trkpkp pisze:Dzięki Hubert, juz zapoznałem się z tematem.
Wychodzi na to, że canon robi gwint w lefty tą metodą, żeby w razie uszkodzenia było łatwo wymienić.
A tu wylazła ta sprężyna czyli może był słabo wklejony, nie mam pojęcia.
Nie kolego canan fabrycznie ma tam gwint 10x1 zrobiony w aluminium.
Wkładkę helicoli robi wtedy, gdy fabryczny gwint się uszkodzi.
Widać, ten był już naprawiany. Jest to odtworzenia nie ma tragedii.
Gwint jest taki sam, jak w zestawach naprawczych haków przerzutek. Podleć do ogarniętego serwisu, powinni mieć taki zestaw naprawczy 10x1

Miałem już parę lefciaków, nie wiem jak teraz robią, ale stare generacje miały gwint w aluminium, raz trafiłem na chyba był to lefty DLR sped z 2007, miał taką wkładkę, ale na moje był już naprawiany, bo miał od wewnątrz srebrną powłokę a oś była cała czarna.
Uważam, że fabryka robi to tak ,wycinanie, frezowanie, gwintowane elementu, a na końcu anodowanie.
Wątpię, żeby gwintowali to na gotowym wykończonym elemencie, nie cannondale
Czyli na moje sprawdź jak u Ciebie wygląda gwint wewnętrzny, jest czarny, czy srebrny?

Tak czy siak, zweryfikuj jeszcze gdzie się da, czy tak robią, żebyś nie narobił im niepotrzebnie dymu.

Helicoil tez się nieraz fabrycznie wstawia w fd-m900 i rd-m960 mam helicoil w miejscu mocowania linki i nie było to naprawiane chodzi w tym o to że zamiast gwintu m10 jest m12 na przykład a taki trudniej zerwać czyli to jest jako wzmocnienie. Helicoil jest mocniejszy od oryginalnego gwintu.
Idź z tym do ślusarza tokarza czy nawet mechanika samochodowego zmierzcie gwint wewnątrz i zewnątrz i wystarczy wkręcić nowy helicoil. Tokarz zamiast tej sprężynki by ci mógł zrobić też normalna tulejke np. z mosiądzu czy alu. Nic strasznego bo jak jest to typowy helicoil to sam kupisz i przy odrobinie umiejętności i narzędzi zrobisz to sam. Przynajmniej są bym zrobił.

Ale jest coś w prawach konsumenta że max termin naprawy to 2 tyg czy coś takiego, kuzynowi padła płyta główna poszedł z tym na gwarancje 3 tyg i nic powołał się na te 2 tyg i dostał nowa z sklepu zanim wróciła jego z naprawy. Tylko ja tam prawnik nie jestem wiec nie wiem jak to z rowerami.

Pomijając sztywność i brak hamulców tarczowych mag21 dobrze ustawiony to bardzo dobry amortyzator, bardzo fajna twarda charakterystyka. A poza tym jak kiedyś w DH jeździli na magu to dlaczego Ty teraz nie możesz? ;-)

Ale jest coś w prawach konsumenta że max termin naprawy to 2 tyg czy coś takiego, kuzynowi padła płyta główna poszedł z tym na gwarancje 3 tyg i nic powołał się na te 2 tyg i dostał nowa z sklepu zanim wróciła jego z naprawy. Tylko ja tam prawnik nie jestem wiec nie wiem jak to z rowerami.
Nie znam się, to się wypowiem. Kupujący ma kartę gwarancyjną albo dowód zakupu - wie jakie ma prawa i jakie są terminy. Nie musisz mu sprzedawać nieprawdziwych informacji wyssanych z palca. Nie o tym zresztą jest ten temat.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Hubert, 2 tygodnie są na zaakceptowanie/odrzucenie niezgodności towaru z umową. Jeśli sprzedawca nie udzieli odpowiedzi to automatycznie akceptuje żądania kupującego ( wymiana/naprawa/zwrot pieniędzy). Natoiast jeśli zdąży to z wymiany może zrobić naprawę.

To jest niezgodność towaru z umową (nie mylić z gwarancją producenta), zapewniona przez sklep na okres 2 lat od daty zakupu (wymaga tego ustawa o prawach konsumenta)

focker, ty piszesz o gwarancji, którą gwarantuje producent i to on ustala wszystkie warunki a konsuent nie ma na nie wpływu.

W niezgodności potrzebny jest tylko paragon, a w przypadku gwarancji to czego wymaga producent

Pisałem o jednym i o drugim przecież - warunki gwarancji są w gwarancji a zwrotu z tytułu niezgodności dokonujesz na podstawie dowodu zakupu. Dlatego napisałem:
Kupujący ma kartę gwarancyjną albo dowód zakupu - wie jakie ma prawa i jakie są terminy.
Żadne przepisy nie normują czasu naprawy/wymiany. Sprzedawca ustawowo ma dwa tygodnie na ustosunkowanie się w przypadku niezgodności - ale nie to nie jest to termin wymiany/naprawy.
W przypadku gwarancji oczywiście mogą być dwa tygodnie na naprawę - ale to musi wynikać z warunków gwarancji (nie ma żadnego przepisu w tym zakresie).
Tak więc dwa tygodnie na naprawę jako generalna zasada to coś ewidentnie wyssane z palca.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .