Forfiter czyli Franca

To pierwszy rower który odmalowałem. Złożony praktycznie z tego co zostało z innych projektów. Rama niewiadomego pochodzenia, nie lekka bo z tego co pamiętam 2,7kg ale ładnie pospawana.

Rama: "Któż to wie production"
Amortyzator: Marzocchi Bomber Z3 1998
Stery: VP
Mostek: UNO
Kierownica: Syntace Vector
Klamkomanetki:STX RC
Hamulce: EXAGE 500LX
Przerzutka przód: Alivio FD-M16 - nie pamietam dokładnie
Przerzutka tył: XT- RD-M739
Kaseta: STX RC
Łańcuch: shimano IG51
Sztyca: BBB
Korba: Specialized Strongarm II
Support: Shimano XT Octalink -nie pamiętam dokładnie
Siodło: Selle Italia Prolink - nie na zdjęciu
Obręcz przód: Araya CM 18
Obręcz tył : Mavic M231
Piasta przód: Deore LX
Piasta tył: Exage 500 LX
Pancerze i linki: Jagwire
Opony: Kenda Karma - (powinny się nazywać zła karma bo nie dość że nie trzymaja na żadnej nawierzchni to jeszcze łapią gumy co chwile;)

https://picasaweb.google.com/1015439481 ... directlink
Ostatnio zmieniony 2012-02-21, 13:30 przez kosci26, łącznie zmieniany 1 raz.

Rama jak najbardziej retro, jak dobrze pamietam kolega mial ja od ok 96 roku. Nie retro sa korba, sztyca, kiera, siodlo i pedaly. Nie zamierzalem trzymac sie rocznikow, rower mial powstac glownie z zalegajacych szpejow i sluzyc do katowania.

Rama od kiedy ją pamiętam była pozbawiona wszelkich naklejek, nie ma też znaków szczególnych które mogłby ułatwić identyfikację. Rower na pewno pochodził z niemiec i był na kompletnym alivio ze sztywnym fioletowym widłem a rama była srebrna półmat orginalnie, pamiętam jak wzdychałem na ten sprzęt za łebka :)
Hamulce to nie LX a Exage 500LX które odziedziczył po moim starym Giancie Track którego niestety się pozbyłem.

BTW, znalazłem notatke i przed lakierowaniem wyszło mi na wadze nie 2,7 a 2,4kg. Rama jest bardzo ładnie wykonana, rura pozioma i podsiodłowa na pewno cieniowane, ładne haki i precyzyjnie polutowane opory linek a spawy równiutkie jak od linijki i to w rowerze ze średniej niskiej półki niegdyś. Teraz już tak się nie robi...
Ostatnio zmieniony 2012-02-21, 13:36 przez kosci26, łącznie zmieniany 1 raz.

kosci26 pisze: Hamulce to nie LX a Exage 500LX które odziedziczył po moim starym Giancie Track którego niestety się pozbyłem.
...czyli BR-M454?
Czym tak ładnie przemalowana?
--
Cypis

Dokładnie 454. Rama i hamulce przemalowane na lakierni u mnie w pracy lakierem dwuwarstwowym.
Ratujmy retro od śmierci na śmietniku!
Cannondale: Delta V '92 ; F700 '94 ; F700 '95 ' F700 '01 ' Super V Raven '01 ; Jekyll '03. Trek 950 Singletrack '95 Diamondback Ascent '89. Forfiter '96 Giant XTC NRS Team '01 Marin B17 FRS in progress

skolioza pisze:hehe exage, deore lx czy mountain lx są do siebie tak podobne, że ciężko rozróżnić...
ale na prawdę ładnie wyglądają w czerwieni - niemal jak prototypy DXów ;-)

Z koloru jestem zadowolony bo wyszedł pięknie. Niebawem wrzucę tez cannonka na DXach ktróego zrobiłem kuzynowi.

Co do lx, dx i innych to praktycznie chyba sie niczym nie różniły przynajmniej bo i w uszczelnieniu nie widziałem specjalnych różnic, no chyba że się mylę.

kosci26 pisze:Co do lx, dx i innych to praktycznie chyba sie niczym nie różniły przynajmniej bo i w uszczelnieniu nie widziałem specjalnych różnic, no chyba że się mylę.
dx (deore dx) nie miał już takich szczęk
co do pozostałych - raczej nie: Mountain LX miało grawerkę "shimano" która została zaklejona naklejką Deore LX w późniejszej grupie ;-) o tyle to dziwne, że pomimo tego symbol na szczękach z tyłu się zmienił
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

smolar pisze:to samo,przypadkowa zbieranina,ale...pancerzyki kolorowe dobrze widoczne :lol:

Polecam czytać uważnie- złożony z tego co było pod ręką i tak już zostaje.

Wojtas pisze:rany ale sie smolar czepiasz o wszystko, pancerze są ładne i tyle, nie wiem o co Ci chodzi, za mało hejtu było? Brakuje Ci hejtu? Idź na onet i tam ciśnij.
skup się na rowerze,na mnie przyjdzie czas,jak wystąpisz ze swoja MASSINĄ :lol:
śmietnik to nie retro!

http://allegro.pl/klasyka-stal-rurki-ta ... 08271.html
Ta ramka jest w zasadzie identyczna poza prowadzeniem linek wszystko się zgadza - geometria, haki. Czyżby produkt klepany na miliony w azji??
Ratujmy retro od śmierci na śmietniku!
Cannondale: Delta V '92 ; F700 '94 ; F700 '95 ' F700 '01 ' Super V Raven '01 ; Jekyll '03. Trek 950 Singletrack '95 Diamondback Ascent '89. Forfiter '96 Giant XTC NRS Team '01 Marin B17 FRS in progress

fakt.. haki podobne
ale ich laczenie z rurkami tylnego trojkata to juz dwie rozne bajki
:roll: :roll:
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

Rzeczywiście łączenie haków inne, ale coś jest na rzeczy bo kilka już podobnych ramek na allegro się pojawiało różnych marek więc podejrzewam jakąś wielkoseryjną produkcję z dalekiego wschodu. Mimo wszystko w porównaniu do tego co się to dosyć porządne wykonanie.