Stery DiaTech

Witam !
Mój stareńki Author domaga się nowego widelca, oryginalnie miałem stery diatecha z ich patentem czyli ahead bez gwiazdki w rurze, mam taką obejmę zaciskową.
I tu mam pytanie: wymienić je na "współczesny " typ czy zostawić lub szukać takich samych ?
Jak się zorientowałem te stery zakłada się dużo łatwiej niż nowsze ( nie trzeba nic wbijać w ramę ) a jako wieloletni użytkownik nie zauważyłem aby coś im dolegało.
Pozdr.
Author Kinetic 2006 ?
Załączniki
8137.jpg
Znalazłem taki sam jaki mam ( lub jest bardzo podobny :))
8137.jpg (16.13KiB)Przejrzano 4262 razy

Z 2006 ROKU author to jest starenki? :) a stery moga byc i takie same i kazde inne a-head, wszystkie sie latwo wymienia tak samo, a zmieniajac miski sterowe i tak je trzeba wybic, wbic do glowki ramy bez wzgledu na patent

Dla mnie nie jest stary :)
Problemem jest wymiana części - to kosztuje więcej niż kupienie nowego ale to OT.
Co do sterów to nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś manuala czy w tych jakie mam też trzeba wybijać miski.
Chcę to zrobić sam bo nie uśmiecha mi się pakować roweru do auta aby dojechać do serwisu :(
Author Kinetic 2006 ?

Uwierz na słowo - musisz wybijać.
To jest wniosek niezależny do producenta przy sterach zewnętrznych.
Chyba, że rama jest tak wytłuczona, że same wyjdą ;)

Zostaw sobie te stare stery - jeśli nie czuć jakichś zacięć czy przeskoków. One są ok jeśli chodzi o trwałość. Odpadnie Ci problem z wybijaniem i nabijaniem. Bez odpowiednich narzędzi i/lub doświadczenia można nawet zniszczyć główkę ramy.
Ostatnio zmieniony 2013-02-19, 14:08 przez focker, łącznie zmieniany 3 razy.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

no please, a jak chcesz wymienic stery nioe wybijajac misek?? w kazdych sterach miski trzeba wybijac, chyba ze sa to stery zintegrowane, ale to raczej nowe sprzety, jedyna roznica miedzy diatech a reszta e-head jest taka ze nie trzeba w rure sterowa navbijac gwiazdki(szyszki) w tych sterach luz kasuje sie pierscieniem pod mostkiem, a w tzw tradycyjnych top capem i tyle