Pozdrowienia z Wrocławia

Witam,
Trzy miesiące temu odkopałem w piwnicy moich rodziców starego Wheelera z lat 93-95 a może nawet trochę starszy. Rowerem jeździł kiedyś mój ojciec, jakieś 13 lat temu przemalowałem go i przez jakieś 2-3 lata sam nim jeździłem a potem wylądował w piwnicy aż do teraz. Właśnie 3 miesiące temu postanowiłem go odświeżyć i trochę na nim pojeździć. Niestety wtedy nie wiedziałem o waszej stronie i naprawiając rower kierowałem się jedynie swoją bardzo mierna wiedzą na temat odnawiania takich leciwych maszyn. Wymieniłem koła (tył wraz z kasetą), kierownice i sztycę w zasadzie nic więcej. Teraz chciałbym skorzystać z waszej pomocy i dokończyć moje dzieło :), jednak przywracając go trochę bardziej do oryginalnego wyglądu.
Jak już wcześniej wspomniałem rower był już raz malowany i to dobrych kilka lat temu, stąd w tym momencie nie mam zielonego pojęcia jaki to model, jednak co do tego że jest to Wheeler jestem pewien.
Będę bardzo wdzięczy za pomoc w pierwszej kolejności co do znalezienia jaki to model. Sam próbowałem znaleźć coś w sieci ale wszystkie ramy przynajmniej dla mnie są prawie identyczne różniące się niewieloma szczegółami.
Napiszcie jakie elementy sfotografować aby można było znaleźć co to za rower.

Pozdrawiam
Robert

sprobuj pogrzebac w rodzinych fotografiach moze znajdziesz jakies zdjatko orginalu :roll:
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

Z rodzinnymi fotografiami próbowałem, niestety bez skutku.
Poniżej kilka zdjęć może coś się rzuci w oczy specjalistą od Wheelera.
Załączniki
20120713360.JPG
1
20120713361.JPG
2
20120713362.JPG
3
20120713365.JPG
4

Witaj
rama ma typowe dla wielu ram na rurach Tange'a haki - sądzę zatem że rury to ten kierunek
co do reszty - przepuszczenie tylnego pancerza i mocowania np dynamo mogą sugerować że był to model bardziej ukierunkowany na turystykę niż ściganie

To jednak nie zawęża zbytnio obszaru poszukiwań -w typach pewnie pomogłyby informcje jaki byl oryginalny osprzęt, kolorystyka etc
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Oryginalnie były:
- klamko-manetki DEORE LX ST-M091 (niestety została tylko klamka - może ktoś ma manetki do odsprzedania :) )
- przerzutka tylna DEORE DX (foto poniżej)
- przerzutka przód DEORE LX (foto poniżej)
- korba FC-MT60 (do niej szukam blatów, chyba oryginałów już nie ma szans znaleść ale może jakieś zamienniki znacie)
Załączniki
20120713374.JPG
20120713375.JPG

Dzięki Skolioza, przeszukałem katalogi na stronie http://www.retrobike.co.uk, i wydaje mi się że na tym konkretnym typie ramy były składane rowery w roku 91, ten rocznik pasuje też do osprzętu Deore DX/LX. Więc chyba katalog z roku 91 firmy Wheeler da odpowiedź na moje pytanie. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć takiego katalogu. Może ktoś wie gdzie taki stary katalog mógłbym znaleźć ?

RobertG pisze:Dzięki Skolioza, przeszukałem katalogi na stronie http://www.retrobike.co.uk, i wydaje mi się że na tym konkretnym typie ramy były składane rowery w roku 91, ten rocznik pasuje też do osprzętu Deore DX/LX. Więc chyba katalog z roku 91 firmy Wheeler da odpowiedź na moje pytanie. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć takiego katalogu. Może ktoś wie gdzie taki stary katalog mógłbym znaleźć ?
:-)

spróbuj może jeszcze na MTB- kataloge.de... ew wujek google ;-)
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

To fakt, dwa dni kopania po necie i totalnie nic. Trudno nie będzie jednak z niego prawdziwego RETRO MTB, po prostu złoże sobie go na DEORE DX z lat 90, a resztę dorzucę to co mam.
Ale zabieram się za poszukiwania fajnego tematu na projekt prawdziwego RETRO MTB.

RobertG pisze:To fakt, dwa dni kopania po necie i totalnie nic. Trudno nie będzie jednak z niego prawdziwego RETRO MTB, po prostu złoże sobie go na DEORE DX z lat 90, a resztę dorzucę to co mam.
Ale zabieram się za poszukiwania fajnego tematu na projekt prawdziwego RETRO MTB.
możesz też pobawić się w stylistę i samemu zaprojektować design roweru - najlepiej przyjąć jakąś prostą koncepcję - do tych trudnych, fantazyjnych to faktycznie trzeba być dobrym plastykiem i specjalistą

ale spójrz, tu jest robota od podstaw i prosta koncepcja - moim zdaniem jeden z ładniejszych rowerów na forum:

http://forum.retromtb.pl/viewtopic.php?t=1457

Ty dysponując białą ramą mógłbyś spróbować pokusić się o "negatywową" koncepcję.
I na przykład postarać się o M732 w wersji czarnej (włącznie z piastami)

Super ten rowerek :)
Ja właśnie myślałem o takim "negatywie" :) większość (a może wszystkie) części jakie znajdę czarne i do tego rama na biało (ale tym razem malowanie proszkowe - właśnie może polecisz kogoś we Wrocławiu).
Pytanie mam jeszcze o naklejki, skąd je macie, drukujecie we wlaśnym zakresie na foli czy gdzieś można kupić szukałem wheelera na alledrogo ale jest bieda straszna.

Jeśli chodzi o malowanie to nie mam doświadczenia.

Jak wrzucisz pytanie w google to Ci jakieś tam fora wskażą gdzie szukać w naszym mieście.
Jeśli chodzi o czarny sprzęt to jakbyś zapolował na XT 732 w wersji czarnej a rower zrobił minimalistycznie na biało to pewnie nawet najwięksi krytycy tego forum przyznają że ma to klasę.
Ale czarny XT'ek to bardzo dużą rzadkość - najprostsza droga to czarny LX.