pedały Onza H.O.

Szukam informacji na temat pedałów Onza H.O. Zupełnie przypadkiem udało mi się kupić takie do Gusty i zastanawiam się czy nie popełniłem błędu. Jak rozumiem bloki nie będą kompatybilne z shimano, powinienem wiedzieć coś jeszcze?

Obrazek

Obrazek
Był: pewna Gusta, Votec F7 '99, jakiś karbonowy Scott, trzeszczący Mountain Cycle San Andreas, całkiem ładny Rocky Mountain Blizzard '96, Intense M1 '03,

Te pedały mają elastomery zamiast stalowych sprężyn. Nie muszę chyba mówić, że jazda w nich w ujemnych temperaturach to sport ekstremalny?
Poza tym elastomery się starzeją podobnie do tych z amortyzatorów - szczególnie, że są bardziej narażone na warunki atmosferyczne. O zakupie nowych raczej można zapomnieć.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

a jakieś dobre wieści? jakiś poziom kultowości, zabytek techniki?

w pudełku są trzy komplety elastomerów, na parę lat starczą...
Był: pewna Gusta, Votec F7 '99, jakiś karbonowy Scott, trzeszczący Mountain Cycle San Andreas, całkiem ładny Rocky Mountain Blizzard '96, Intense M1 '03,

A to nie są przypadkiem elastomery o różnej twardości?
Co do dobrych stron - to pewnie zostaje tylko fajny wygląd, masa i "kultowość" marki - choć niektórzy Onzy za taką nie uważają.
I to chyba tyle z plusów. Ogólnie - jedne z gorzej ocenianych pedałów o jakich słyszałem. Ale przynajmniej są całkiem ładne i nowe.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Chrzanku, podoba mi się w Twoim podejściu to, że szukasz unikalnych elementów - nie tylko retro-klasyków - strasznie to fajne moim zdaniem! unikalność warta tego by chociaż na lato sobie je przykręcić :-)