna na 739
Chociaz najbardziej mnie raza korki w JUDY XC ..popraw mnie jak nie mam racji
szczescie ,ze Smolar na urlopie
.............................................................
brac sie do roboty i porzadkowac to
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................
Campagnolo 50 th anniversary..w budowie
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Korki są od rocznika 1997 - ale się nie odzywam, bo sam je wkładam gdzie popadnie. Po prostu są najładniejsze ze wszystkich :)
Ogólnie jak go kupiłem wymieniłem korbe, wcześniej byla sugino impel, ale byla za bardzo styrana, założyłem pedala xt bo wcześniej nałożone były spd ritchey czerwone, siodło i opony. Co do koreczkow od amora były takie jak są, ale bardziej podobają mi sie te niż z starszych roczników. A tak przy okazji miał by ktos na zbyciu przednia przerzutke z modelu xtra taki jak jest z tylu?
sztywny na wzor takiego:
http://www.retrobike.co.uk/forum/viewto ... 6&t=278350
taka fantazja
p.s. jesli to rzeczywiscie tange ultimate - to biria mx 700 (jak w opisie z retrobike)
podobny w katalogu
http://www.retrobike.co.uk/forum/viewto ... 6&t=278350
taka fantazja
p.s. jesli to rzeczywiscie tange ultimate - to biria mx 700 (jak w opisie z retrobike)
podobny w katalogu
Ostatnio zmieniony 2014-08-27, 14:03 przez julek, łącznie zmieniany 1 raz.
a tu podobne
http://www.retrobike.co.uk/forum/viewtopic.php?t=164898
według różnych plotek
mx700 model
ps. jak średnica sztycy?
http://www.retrobike.co.uk/forum/viewtopic.php?t=164898
według różnych plotek
mx700 model
ps. jak średnica sztycy?
centurion accordo gt '88, gary fisher big sur '99, trek singletrack 950 '95, romet-universal '82, centurion-ritchey '90-91, nishiki bombardier '94, peugeot black rock '90, univega dual action-pro '96, koga-miyata traveller '91/ ramy; wheller 6600 '93, centurion accordo '87, katrga dx '90 /było: muddy fox courier comp '92, peugeot mackenzie '92, giant cold rock '90, '91, '92,
fajna! można coś tego ładnego zrobić, świetne te przykłady z retrobike.
co do miszmaszu osprzętowego to z tego co się zorientowałem to firma miała do tego tendencje. W obrębie konkretnego egzemplarza mogły być zamontowane części od A do Z, niezgodnie z katalogiem. Może zakładali to co aktualnie leżało na magazynie
A może to jednak inwencja poprzedniego właściciela?
Naklejki na ramie są wodne, jak na mojej? Moje nie dożyły do dzisiejszych czasów.. Błoto, woda i czas zrobiły swoje.
Dobrze pamiętam że swego czasu kadra narodowa jeździła na birii?
co do miszmaszu osprzętowego to z tego co się zorientowałem to firma miała do tego tendencje. W obrębie konkretnego egzemplarza mogły być zamontowane części od A do Z, niezgodnie z katalogiem. Może zakładali to co aktualnie leżało na magazynie
A może to jednak inwencja poprzedniego właściciela?
Naklejki na ramie są wodne, jak na mojej? Moje nie dożyły do dzisiejszych czasów.. Błoto, woda i czas zrobiły swoje.
Dobrze pamiętam że swego czasu kadra narodowa jeździła na birii?
taksnack pisze:Dobrze pamiętam że swego czasu kadra narodowa jeździła na birii?
Barul i spolka
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
To samo pomyślałem o tym bajku. Rama jest świetna!julek pisze:jakie piekne cygaro! gra zdecydowanie warta swieczki. rob go
Woodlands 29-er cr-mo
Trek 750
ARCADIA 6000
Suntour XC Pro WTB w kartonach czeka na nowe życie
Trek 750
ARCADIA 6000
Suntour XC Pro WTB w kartonach czeka na nowe życie
nie pasują mi hamulce, a już podkowy to w ogóle porażka , totalne zachwianie równowagi smaku i prostoty konstrukcji
Remont idzie do przodu... Wymieniłem już hamulce na canti xtr m900, kasetę xt m737.
Ogólnie rower jeździ jak marzenie, z czasem wrzuce fotki. Mam do was pytanie, a mianowicie jestem w posiadaniu kół na piasatch xtr, chyba m900 i czy tylna piasta robiona byla na 7 biegów?
Ogólnie rower jeździ jak marzenie, z czasem wrzuce fotki. Mam do was pytanie, a mianowicie jestem w posiadaniu kół na piasatch xtr, chyba m900 i czy tylna piasta robiona byla na 7 biegów?
Jak za duża? Może masz piaste xtr z bębenkiem od innej 7 biegowej piasty. Tam nawet 9 sie zmieści na m900. A nie masz ty przypadkiem bębenka uniglide?
Może jest to uniglide, nie wiem jutro spróbuje wrzucić zdjęcie. A w razie co da rade zmienić bębenek?
Shimano 9tkę zaprezentowało (a może wprowadziło?) w 1997.
Znalazłem filmik na youtube jak koles rozebrał piaste dx, czy w takim razie bębenek z piasty xt paralax będzie pasował na tego xtra?
W grupach górskich 9 biegów oficjalnie było dostępne w 1999r. dopiero.
pierwszy XTR był już na szerszy, 8 biegowy bębenek, na który później oczywiście wchodziły też kaset 9-biegowe. Oryginał nie może być 7-biegowy. Bębenek od piasty m900 miał zarówno gwint UG na zewnątrz jak i HG wewnątrz.
Bębenek z 8-biegowej piasty XT, np. 737 będzie pasować do piasty XTR m900.
pierwszy XTR był już na szerszy, 8 biegowy bębenek, na który później oczywiście wchodziły też kaset 9-biegowe. Oryginał nie może być 7-biegowy. Bębenek od piasty m900 miał zarówno gwint UG na zewnątrz jak i HG wewnątrz.
Bębenek z 8-biegowej piasty XT, np. 737 będzie pasować do piasty XTR m900.
DX jest siedmiobiegowy. Odkręca się go jednak dokładnie tak samo jak XTRa - czyli długim kluczem imbusowym po wyjęciu osi piasty.
Właściwie jak wielowypust na korpusie się będzie zgadzał to podejdzie każdy inny ale na allegro kiedyś widziałem oryginał od m900 czy m737.
Sprawdziłem i w 1999 9 rzedów było w xtr i xt.
Sprawdziłem i w 1999 9 rzedów było w xtr i xt.
Słabo sprawdzasz. W lx też było.
nie kombinuj , pokaż fotke , bo na xtr wchodziły wszystkie kasety , aczkolwiek niektóre wchodziły z podkładką , która była na wyposażeniu piasty xtr na bębenku.
przy przekładaniu na inny możesz mieć kłopot ...techniczny czasem.
przy przekładaniu na inny możesz mieć kłopot ...techniczny czasem.