GT RTS-3
#1jeszcze trochę i będzie pokazany, ale od razu powiem że jest uszkodzony
Ostatnio zmieniony 2012-09-29, 15:08 przez Askaniusz92, łącznie zmieniany 1 raz.
SZOSA>mtb
Sądząc po naklejkach i przyjmując że rower ma oryginalny osprzęt bankowo 1994. Specyfikacja dokładnie jak fabryka nadała. W tym roku wprowadzono alu wahacze ale tylko w topowych modelach RTS Team/RTS 1. Możesz rozwinąć wątek horsta? Sądziłem że wszystkie RTS-y miały takie same zawieszenie nie?zimny pisze:na pewno wiekszy niz 20" , moze nawet 22";
fajnie ze ma oryginalne detale (bash, siodlo)
to bedzie dosc wczesna wersja (stalowy wahacz tyl, starsza konstrukcja jeszcze bez horsta)
Aaa, teraz kumam Patrzyłem nie tam gdzie trzeba. Się dzisiaj przynajmniej czegoś nauczyłem w temacie.zimny pisze:stalowka niemalozyskowania przy osi kola; alu tak
Zaraz zaraz. Ogniwo Horsta to łożysko na dolnych widełkach, pomiędzy osią koła a głównym, dolnym punktem obrotu. Jeśli łożysko jest na górnych widełkach pomiędzy osią koła a damperem/górnym punktem obrotu, to (mówiąc w uproszczeniu) mamy tylko obejście patentu Horsta. Wtedy system faktycznie nie jest czterozaworowy, lecz jednozawiasowy z dodatkowymi punktami obrotu - bo dolne widły wraz z mocowaniem koła tworzą zwykłą belkę wahliwą. W czterozawiasowcu koło porusza się po drodze bardziej zbliżonej do pionu (a nie do łuku jak w jednozawiasowcu). Po prostu firmy nie chciały kupować patentu Horsta i robiły takie małe szwindle z zawiasem na górnych widełkach głosząc wszem i wobec, że mają czterozawiasowca w ofercie. Powyższe oczywiście nie dotyczy wahaczy z wirtualnym punktem obrotu, bo to zupełnie inna bajka jest.ten caly horst link, ktory tak enigmatycznie ludzie widza, to poprostu dodatkowe ulozyskowani (zawias) przy osui tylnego kola, najczesciej na dolnym widelcu, a takze na gornym, i zastosowanie tego patentu zmienia zawieszenie diametralnie, z horstem mamy klasycznego 4-ro zwwiasowca, a bez horsta jednozawiasowca, bez wzgledu na ilosc zawiasow pomocniczych
tak moze i przyjmowalo sie w polskich katalogach rowerowych z okolic 2003-05ANDRIUBIKER pisze:ale ogolnie przyjete jest ze oba rozwiazania to systemy 4 zawiasowe, do tego jescze sa wariacje na ten temat ktore maja 3 lub 2 zawiasy i to sie nazywa pcpherson