Chcę Wam pokazać rower nad którym pracuję już jakiś czas.
Początkiem poprzedniego roku wpadł mi w ręce składak na dosyć ciekawej ramie i kole 700c. Od razu wiedziałem, że z oryginalną specyfikacją rower nie ma nic wspólnego - mieszanka retro/modern szpejów. Sama rama także została przez kogoś wcześniej wypiaskowana i pomalowana z wątpliwą starannością.
Po małych poszukiwaniach okazało się, że rama to Alpinestars XROSS z 1993r. Jako że dobrze czuję się na większym kole, postanowiłem coś na niej poskładać :)

Pierwsze przymiarki i układanie wstępnego planu na rower w głowie.

Po oględzinach okazało się, że rama jest delikatnie pęknięta przy zacisku podsiodłowym od zastosowania mniejszej sztycy (rysy na boki oczka na około 3-4mm). Innych uszkodzeń brak.
Zostało to pospawane, zeszlifowane i na ten moment nie ma śladu po naprawie. Mam nadzieję, że po zmianie sztycy na taką o średnicy przewidzianej przez producenta nic się nie będzie z tym dalej działo.
Po spawaniu przyszedł czas na ogarnięcie lakieru.

W międzyczasie kompletowałem graty. Wpadł napęd XT M730, klamkomanetki XT, koła na piastach LX i czarnych obręczach Ambrosio, które zostaną ubrane w nowożytne SMART SAMY. Jeśli chodzi o hamulce to początkowo miałem użyć BR-M734, jednak jak wspomniałem wcześniej ktoś ramę piaskował i nie oszczędził piwotów, przez co zdecydowałem się na BR-M560.
Na ten moment mam już skompletowane wszystkie niezbędne rzeczy aby rower zaczął jeździć, jednak ciągły brak czasu nie pozwala mi poskładać go do kupy.
Poniżej mały sneak peek ze składania :)

Jeśli rower nie pasuje do tego działu proszę moderatora o przeniesienie do działu "Inne".
Pozdrawiam :)