Scotty mam już w zasadzie wszystkie (główne typy oczywiście), chorowałem kiedyś na A-stara, ale nawaliło się ich ostatnio co nie miara i jakoś mi przeszło....Więc kiedy pojawił sie na aukcji e-stay Nishiki postanowiłem zaryzykować - o ile bowiem o marce coś tam się słyszy w "polskim internecie" o tyle e-stay to na prawdę już rzadkość u nas (zupełnie jek ze Scottem

Wielu z Was pewnie widziało aukcję tego Nishiki - co tu duzo mówić prezentuje się na niej średnio....
http://allegro.pl/rama-nishiki-kodiak-d ... 77952.html
No i co? na prawdę się wkręciłem!
Po przeprowadzonym "śledztwie" okazało się bowiem, że trafił mi się rodzynek, o którego istnieniu nawet znawcy i fani marki nie do końca wiedzieli!

E-staye są z rynku USA (Alien, Ariel) są dość czwesto na weście widoczne, modele z rynku kanadyjskiego i europejskiego są znacznie większą rzadkością
Wracając do śledztwa - na podstawie grafiki i daty bitej na mostku mój Nishiki pochodzi z katalogowej kolekcji 1990, najprawdopodobniej stał na całym DEORE DX (wraz z ramą dostałem stery M651, sprzedawca miał też sporo DXa na aukcjach w tym samym czasie)
Rama nie jest na szczęście przerdzewiała - wewnątrz podsiodłówki, główki, w mufie po przetarciu szmatką czysto Łączenia rur, odpryski rude, ale na szczęście powierzchownie Postaram się to wyczyścić aby uniknać malowania
na razie kilka fot detali (robione przed wsępnym czyszczeniem) a prace będą relacjonowane na bierząco