Czy to w ogólne wykonalne?
Napęd 3x8
Rama 34,9, górny ciąg
korba 3 rzędowa 52T
Wyczytałem, że FD-2303 jest do napędów 3x8, obsłuży 52T, mocowana na hak, ale nie spotkałem się żeby występowała z górnym ciągiem.
Dopuszczam dorobienie kółeczka aby ją zastosować ale zanim się na to zdecyduje chciałbym prosić Was o radę.
Może najpierw powiesz dlaczego 52t i co to za korba (inne zebatki) bo w sumie to może przerzutka do mtb by podeszła. Jaki jest młynek bo jak 22t i blat 52t to tego sie nie ogarnie raczej.
Korba FSA Gossamer 52/42/30, dlatego taka, że taką mam gdybym miał na stanie 48 to problem byłby zgoła mniejszy. Dość często jeże po płaskim i blaty 44/33/22 itp nie są dla mnie odpowiednie.
W tandemach mtb było często stopniowanie 52- 44 - 28
u mnie przy napędzie 3x8 oryginalnie z przodu była przerzutka M900 XTR (nie pamiętam dokładnie wartości, ale jak sprawdzałem miala z dostępnych w tamtym czasie największą pojemność / możliwość współpracy z największą koronką)
Działała dobrze, jedynie przy małej koronce z przodu o mniejszych z tyłu (5,6,7,8) słychać było jak łańcuch ociera o dolny tylny łącznik wózka (wyszło to na jaw w zasadzie przy regulacji bo takich biegów nie używam)
Jak widać na foto wózek przerzutki nie "wyje" w stosunku do koronek
u mnie przy napędzie 3x8 oryginalnie z przodu była przerzutka M900 XTR (nie pamiętam dokładnie wartości, ale jak sprawdzałem miala z dostępnych w tamtym czasie największą pojemność / możliwość współpracy z największą koronką)
Działała dobrze, jedynie przy małej koronce z przodu o mniejszych z tyłu (5,6,7,8) słychać było jak łańcuch ociera o dolny tylny łącznik wózka (wyszło to na jaw w zasadzie przy regulacji bo takich biegów nie używam)
Jak widać na foto wózek przerzutki nie "wyje" w stosunku do koronek
Używanie najmniejszego blatu (w moim przypadku) jest naprawdę sporadyczne. To tylko "tak na wszelki wypadek" i od dawna zastanawiam się czy go nie odkręcić
Zakupiłem FD z pasującą średnicą i górnym ciągiem, niby pod 48T ale zobaczymy czy obsłuży 52T
Pojemność 20T czyli teoretycznie wystarczy
Zakupiłem FD z pasującą średnicą i górnym ciągiem, niby pod 48T ale zobaczymy czy obsłuży 52T
Pojemność 20T czyli teoretycznie wystarczy
Ja sprawdziłem rzeczony XTR miał właśnie teoretycznie maks 48T a w fabrycznej konfiguracji sparowany był z 52T i działał
Powinno więc zatrybić, chyba że dojdzie kwestia wyprofilowania wózka wewnątrz jeśli to jakaś nowsza zmieniarka
Powinno więc zatrybić, chyba że dojdzie kwestia wyprofilowania wózka wewnątrz jeśli to jakaś nowsza zmieniarka
Zamontowałem FD-M590 (mało ma wspólnego z retro ) .
Wyregulowana "na sucho" i wydaje mi się że będzie ok. Przy skrajnych przełożeniach trze, ale takie przekosy nie są przeze mnie używane.
Wyregulowana "na sucho" i wydaje mi się że będzie ok. Przy skrajnych przełożeniach trze, ale takie przekosy nie są przeze mnie używane.