Opor pancerza hamulcowego. Tradycyjnie lamerskie pytanie.

Czesc.

Mam kolejny problem :)
Tym razem chodzi o kiepsko przykrecona nakretke sterow, ktora samoczynnie mi sie okreca. Chodzi o to gorna kontrujaca nakretke - pod nia mam wlozony wieszak ( opor) pancerza hamulcowego a pod nim jakas podkladke. Jako ze zbyt duzego doswiadczenia nie mam a wydaje mi sie ze to kwestia bezpieczenstwa - wiec za nim dokrece ta nakretke chcialem sie zapytac czy wszystko tam jest zmontowane zgodnie ze sztuka.
Zalaczam zdjecie jak to jest zmontowane.
Załączniki
Ster.jpg

Podkładka z wypustem na rowek w gwincie widelca powinna być nad wieszakiem a nie pod, wtedy jak dokręcasz to wieszak się razem nie kręci i nie będzie się odkręcało.
Lodzermensch

corrado1111 dziekuje bardzo.
nigdy nic nie grzebalem ze sterami, staralem sie tak skrecic jedna i druga nakretke ( tez byla luzna ) tak aby wieszak nie "klapal" a kierownica jeszcze mozliwie szybko reagowala na przechyl i chodzila plynnie. Jak dla mnie jest git! :)

A dobrze to skontrowałeś ? Raczej nic nie powinno się dziać - przecież górna bieżnia i wszystko co jest wyżej się nie rusza .... :roll: może mało wkręcone jest - krótki giwnt ? Jeślij jest wszystko jak Szef nakazał to sprawa jest dziwna ... tak jakby łożysko stawiało opór. Albo daj sylikon - ten do zabezpieczania nakrętek i śrub ....
SZOSA>mtb

mi to wlasnie wyglada na krotki gwint. nakretke dokrecilem tak mocno zeby nie wplywala na plynnosc ruchow.
nie wiem czy ten zestaw podkladka i wieszak jest oryginalny tzn czy np pierwotnie wieszak nie byl na kierownicy.

Zasadnicze pytanie - dokręciłeś górną nakrętkę, czy skontrowaleś ją z dolną?
Dokręciłem górną.
Czy to już jest ten moment gdy mam zacząć się wstydzić?
Obrazek

Raz na 3 miesiące... cztery razy w roku... do przełknięcia
Odkręciło się już pewnie wcześniej - teraz zaczęło mi przeszkadzać.