@focker masz racje. Taki bajer. Czesto starsze ramki szosowe mialy wlasnie bardzo plytkie przelotki, wymagajace nawet specjalnych koncowek pancerzy ("z dziubkiem")

ramka ladna, haki najprawdopodobniej campy, choc sa zamalowane. Do tego waga na pierwszy rzut oka oscyluje w granicach 2,1kg dla r.54
Obrazek

Dawno nie było zagadki - to coś z mojego ogródka.
Dlaczego w Marzokach Z1 i Z2 Supery i X-Fly do 2000r. zaworki powietrzne były umieszczone na dolnych goleniach?
Widać na ostatnim zdjęciu - zaworek powietrzny z czarnym kapturkiem pod mocowaniem podkowy, zaraz przy piwocie:
http://www.retromtb.pl/galerie/sprzet/f ... idelce.htm
Dla ułatwienia - celem nie było doprowadzanie posiadaczy do szewskiej pasji przy pompowaniu;)
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Pudło.
W modelach 2000, gdzie a podkowa była już magnezowa i trzymała się na jednej śrubie (piwot), zaworki były już z tyłu - łatwiej można było napompować amora, ale za to były bardziej narażone na uszkodzenie - tak zaworki jak i kolana przy upadku ;) Całość jednak trzymała się i tak na piwotach.

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Jak dobrze pamiętam konstrukcje to komora powietrzna nie była umieszczona w górnych tylko w dolnych lagach. Powietrze wchodziło przez małą dziurkę w lagach i dobrze gdy nie zakrywały jej ślizgi :)

Tak dokładnie.
Tam komora powietrzna jest w dolnych goleniach. Olej jest tylko w górnych goleniach, szczelnie od dołu oddzielonych od komory powietrznej. Górne golenie w całości opierają się na tej "poduszce powietrznej". Nie ma żadnych tłoków powietrznych podobnych do tych z SIDów czy Manitou. Przez to amor jest niskociśnieniowy a i tak nie ma opcji, żeby go dobić - ma bardzo dużą progresję na końcu skoku. System podobny do obecnych Manitou TPC czy Pure/MotionControl, tylko w części, gdzie one mają pustą komorę pod tłumikiem, w SuperFly jest ciśnienie.

Ma to też wady - golenie muszą być idealnie gładkie, bo każda rysa powoduje uciekanie powietrza - uszczelki olejowe to jednocześnie uszczelki powietrzne. Pod ciężkimi jeźdźcami uszczelki lubiły też wystrzeliwać ;)
Nie wszystkim podoba się też tak duża progresja na końcu skoku. Nie ma też pełnej kąpieli olejowej - tylko 7,5ml RedRumu na dole, ale za to fajny system kanaków rozprowadzających olej do góry, pod uszczelki.
Ostatnio zmieniony 2011-01-11, 16:30 przez focker, łącznie zmieniany 1 raz.

focker pisze:Tak dokładnie.
Tam komora powietrzna jest w dolnych goleniach. Olej jest tylko w górnych goleniach, szczelnie od dołu oddzielonych od komory powietrznej. Górne golenie w całości opierają się na tej "poduszce powietrznej". Nie ma żadnych tłoków powietrznych podobnych do tych z SIDów czy Manitou. Przez to amor jest niskociśnieniowy a i tak nie ma opcji, żeby go dobić - ma bardzo dużą progresję na końcu skoku. System podobny do obecnych Manitou TPC czy Pure, tylko w części, gdzie one mają pustą komorę pod tłumikiem, w SuperFly jest ciśnienie.

Ma to też wady - golenie muszą być idealnie gładkie, bo każda rysa powoduje uciekanie powietrza - uszczelki olejowe to jednocześnie uszczelki powietrzne. Pod ciężkimi jeźdźcami uszczelki lubiły też wystrzeliwać ;)
Nie wszystkim podoba się też tak duża progresja na końcu skoku. Nie ma też pełnej kąpieli olejowej - tylko 7,5ml RedRumu na dole, ale za to fajny system kanaków rozprowadzających olej do góry, pod uszczelki.
focker jak zwykle pozamiatał w temacie amorków :]
Obrazek

>>KLIKNIJ PO WIĘCEJ!!<<

Co to jest?

