Titanal, wbrew nazwie, nie zawiera tytanu nawet jako dodatkowego składnika stopu aluminium.
Jest to dokładnie stop aluminium z cynkiem, magnezem, miedzią i cyrkonem, opracowany przez firmę Austria AG Metall. W rowerach był rzadko stosowany (nawet nie wiem jakie ma właściwości), ale za to dość często w nartach czy snowboardzie (jako dodatkowa powłoka).

Tyle wiem :)
W wolnej chwili popraw linka.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Jak się dyskutowało, to sory ;) Chyba jeszcze nie za moich czasów.
Nazwa Titanal chyba dlatego, że ma kolor przypominający bardziej tytan niż aluminium.
Wygląda na to, że gdzieniegdzie nawet go widać wychodzący pod lakierem.

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Grzesiek ja tu jestem duużo krócej od Ciebie:)
Kiedyś ktoś go podawał w obserwowanych aukcjach , nawet nie wiem czy nie ja sam i coś o nim pisaliśmy ale nie za dużo.
Lodzermensch

focker pisze:Jak się dyskutowało, to sory ;) Chyba jeszcze nie za moich czasów.
Nazwa Titanal chyba dlatego, że ma kolor przypominający bardziej tytan niż aluminium.
Wygląda na to, że gdzieniegdzie nawet go widać wychodzący pod lakierem.
Szukałem na forum i nic ne znalazłem, ciekawi mnie ten sachs w wersji specjal ediction, ma ktoś jakieś info info na temat osprzętu sachs 7000 ?

Na bank w obserwowanych aukcjach był link do tego właśnie roweru i z tego co pamiętam to Zimny coś o nim sie wypowiadał ale to nie była jakaś dyskusja na kilka stron.
Co do osprzętu to nie pomogę.
Lodzermensch

Sachs 7000 to do 1995r (w 1996 pojawiają się nowe nazwy - Quartz, Neos Centera) druga po najwyższym New Success, grupa osprzętu. Dalej były kolejno 6000, 5000 i 3000.

Komponenty Sachs miały te same nazwy dla rowerów szosowych i MTB, odróżniał je tylko dodany ostatni człon - MTB dla rowerów górskich/trekkingowych i Sport dla rowerów szosowych. Były więc komponenty New Succes Sport czy 6000 MTB.

W 1995 roku nie było chyba 7000MTB. 7000 była tylko Sport.
Dla rowerów MTB były kolejno: New Success MTB, 6000MTB, 5000/3000MTB i Sachs Index.

Sachs 7000 to do 1995r (w 1996 pojawiają się nowe nazwy - Quartz, Neos Centera) druga po najwyższym New Success, grupa osprzętu. Dalej były kolejno 6000, 5000 i 3000.

Komponenty Sachs miały te same nazwy dla rowerów szosowych i MTB, odróżniał je tylko dodany ostatni człon - MTB dla rowerów górskich/trekkingowych i Sport dla rowerów szosowych. Były więc komponenty New Success Sport czy 6000 MTB.

Dla rowerów MTB były kolejno: New Success MTB, 6000MTB, 5000/3000MTB i Sachs Index.

Mała ściąga:
http://www.retrobike.co.uk/gallery2/mai ... ewsIndex=1

focker pisze:Sachs 7000 to do 1995r (w 1996 pojawiają się nowe nazwy - Quartz, Neos Centera) druga po najwyższym New Success, grupa osprzętu. Dalej były kolejno 6000, 5000 i 3000.

Komponenty Sachs miały te same nazwy dla rowerów szosowych i MTB, odróżniał je tylko dodany ostatni człon - MTB dla rowerów górskich/trekkingowych i Sport dla rowerów szosowych. Były więc komponenty New Success Sport czy 6000 MTB.

Mała ściąga:
http://www.retrobike.co.uk/gallery2/mai ... ewsIndex=1
Wielkie dzięki!!

Myślę że wszystko się wyjaśni jak odbiorę rowerek i odczytam grupy osprzętu.

jutro po niego jadę

Do tej pory w sieci odnalazłem kilka fajnych projektów na tej ramie, hasło gogle " hercules titanal" grafika zobaczcie - warto

Jak odbiorę sprzęt będziemy działać

Pozdr.

mialem ta rame tylko przemalowana. sprzedalem jako carbon merida albo giant ;) - sam nie wiedzialem co to, dopoki nie zobaczylem ponownie calego orginalnego roweru na allegro.

posiadal glowke 1", dosc wysoka, wybitnie nie-pod amortyzator :/ za to bardzo ladny widelec;)
rama byla dosc ciezka, calosc wraz ze sterami i widelcem (nie chce sklamac) ale siegala 3,5kg.

do tego srednica sztycy chyba 27.2 albo 26.8, no i bardzo fajne detale - przy mufie suportowej (zajrzyj tam od spodu;), rury wygladaja na klejone do alu muf.

