Widelec, a właściwie seria jest kultowa - to wie każdy

Ale prawdopodobnie nie każdy już zagłębiał się w poszukiwanie i dociekanie czym poszczególne sztućce się różnią
powinniśmy zacząć od "jedynki", ale zaczniemy od "dwójki:
MANITOU 2


Od dołu patrząc mamy: regulatory naprężenia wstępnego, wewnątrz dolnej goleni: szaszłyk z 2,5 wałka elastomerów, dolny ślizg (górny jest tuż pod uszczelką kurzową), górną goleń, korek zapobiegający dostawaniu się syfu od góry. Przez szaszłyk, dolny ślizg i górną goleń przechodzi długa sruba spajająca golenie Przy łebku ma połówkę elastomera pełniącego funkcję odbojnika, żeby widelec nie stukał przy gwałtownym rozprężeniu Górne golenie mają na dole i górze po 1 małej dziurce - wg relacji Fockera zasysane i wypychane powietrze miało stanowić o dodatkowym tłumieniu
Podkowa mocowana na 2 śruby, oddzielona od piwotów Korona z możliwością wyciągnięcia lag (mocowanie lagi 2x śruba M5), rura sterowa wbita na stałe
MANITOU R
Grafika sugeruje że pochodzi z tego samego okresu co "2", jest jednak widelcem prostszym Na dole nie spotkamy regulacji (nie ma jej w ogóle, twardość można ustalić jedynie poprzez dobór elastomerów - szaszłyk i mocowanie identyczne jak w "2") W górnych goleniach nie ma "tłumiących dziurek", podkowa ma wspólne mocowanie z piwotami i jest znacznie cieńsza (wyraźnie mniejsza sztywność w porównaniu z "2" - składają się na nią także krótsze dolne golenie) Korona niby taka sama, ale mocujemy lagi przy pomocy śrub M4, nie M5

A tu porównanie obu sztućców

Wrzucajcie zatem tu swoje Mańki, informacje o tym czym różnią się od wersji poprzednich/następnych/wyższych niższych etc