Grzebiąc przy czymś dziś znalazłem pewną część, która wydała mi się ciekawa, ale nie bardzo wiedziałem do czego służy :) Odpowiedź znalazłem dość szybko, ale wpadłem też na pomysł, że można by tu na forum zorganizować taką quizo - zagadkę. Proponowałbym prostą formę - zaczynam ja (jako autor wątku), kto pierwszy zgadnie, ten dostaje punkt a następnie wrzuca foto swojej części (czy to wygmerane w internecie czy w swoim skarbcu domowym).

I tak się ta zabawa może kręcić. Może coś jeszcze kogoś zaskoczy.. ;)

Punktacja.. a tak, żeby była tylko Proponuję po każdym rozwiązanym zadaniu, aby jego autor wkleił do posta podsumowaną punktację. Czyli bierze punktację z ostatniej zagadki, dokłada punkt najnowszemu zwycięzcy i tyle.

Zobaczymy jak długo uda nam się takie coś pociągnąć.. :)

Poniżej pierwsza zagadka - co to jest (logo zamazałem)? :)

Obrazek

W sumie temat zagadek juz mieliśmy
http://forum.retromtb.pl/viewtopic.php? ... a7a6003675
Ale bez punktacji...
Widzisz Maćku szansę aby to jakoś ze sobą połączyć, np zacząć punktować od Twojego posta a tematy połączyć (nie mówie o technicznej możliwości tylko o koncepcji - jak coś to uprawnienia masz żeby scalić)

A co to jest to ja wiem - ale dam szansę innym
BTW masz to w domu? chętnie przyłożyłbym do jednej mojej maszyny..
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

skolioza pisze:W sumie temat zagadek juz mieliśmy
http://forum.retromtb.pl/viewtopic.php? ... a7a6003675
Ale bez punktacji...
Kurcze przepraszam, słabo szukałem :(
skolioza pisze:Widzisz Maćku szansę aby to jakoś ze sobą połączyć, np zacząć punktować od Twojego posta a tematy połączyć (nie mówie o technicznej możliwości tylko o koncepcji - jak coś to uprawnienia masz żeby scalić)
Może po prostu skasować ten temat i przenieść mojego posta do powyższego tematu? :)
skolioza pisze:A co to jest to ja wiem - ale dam szansę innym

BTW masz to w domu? chętnie przyłożyłbym do jednej mojej maszyny..
Niestety nie - spotkałem się z tym zupełnie przypadkiem przeglądając jakieś forumi tak się to jakoś potoczyło..

Bardzo śmieszne, bedziemy zakładać te same teamaty powtarzajace sie , bez sensu i bez celu.
na zdjęciu jak widać sprężyna do sztycy podsiodłowej , czyli taki pierwszy system regulacji sztycy do freeridu czy też innych zjazdów, mam takie gdzieś w paczkach szpejów .

Teamt do skasowania .
www.velotech.pl

Piotr pisze:Bardzo śmieszne, bedziemy zakładać te same teamaty powtarzajace sie , bez sensu i bez celu.
na zdjęciu jak widać sprężyna do sztycy podsiodłowej , czyli taki pierwszy system regulacji sztycy do freeridu czy też innych zjazdów, mam takie gdzieś w paczkach szpejów .

Teamt do skasowania .
docent.net Ty hamulcu ceramiczny , jak śmiesz tak wątki zakładać?:)
Ostatnio zmieniony 2011-05-30, 22:55 przez corrado, łącznie zmieniany 1 raz.
Lodzermensch

Piotr pisze:Bardzo śmieszne, bedziemy zakładać te same teamaty powtarzajace sie , bez sensu i bez celu.

Teamt do skasowania .
niechaj pierwszy rzuci kamień ten co jest bez winy - a wiesz że pamięć mam dobrą :-P
Poza tym - tematy zostały scalone, czyli mamy jeden temat z zagadkami Nie róbmy z igły wideł ;-)
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Teamt do skasowania .
A wydawało mi się, że się wytłumaczyłem i nawet przeprosiłem :( Powinienem krzyżem się położyć w Łagiewnikach a później do Ciebie na Krowodrzę na kolanach czy też poddać się publicznej chłoście? :)

A zagadka przydatna jak widać, bo skolioza dowiedział się, że jednak na stanie ktoś to ma.

Już się ukarałem i zmieniłem sobie podpis pod nickiem (za corrado) na "Hamulec ceramiczny" :D Mam nadzieję, że to wystarczy, kolana na prawdę mam w kiepskim stanie :D