Kolejny mini test jest zwiazany z fenomalnym przedmiotem oferty firmy "Kalita".
Otoz za 9,99 + 7pln kosztow przesylki mozna nabyc u nich mostki stalowe PROCRAFT w wersjach 22,2 i 25,4mm i kilku dlugosciach. Nie zamierzam robic im darmowej reklamy, ale chcialbym zwrocic uwage forumowiczow na okazyjnosc zakupu;)
Otrzymalem nowy mostek, o wzorze przypominajacym Ritchey Force, ponadto przy dlugosci 130mm calowka wazy niespelna 265g !!! (dla porownania szosowy Kalloy 1" 100mm z grubego odlewu alu wychodzi 270g!)
Spawy znosne, napis nie rzuca sie w oczy, klin z porzadnego kawalka alu. Niestety wymaga glebokiego wpuszczania imbusa, co moze troche przeszkodzic w razie potrzby regulacji gdy nie mamy pod reka chocby gazrurki czy kombinerek
wkotce zamontuje i zdam relacje z uzytkowania. - Na razie same superlatywy.
tylko 25,4 tak? wieszak do canti od spodu wydaje sie przydatny, ja albo wywierce otworki, albo szarpne sie na tych 20g dociazenia w postaci wieszaczka (miedzy nakretki sterow)
Moze Marcin opiszesz krotko jak sztywnosc tego rozwiazania? Moje wrazenia pojawia sie do tygodnia mam nadzieje
Moze Marcin opiszesz krotko jak sztywnosc tego rozwiazania? Moje wrazenia pojawia sie do tygodnia mam nadzieje
szczerze nie wiem, nie miałem okazji jeździć... Zaba jest jak najbardziej zadowolony jednak!
mostek jaki ma to bodaj 120mm i oczywiście 1" (Focus Panie, oni długo bronili się przed 1 1/8) do tego wieszak między nakrętkami (obecnie już inny niż na foto)
mostek jaki ma to bodaj 120mm i oczywiście 1" (Focus Panie, oni długo bronili się przed 1 1/8) do tego wieszak między nakrętkami (obecnie już inny niż na foto)
a dalibyści jakieś fotki tych mostów bo z tego zdjecia to widze jedynie dupsko tego roweru a szukam ładnego 1' do Univegi.
zdjecie pogladowe od Kality:
dopiero teraz zauwazylem, ze te 25,4 maja takze wersje z wywierconymi przodami
dopiero teraz zauwazylem, ze te 25,4 maja takze wersje z wywierconymi przodami
tyle że ta fota jest chyba nie bardzo aktualna - mostki znikają... sam jak brałem dla Żaby, to 4-ki z dołu już nie było, wziąłem 3-kę Trzeba by na aukcję zaglądnąć - tam powinno być co z tego jeszcze mają
obiecane zdjecia:
test: - jak widac mostek zalozony w rowerze przelajowym. Trzyma spora sztywnosc kierownicy (gdy chcemy rozhustac rower na boki). Niestety przy takim wysunieciu jak na foto - srednia sztywnosc w plaszczyznie gora dol (gdybysmy chcieli sie hustnac do przodu). Mimo wszystko wypada lepiej niz aluminiowy kalloy 100mm o tej samej waze (roznica 5g na niekorzysc kalloya)
wizualnie? - srednio
amortyzacja/tlumienie - na razie nie napisze nic, bo ciagle luzuja mi sie stery (mam jakies tange o pierscieniu pod klucz 31mm!!! kto to widzial! musze do-szlifowac 32ke)
test: - jak widac mostek zalozony w rowerze przelajowym. Trzyma spora sztywnosc kierownicy (gdy chcemy rozhustac rower na boki). Niestety przy takim wysunieciu jak na foto - srednia sztywnosc w plaszczyznie gora dol (gdybysmy chcieli sie hustnac do przodu). Mimo wszystko wypada lepiej niz aluminiowy kalloy 100mm o tej samej waze (roznica 5g na niekorzysc kalloya)
wizualnie? - srednio
amortyzacja/tlumienie - na razie nie napisze nic, bo ciagle luzuja mi sie stery (mam jakies tange o pierscieniu pod klucz 31mm!!! kto to widzial! musze do-szlifowac 32ke)
Ostatnio zmieniony 2011-03-16, 14:26 przez zimny, łącznie zmieniany 3 razy.
dodatkowe wiesci, skusilem sie na wiecej tych tanioszych mostkow i...?
calowki (dolny obrazek) oznaczone jako 2 (120mm) i 3 (110mm) sa od siebie zupelnie rozne!