ogolnie przyjemnie
Obrazek

Titanal byl uzywany do produkcji ram przez firmy: Alan, Hagan, Author, Herkules.Rury byly klejone do muf i calosc vygladala ciekawie - takie eleganckie, gladkie laczenia. Niestety rury pekaly i producenci szybko uciekli od tego materialu. Nie zglebialem tematu, przypomnialem sobie artykul z wrzesniowego wydania czeskiego Velo wywiad z wlascicielem singlespeeda zlozonego na ramie Alan z tegoz wlasnie materialu.

modolo tez ja mial w swoim katalogu
hercules titanal "katalogowo byl na campagnolo record or
w 1994 lub 95 jezdzilem na takim "modolo ."ramke ze sterami mavica splacale caly rok , a teraz za bezcen co chwila pojawiaja sie na allegro
w tamtym czasie w Lodzi byl jeszcze jeden taki rower na pelnym xtr 900(czasami sie zastanawiam co teraz porabia jego wlasciciel
ramki z Wloch na zamowienie sprowadzal niezapomniany Andrzej Kaluzka
ramka miala" kolor" polerowanego aluminium ,i miala w swoim skladzie sladowe ilosi tytanu (stad nazwa)
ciekawostka jest ,ze moja tez "strzelila" choc nie pod moja dupa (pecha mial drugi wlasciciel ale to juz po wielu wielu latach jazdy )
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

Witam.

Co do Titanalu to był o nim ostatnio artykuł w MR. Z tego co pamiętam to jest to stop podobny (pod względem marketingu) do dzisiejszego Scandium. Tytan to było tam coś chyba 0,05% (?). Wycofano go głównie dlatego że rury były robione z blach (tak jak rulon) z kartki i pękały na spawach bo nie potrafili tego spawać. Podobno u jednej z firm takie ramy już w fabryce miały taka wadę. Co doprowadziło do tego że titanal jak i tytan z rower ów zostały wyparte przez Karbon. Mnie osobiście rama tytanowa się marzy...

Ostatnio za 400 można było kupić ramę titanalową lecz tylko 18...

pozdrawiam
xMekpx

Tak żeby podsumować temat pokazuję zdjęcia tego herculesa z tematu, rowerek to całkiem niezła maszyna, jest lekki i barzdzo sztywny. Osprzęt to rzadko spotykana grupa sachs 7000 mtb, najwyższa grupa mtb sachs w 1994r. W 1995 roku na jej miesce wszedł new succes.

jedyne zmiany jakich dokonałem to:

wymiana widełek na a-head, mostka i sztycy

oryginalnie były widełki alu, mostek itm eclypse, sztyca itm cr-mo (270g), kiera itm ergal.

Ztego co znalałem w sieci także wheeler i biria używały w swoich ramach stopu Titanal.

https://picasaweb.google.com/1006921845 ... azrzKeDKg#

skolioza pisze:fajnie wyszedł ten rowerek w proponowanej kolorysyce

osprzęt istotnie rzadki - w fiolecie był oryginalnie, czy jest malowany?
śliczny zacisk podsiodłowy!

zapytam tylko - czemu zmiana oryginalnych komponentów (sztyca, most kiera, wideł) - klasowo ITM to nie byle co!
Osprzęt jest oryginalny w 100proc. nie był malowany, podejrzewam że jest to tkz. wersja specjal ediction, nie wykluczone też że pochodzi z normalnej dystrybucji, ale niestety nie znalazłem katalogu sachs z 1994r żeby to potwierdzić.

Z wymianą było tak że chodziło mi o obniżenie kierownicy a oryginalny mostek był za wysoki,- stąd przejście na a- head, ale fakt te oryginalne komponenty itm były zacne.

Mostek cr-mo 250g przy dł. 13cm

kiera 150g

Stery full alu bardzo lekkie (osobne bieżnie i wałeczki)

Pozmieniałem trochę w Herculesie

Osprzęt sachsa zastąpiła grupa Shimano Exege ES, ładna i trochę niedoceniana, moim zdaniem pod względem funkcjonalnym niewiele ustępuje LX-owi z 93r.

Widełki alu, zastąpił stalowy TANGE Switchblade

Nowa sztyca - ITM supra cr-mo i mostek ITM eclypse też cr-mo. Doszło też siodło na prętach tytanowych

Reszta bez zmian

Myślę że teraz wygląda bardziej klasycznie.

https://plus.google.com/u/0/photos/1006 ... 3579878081

Piotr,

Te akurat kupiłem w sklepie rowerowym, jakiś rok temu

Myslę też, że w niedługim czasie będę chciał sprzedać ten rowerek (robi się mało miejsca w garażu) więc nie jest wykluczone, że widełki nie trafią na allegro.

o rower na alle...
albo mim się przewidziało
centurion accordo gt '88, gary fisher big sur '99, trek singletrack 950 '95, romet-universal '82, centurion-ritchey '90-91, nishiki bombardier '94, peugeot black rock '90, univega dual action-pro '96, koga-miyata traveller '91/ ramy; wheller 6600 '93, centurion accordo '87, katrga dx '90 /było: muddy fox courier comp '92, peugeot mackenzie '92, giant cold rock '90, '91, '92,