Próbuję zrozumieć jaki jest cel Waszych wywodów - chyba za głupi jestem, żeby to pojąć. Rozmowa toczy sie o dwóch totalnie różnych systemach - o innym sposobie mocowania, innym punkcie podparcia klocka, innym przełożeniu dźwigni/szczęki, innej konstrukcji klocka, innych oporach w każdym elemecie konstrukcyjnym. Te hamulce sa nieporównywale - Piotr ma tu 100% racji. Można je sobie w cyferkach porównywać, a i tak jeden będzie kochał jedne, a inny wielbił drugie. Szczególnie Magurę można kochać albo znienawiedzić, bo jej działanie jest zupełnie niepodobne do innych hamulców.
Ot - i tyle.
A co do siły, to tak jak pisałem - każdy ją definiuje inaczej i dla każdego silny/słaby hamulec oznacza coś innego. Jedni mówią, że Magura jest silniejsza niż v, inni na odwrót. A to jest sprawa tak subiektywna, że czasem aż śmieszne wydają się kłótnie na ten temat :)
zimny pisze:hmm moze ten stalowy booster zmienil mi tak char. (dostalem go w komplecie od Jondera, sluzy zamiast tych badziewnych "za-haczykow";)
99% hs ma stalowe podkowy. Tylko wersje limitowane mają w standardzie aluminiowe albo karbonowe. Spróbuj założyć te "badziewne zahaczyki" razem z podkową - to jest prawdopodobnie Twój problem. Cały system został pomyślany tak, żeby jedno i drugie było zamontowane razem usztywniając konstrukcję. Bez jednego albo drugiego klamka jest miękka. Spróbuj.