Kupiony na poprawę humoru po dość ciężkim dniu. Witam w mojej stajni pierwszego GT - model Avalanche AL z 1993 :)
Wtedy był to chyba rodzynek wśród stalowych modeli oferowanych przez amerykańskiego producenta. Dość wysoko postawiony w hierarchii. Osprzęt nieźle namieszany, ale 1993 był w końcu rokiem przełomowym w grupach Shimano. Odchodził DX, "złoty" XT zyskiwał nową formę, a wchodził czarny LX.
No i właśnie połączenie tych trzech grup zastałem u siebie. Po lekturze skanów z 1993 wychodzi, że tak właśnie miało tutaj być. Śmiesznie.
Rama L
Materiał Aluminium 7000 series.
Nigdy nie miałem roweru tej marki, a GT zawsze mi się podobały. Miały pazur, jakąś taką agresywno-zawadiacką geometrię.
No i traf chciał, że w Krakowie pojawił się na sprzedaż taki rodzynek. Na zdjęciach wyglądał obiecująco, więc w Wielką Sobotę pojechałem go obejrzeć.
Właściciel bardzo w porządku, dał mi pojeździć po okolicy i już pierwsza przejażdżka mnie urzekła.
Przybiliśmy sobie grabę, zapłaciłem, zapakowałem sprzęt i pojechałem.
Tu foty z ogłoszenia:
Kierownica mi się nie spodobała, ale w komplecie dostałem na szczęście oryginalną. Dlatego już następnego dnia, po śniadaniu wielkanocnym przystąpiłem do mycia maszyny i wymiany gratów.
Sprzęt od razu zyskał na retro-looku. Katalogowo brakuje mi jeszcze rogów Onza. Może dołożę je w niedalekiej przyszłości.
Tutaj parę fot z pierwszego obzdjęciowania detali.
GT Avalanche AL 1993
#1Jest:
93' GT Avalanche AL
97' Giant MCM
98' Giant Escaper Expert
99' Giant 880 ATX
97' Trek 730 MultiTrack
93' GT Avalanche AL
97' Giant MCM
98' Giant Escaper Expert
99' Giant 880 ATX
97' Trek 730 MultiTrack