damper abs+ w amortyzatorze manitou black 2004 super air tpc

Mam pytanko: czy damper manitou abs + będzie działał w starszym amortyzatorze black super air z damperem tpc? Nigdzie w necie nie mogę znaleźć odpowiedzi, niby abs + nie działa z amortyzatorami sprzed 2007 ale jak porównać te tłumiki to wyglądają bardzo podobnie, gwint w koronie jest też ten sam. Serwis manitou odpowiedział, że nie bezie działało. Jednak na forum mtbr znalazłem informację, ze ktos w r7 z 2006r. zamontował i działało. Wiem, ze na tym forum są super specjaliści od amotyzatorów więc do nich głównie to pytanie:)

Za młody widelec Panie. Rzadko kogo stać, żeby na czymś takim eksperymentować - bo jeśli coś pójdzie nie tak, to zostajesz z drogim tłumikiem, który ciężko potem sprzedać.
Pozostaje próba na własne ryzyko - potomni będą Ci z pewnością wdzięczni za sugestie ;)
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

W koronie są te same jeśli materiał górnych goleni jest taki sam - bardziej bym się o mocowania w dolnych goleniach, jak i na dnie górnych - tam mogą być inne patenty albo inne długości montażowe. Mam taką ciekawostkę - próbowałem kiedyś zamontować blokadę skoku z Blacka do Splice. Niby ta sama średnica goleni, niby też aluminiowe, niby gwint na górze pasował. Niemniej okazało się, że golenie górne są w Splice bardziej wycieniowane wewnętrznie. Olej przedostawał się przez uszczelkę od blokady i kupa - blokada nie trzymała
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

To juz mi trochę mówi thx
Damper abs+ z manetką milo ten, którym jestem zainteresowany jest do wielu typów amortyzatorów więc może to, że golenie są bardziej wycieniowane np w r7 niż w niższych modelach uwzględnia, ale to nadal troche loteria.
Seriws manitou odpisał, że gwint nie będzie pasował.
Na mtbr znalazłęm tez historie montowania tego tłumika do amrtyzatora r7 sprzed 2007r (konkretnie 2006) i pasowała i działa (wbrewe temu co twierdził serwis manitu- swoją drogą bardzo szybko dopisują na pytania)

skolioza pisze: ja próbowałem pożenić SX-Ra z Sixem Elite z tego samego bądź sąsiedniego rocznika - efekt mierny...
Możesz zdradzić szczegóły tego mezaliansu?
Tak się składa, że mam Spyder'a R na warsztacie i knuje z czym mógłbym go skrzyżować...
--
Cypis