Piotr pisze:Z tego powodu mam pytanie czy Ty, albo ktoś inny zna lakier bezbarwny do alu ?? ewentualnie podkład do alu , do bezbarwnego lakieru ??
Musisz szukać bezbarwnego lakieru do felg samochodowych, ale nie taki w spraju z MOTIPa tylko takiego dwu składnikowego. Ten z MOTiPa niby specjalny do alu, a zaczął odłazić po kilku miesiącach.
Kosztuje to trochę ale podobno warto, ja nie używałem, więc ani dobrze ani źle się nie wypowiem. Ktoś kiedyś mi podawał linki do allegro z takimi lakierami, więc poszukaj na allegro.
Mam fajny podkład do alu (dwu składnikowy) ale jest koloru takiej ciemnej bieli lub bardzo jasnej szarości.
Można też bezbarwnym lakierem proszkowym.
skolioza pisze:papier ścierny 60?

Nie za "gruby"?
To zależy od czego się zaczyna, tak jak w przypadku tych felg, które były fabrycznie lakierowane proszkowo (srebrny plus klar) wymagało to użycia papieru 60, ale jak się poleruje gołe aluminium (np korona widelca) to mozna spokojnie zacząć od 180 a nawet 240. Drugą istotną sprawą jest to jakie są wżery w powierzchni, im głębsze tym bardziej brutalnego papieru trzeba użyć by cała powierzchnia była równa, bo jak sie tylko miejscowo uzyje (w miejscu duzego wżeru) to powierzchnia nie będzie równa i bedzie widać miejsca bardziej szlifowane. Trzecia sprawa, to tymi grubymi papierami trzeba operować z wyczuciem, bo łatwo cos zbyt mocno zjechać.
Piotr pisze:które cieżko zabezpieczyć przed śniegiem i solą.
Moimi felgami raczej po śniegu i soli dużo nei jeździłem, ale znajomi z tak samo polerowanymi felgami juz ze dwie zimy przejeździli i w zasadzie ubytków nie ma. Po zimie wystarczy przejechać z grubsza AutoMAXem i błyszcza sie jak psu obroża.