A takie teraz sobie złożyłem retro kółka do jednego rowerka.
Niby nic takiego ale użyłem w końcu słynnej piasty PPK na przód, drzemie w niej moc i duże łożyska.
No i tak wyjdzie na Mavicach 231, przód 32 tył 36.
Szprychy 2.0, nyple alu
https://photos.google.com/share/AF1QipO ... BsTXdMdWtB
Re: Koła retro
#3Hm a dlaczego miałbym stracić ? to potwornie mocna piasta , w latach ich produkcji gonili na tym i nic im się nie działo, nic nie wiem na temat karbonowych wersji.
#4Karbonowe sie rozklejały, kołnierze ze szprychami rozjeżdżaly sie powodując że korpus piasty niespodziewanie stawał się trzyczęsciowy
Dlugi nawet pokazywal tu kiedys swoja cudem ocalałą taka piaste
Dlugi nawet pokazywal tu kiedys swoja cudem ocalałą taka piaste
#5To ciekawe jest co mówisz, bo są piasty Tune, które nie są klejone, 3 częściowe szosowe i podczas montażu koła, automatycznie szprychy ustawiają się względem siebie stronami i nic się nie rozwalało, pomimo ze całość była rozkładana.
Spotkałem się też z piastami Mavica też rozkładane i nic się w kole jako całość nie rozwalało, nie miało szansy na to bo całość po złożeniu trzymała się w kupie.
Spotkałem się też z piastami Mavica też rozkładane i nic się w kole jako całość nie rozwalało, nie miało szansy na to bo całość po złożeniu trzymała się w kupie.
#6No wiesz, PPK do Tune moze z wygladu podobne, ale nieporownywalbym ich tak 1:1
Z resztą problem nie ominął jedynie produktu Kurasia - ktores zachodnie piasty carbon/alu cierpialy na te samą przypadlość, tylko nie pamietam ktore... Hope? Chyba nie...
Z resztą problem nie ominął jedynie produktu Kurasia - ktores zachodnie piasty carbon/alu cierpialy na te samą przypadlość, tylko nie pamietam ktore... Hope? Chyba nie...
#7Nie, Hope akurat z czasem miały podpękniecia kołnierzy od strony tytanowego ! nie karbonowego korpusu, być może za cienki materiał tam był i od pracy po prostu pękały, ale niektórzy dalej na tym jeździli.
Połączenia dwóch różnych materiałów może być zgubne jak się nie dobierze tego idealnie.
Obecnie np Novatec ma takie produkty topowe - korpus carbon kołnierze alu do szosy piasty i nic im się nie dzieje, jak i parę jeszcze firm z High Endu.
Poza tym nie ma co się dziwić , było sporo produktów w latach 90-tych , które były nieprawdłowo zaprojektowane , choć ładne i drogie to po chwili nic nie warte. np kasety aluminiowe firmy BICI - zero systemu SiS
Połączenia dwóch różnych materiałów może być zgubne jak się nie dobierze tego idealnie.
Obecnie np Novatec ma takie produkty topowe - korpus carbon kołnierze alu do szosy piasty i nic im się nie dzieje, jak i parę jeszcze firm z High Endu.
Poza tym nie ma co się dziwić , było sporo produktów w latach 90-tych , które były nieprawdłowo zaprojektowane , choć ładne i drogie to po chwili nic nie warte. np kasety aluminiowe firmy BICI - zero systemu SiS