RetroMTB FORUM Dyskusyjne Strona Główna

     
     

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zdjac korbe z urwanym gwintem?
Autor Wiadomość
zimny 


Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 2866
Skąd: krk
Wysłany: 2010-05-02, 16:03   Jak zdjac korbe z urwanym gwintem?

Problem jest nastepujacy - nieopatrznie zakrecilem do roweru korbe w ktorej zerwany jest gwint ;( [tak ze sciagacz wypycha samego siebie]...

w moim przypadku jest to prawa strona i spokojnie bym sobie poradzil wykrecajac caly suport - gdyby nie jego ch*jowa proweniencja - shimano serii LP na 73mm w ktorym miska z kolniezem opiera sie na lewej stronie...

nie mam pomyslu - probowac to jakos zbic? POMOCY PLIZ ! nie dosc ze pogoda pokrzyzowala mi plany wyjazdowe, korzonki odezwaly sie przy pracy w mokrym i zimnym garazu a tu jeszcze ten pieprzony suport...
 
 
skolioza 
Administrator
Ojciec Dyrektor :P


Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 12694
Skąd: RetroMTB.pl
Wysłany: 2010-05-02, 17:03   

metoda pierwsza - zbić korbę od strony mufy używając tępej przedłużki
metoda druga - zalać penetratorem i z odkręconą śrubą mocującą iść pojeździć Max do 3 dni powinna zejść
_________________
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA
 
 
zimny 


Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 2866
Skąd: krk
Wysłany: 2010-05-02, 17:33   

jazda odpada bo rama jest zdekompletowana - znaczy "nie posiada roweru";P

od strony mufy? tzn. z lewej strony patrzac na prawa - tak? jaka tepa przedluzka? do czego przedluzka?;)

dziki z gory
_________________
 
 
focker 
Doktor Resor


Dołączył: 09 Gru 2009
Posty: 5267
Skąd: Pajęczno/Łódź
Wysłany: 2010-05-02, 20:35   

Jeśli Ci się będzie chciało, to idź z ramą do pierwszego lepszego mechanika samochodowego, żeby na korbę założył duży ściągacz do łożysk. Zaczepi się na pająku i ściągnie korbę przez otwór na kwadrat.
_________________
Są: Bontrager Privateer ; Wheeler E1 Titanium ; Breezer Lighting ; Endorfina ; Endorfina ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Jose .
 
 
skolioza 
Administrator
Ojciec Dyrektor :P


Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 12694
Skąd: RetroMTB.pl
Wysłany: 2010-05-02, 21:26   

zimny napisał/a:
jazda odpada bo rama jest zdekompletowana - znaczy "nie posiada roweru";P

od strony mufy? tzn. z lewej strony patrzac na prawa - tak? jaka tepa przedluzka? do czego przedluzka?;)

dziki z gory

przykładasz w okolicy osi / pająka od wewnętrznej strony korby coś tępego (trzonek od młotka, ew bardzo tępy śrubokręt) i ładujesz w drugi koniec tak aby zbić korbę Nie musisz manewrować młotkiem między rurkami ramy, masz przestrzeń i możesz stuknąć jak chłop ;-) )
Patent Fockera także wart rozważenia - w zasadzie metoda 100% bezpieczna dla korb
_________________
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA
 
 
Cezary Czapski 


Wiek: 46
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 311
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2010-05-02, 22:00   

Ja używam zapalniczki. Płomień na zewnątrz korby dookoła w miejscu mocowania, tak aby nie podgrzać osi. Po minucie i pryśnięciu penetrantem/odrdzewiaczem ściągam jedną ręką z przodu, a z tyłu pomagam sobie klinując trzonek młotka (mała dźwignia). Wadą jest okopcona korba do czyszczenia i zapalniczka może się podtopić.
_________________
* KIRK Revolution x 4 * <MISTRAL Vision Alu Pro > < FILMOTEKA >
 
 
rurokura 


Wiek: 96
Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 771
Skąd: silesia
Wysłany: 2010-05-03, 00:40   

żeby komplet był
w serwisie powinni mieć ściągacz do zepsutych korb -ma większy gwint o szerszym skoku i bodaj gwintownik
używasz jak normalny ściągacz -miałem ten sam problem ,kumpel mi pożyczył i bezproblemowo "puściła"
 
 
zimny 


Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 2866
Skąd: krk
Wysłany: 2010-05-04, 00:54   

dzieki za rady - zaczne chyba od opalania;)
_________________
 
 
lyssy23 

Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 8
Skąd: RBR
Wysłany: 2011-06-02, 00:06   

Helo, kup, pożycz tego typu sciagacz http://allegro.pl/hit-sci...1624670509.html
w sumie może lepiej 3 ramienny i korbe sciagniesz bez zadnego problemu.
 
 
zimny 


Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 2866
Skąd: krk
Wysłany: 2011-06-02, 00:10   

kupilem , zobacze, dzieki za cynk!
_________________
 
 
lyssy23 

Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 8
Skąd: RBR
Wysłany: 2011-06-02, 00:14   

Może tylko wystąpić kwestia czy jest wystarczająco dużo miejsca między ramą a korbą żeby wcisnąć te łapy ściągacza. Tą aukcję to tylko poglądowo wkleiłem ale mam nadzieje że spasuje.
 
 
zimny 


Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 2866
Skąd: krk
Wysłany: 2011-11-09, 21:33   

zdaje relacje - na allegro jest baaardzo duzo roznego rodzaju sciagaczy (haslo "sciagacz" w dzialach "dom i ogrod" oraz "motoryzacja"). ceny od 7 do okolo 750pln...

od razu mowie - ten 2-ramienny za 7pln nadaje sie chyba tylko do sciagania wieczek z jogurtow.... zenada.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template designed and created by Falcone
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13