ciąg linki w manetce przerzutki

załóżmy hipotetycznie, że mam manetkę do tylnej przerzutki 9-cio rzędowej, ale taką, że nie jest indeksowana.
Powiedzcie mi, czy przy pomocy regulacji przerzutki (tam są takie jakieś śrubki od maksymalnego lub minimalnego wychylenia..?) będę wstanie tak ustawić tę manetkę żeby obsługiwała sprawnie kasatę 7-mio rzędową. Chodzi o to by nie zrzucała łańcucha gdy się zbyt mocno przekręci manetkę - może mieć kawałek biegu jałowego!
Czy da radę coś takiego zrobić?!

Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze tak, nawet bez większego problemu. Skrajne polożenia mogą być trochę mało precyzyjne, ale bez problemu "operowalne". No i bedzie ten "jałowy" fragment obrotu, tego raczej nie unikniesz, wybór tylko czy "na dole", czy "na górze" przełożeń (do wyboru).
Alpinestars x9, Breezer x2, Intense x2, Klein x3, Yeti x2, Cannondale, Specialized, GT, Rocky Mountain...
+ Checker Pig, Creme, Electra

Witam.

Jeśli nie ma indexu to ok. Bo inaczej odległości między biegami są różne. Ja osobiście mam na kasecie 7biegowej założoną 8biegową manetkę. I działa.

Z mojego doświadczenia wiem że lepiej będzie jak będziesz miał "luz" z góry.

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

Jakob na twoim miejscu zaszalałbym i przeszedł przynajmniej na 8 jeśil zmieniasz mantetki. Będziesz miał większe spektrum części wśród których możesz szukać czegoś fajnego.

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

na razie spróbuję sobie sprowadzić powyższe manetki a później zobaczymy co będzie!
Na stronie podają:

" Speeds: (R) 9/8, (L) Index 3 or Friction 3/2 "

W katalogu na 2012 osobno wyróżniają wersję R8 i R9, ale o obu piszą: " 9-speeds "

Na razie napisałem w sprawie R8 / LFriction3/2, zastrzeżeniem, że jak takich nie mają na stanie to inne tę mogą być :-)

Co do zmiany napędu to wolę jej uniknąć. Jakby okazało się, że manetka prawa jest nieindeksowana i że jest wersja na 8rzędów to byłoby super.

Skoro chcesz zostać przy 7 biegach, to nie lepiej kupić retro thumby, np. XT? Ludzie mają zwykle problem, jeśli chcą zachować 8/9 biegów i założyć thumby - bo takich XT nie było. Mam wrażenie, że na własne życzenie komplikujesz sobie życie.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Dzięki Mapek!

Focker,
mi się te XT nie podobają tak bardzo jak te SunRace! Ewentualnie jakbym znalazł w idealnym stanie SunTour na 7mkę to mogły by wygrać w konkursie, chociaż idea włożenia czegoś zupełnie nowego ale pasującego, mi się podoba - powiew świeżości!
Wolę zostać przy 7rzędach - bo jest to tańsze rozwiązanie, ale biorę pod uwagę to by zmienić napęd jeśli nowe manetki będą tego wymagać! Nie brałbym tego pod uwagę gdyby nie wypływała z tego prawdziwa korzyść - założyłbym wówczas kasetę o większym zakresie(górnym) i łatwiej by mi było robić trudne podjazdy! Ostatecznie przy sprzedaży obecnego napędu zakup nowego nie powinien tak na prawdę przekroczyć kilku dziesięciu złotych!

Skolioza,
dzięki, dziś rano - ze świeżym umysłem też mi to tak wygląda!
O właśnie skoro już tu jesteś, powiedz mi proszę, czy w kołach które mam od Ciebie dało by się wymienić bębenek na taki:
http://allegro.pl/bebenek-glowka-piasty ... 73895.html
ewentualnie czy miałeś okazję zakładać do nich kasetę 8rzędową? zmieści się?

Jacob - wg Ciebie warto się użerać z niekompatybilnymi częściami albo bez indeksu tylko dlatego, że jakaś część się nie podoba? To tak jakby chcieć ożenić przerzutkę 9.0 sl z manetkami XTR, bo obie ładne. Do jazdy wersja na 9 biegów się nie nada - szkoda czasu. Z wersją na 8 biegów już lepiej, ale też się cudów nie spodziewaj, bo SunRace to budżetowy producent.

Żeby manetka Suntour dobrze pracowała, zasadniczo powinna mieć z tyłu przerzutkę Suntour. Suntour i Shimano nie są ze sobą do końca kompatybilne - choć Zimnemu podobno udało się to dograć w miarę.
Jeśli nadal chcesz manetkę Suntour - pogadaj z Adamellem.