2ka: kat dodatni, szeroka obejma kierownicy (4cm), srubka czolowa "ukryta" w splanowanym otworze, sruba do skrecania klina na czubku cap-a, srednica kierownicy 25,4, dlugosc fajki (od konca sciagnietego klina do dolnej krawedzi mostka) 12cm, do granicy wysuniecia 5,5cm, stalowy klin, producent SAMENESS 04.94r
3ka: kat 0-wy, obejma kierownicy zwezajaca sie do 32mm, sruba czolowa "na wierzchu", sruba skrecajaca klin gleboko w kominie fajki, srednica kierownicy 26mm, dlugosc fajki (zasada j.w.) 10cm / 3cm, klin alu, otwory odciazeniowe w fajce (w czesci wpuszczonej), producent ALICO 95r
wagi podam pozniej
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tymczasem uzywana przeze mnie fajka 130mm sprawdza sie wysmienicei, jest bardzo sztywna (w polaczeniu co prawda z 360g-owa kierownica;) mimo iz znacznie wystaje ponad stery.
Coz - za 10pln nie ma mowy o lepszym produkcie (nowym, sklepowym;)
calowki (dolny obrazek) oznaczone jako 2 (120mm) i 3 (110mm) sa od siebie zupelnie rozne!
2ka: kat dodatni, szeroka obejma kierownicy (4cm), srubka czolowa "ukryta" w splanowanym otworze, sruba do skrecania klina na czubku cap-a, srednica kierownicy 25,4, dlugosc fajki (od konca sciagnietego klina do dolnej krawedzi mostka) 12cm, do granicy wysuniecia 5,5cm, stalowy klin, producent SAMENESS 04.94r
3ka: kat 0-wy, obejma kierownicy zwezajaca sie do 32mm, sruba czolowa "na wierzchu", sruba skrecajaca klin gleboko w kominie fajki, srednica kierownicy 26mm, dlugosc fajki (zasada j.w.) 10cm / 3cm, klin alu, otwory odciazeniowe w fajce (w czesci wpuszczonej), producent ALICO 95r
wagi podam pozniej
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tymczasem uzywana przeze mnie fajka 130mm sprawdza sie wysmienicei, jest bardzo sztywna (w polaczeniu co prawda z 360g-owa kierownica;) mimo iz znacznie wystaje ponad stery.
Coz - za 10pln nie ma mowy o lepszym produkcie (nowym, sklepowym;)
Do Żabowozu włożyłem "trójkę" - wygląda dobrze, jest w miarę lekka (alu klin i otwory) - również uważam że to dobry zakup był
spiesze podac wagi:
1-ka (130mm +) 265g
2-ka (120mm +) 317g (!)
3-ka (110mm 0)..... 224g !!!
(tak jak wspominalem aluminiowy kalloy 100mm o typowo szosowym wygladzie ("czapla") wazy cos 256-260g)
patrzac na wersje 1 i 1/8" z otworkami "na przedzie" (nr 3,4,5) - mozna prognzowac zblizenie sie do granicy 200g co jest fenomenalne jak na stal...
1-ka (130mm +) 265g
2-ka (120mm +) 317g (!)
3-ka (110mm 0)..... 224g !!!
(tak jak wspominalem aluminiowy kalloy 100mm o typowo szosowym wygladzie ("czapla") wazy cos 256-260g)
patrzac na wersje 1 i 1/8" z otworkami "na przedzie" (nr 3,4,5) - mozna prognzowac zblizenie sie do granicy 200g co jest fenomenalne jak na stal...