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

focker pisze:Jacob - wg Ciebie warto się użerać z niekompatybilnymi częściami albo bez indeksu tylko dlatego, że jakaś część się nie podoba?
myślę, że motywacją większości z nas jest to jak coś wygląda :-)
Brak indeksu to akurat niezła rzecz - przynajmniej ja to lubię.

co do Shimano-Suntour zgadzam się - nie do końca to działa jak powinno...

bęben który wkleiłeś wygląda na dość nowy - nie wiem czy będzie kompatybilny... na pewno uda Ci się pożenić każdy bęben 8s z grup do roku 1998 (czyli wszelakie czarne LXy, grafitowe XT, xtr m900/910/950, STX RC...) - nota bene były na alle bębny m900 za śmieszną kasę swego czasu
musisz jednak liczyć się przy zmienie bębna z koniecznością przeciągnięcia koła - raczej po takiej operacji nie wypadnie centrycznie w widelcu... na bęben który masz 8s nie założysz - jest za wąski
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Suntour rzuciłem tylko jako przykład czegoś prawie tak ładnego jak SunRace i ładniejszego od Shimano Deore/XT/... .
Nie powiem, chętnie bym się wyposażył z cały zestaw SunTour Thumpy i obie przerzutki ale obawiam się braku dostępności i cen!

Łatwiejsza wydaj mi się opcja kupić teraz wspomniany zestaw SunRace R8(i) / L(F)2-3 lub R8(i) / L3(i). Wówczas mógłbym taki zestaw założyć do mojego napędu 3x7. A jak się zużyje lub gdy mnie najdzie taka fanaberia zmienić bębenek i wrzucić kasetę 11-30 8rz albo nawet 11-32. i do tego albo zmienić łańcuch i blaty w korbie LX, albo wręcz nabyć korbę 2blatową. Hmm chociaż jednak raczej zostanę przy 3 blatach - powtarzając za Tomkiem - nie ma co dobrego zmieniać na lepsze. Lepsze wrogiem dobrego :-)

uuu niezła myśl... Pomysł ten nie wygrywa z SunAąeę ale jest niezły!
Nie wiem jak by to pasowało do mojego Wheelera. Ale jak z SunAąeę nie wyjdzie to to będzie mój kolejny punkt w research'u

Mulţumescu!

Co do współpracy Shimano - SunTour to jest kolejny argument przemawiający za SunRace tam jest ten system 2:1 czy jak to tam się nazywa, w każdym razie co krok deklarują zgodność z Shimano.
Poza tym to fajnie wybrać firmę, która zrobiła ciekawy produkt i która nie budzi szacunku - nie ma sławy Shimano/Sram/...
Było wspomniane, że firma jest budżetowa, ale jeśli firma tego typu - nie ciesząca się wyśmienitą opinią wypuszcza "wyższą grupę" (M90) to można liczyć, że będzie bardzo dobrej jakości - trudno inaczej wejść w wyższy segment, jeśli się nie ma dobrej pozycji. No chyba, że jakimś dzikim marketingiem... Będę jednak liczyć na wysoką jakość. W sumie w tego typu produkcie jak Thumby trudno coś spartaczyć!

Sun Race to nie jest firma mająca aspiracje wejść do wyższego segmentu. To firma od lat robiąca tanie części i na tej pozycji skutecznie się okopała. Nie liczyłbym na fajerwerki - a manetka indeksowana to wbrew pozorom bardzo precyzyjny zwierz.

Do tego nawet jeśli manetka będzie na osiem podłączona pod kasetę siódemkową, to nie będzie idealnie działać choćby ze względu na odrobinę inna szerokość dystansów w kasetach siódemkowych i ósemkowych. A indeksacji - jak już ustaliliśmy - nie wyłączysz.

Ok, znaczy tyle, że dość szybko przejdę na 8rzędów i będę miał lepszy zakres tylnej kasety. I tak z czasem to planowałem.
Zestaw kosztuje 112zł - dużo ale z całym rowerem mam zamiar się zmieścić w około 300-400zł (z malowaniem (mam opcję za 70zł z piaskowaniem i lakierem bezbarwnym) - no i powinno się udać)

Focker, masz rację to nie było rozsądne zdanie, że SunRace ostrzy zęby i niebawem przeprowadzi szturm na pozycje zajęte przez XTR itp.

szczerze ? niewiem jak cena ,ale jeśli przyzwoita -to dla samych "podstawek" warto sobie to zakupić ..
Czy zostawisz sunrace ,czy wstawisz tam cokolwiek innego -multum wspomnianych manetek szosowych ,to i tak powinno byc dobrze.
Brałbym wersje na 8 ,chociaż osobiście mam kilka takich zmieniarek w użytku i od dłuższego czasu śmigam w trybie nieindeksowanym i taki uznaje za najlepszy (nie ścigam sie ) ,wiec troche szkoda ,że nie ma takiej wersji.

Inna sprawa ,że obecnie róznice cenowe między systemem 7/8 a 9 są pomijalne ,a cenowo nie zdziwiłbym sie jakby 9 wyszła taniej ;]

sunrace
nie chce byc zle zrozumiany (a moze jestem w bledzie)
ale czy te maneteczki nie" naciagaja" zbyt mocno szeroko rozumianego tematu RETRO?????
pytam nie przez zlosliwosc
sam mam kilka dylematow w kwestii doboru komponentow do kochanego PEUGEOT`a
i zadaje sobie pytanie czy ,aby granica retro bika nie zostala przekroczona
pozdrawiam ;-)
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie