Witam Kolegów Forumowiczów:)
Jako, że w moim rowerze zębatki na przerzutce tylnej są już strasznie wyrobione a przerzutka którą kupiłem deore niestety okazała się krzywa i idzie do zwrotu to chciałem się Was doradzić: Czy do tych zębatek tylnych (7) będzie kompatybilna przerzutka shimano STX RC - dodam, że z przodu mam 3 tryby.
Oczywiście załączam fotki mojej kasety w rowerze i tej przerzutki co jest do kupienia.
I pytanie czy lepszy ten STX RC czy może deore XT lub deore DX?
Bardzo proszę Was o poradę.
Pozdrawiam
Gabriel
chcesz xt wymienic na stx rc??? wymien w xt rolki p[rowadnika na nowe i smigaj dalej na xt-ku, a czy podejdzie ,. toz to oczywiste ze tak...
Tylko, że napisałem że ten mój nowo kupiony xt jest krzywy i idzie do zwrotu:) I dlatego mnie interesuje czy szukać dalej deore xt czy może być takiej samej jakości dx (a może gorszy) a może ten STX RC?
napisales ze krzywa jest deore , a nie deore xt, jakbys nie zauwazyl to spora rtoznica, juz pomijajac fakt ze nowe deore jest na 9 speedow, a stare poczciwe deore jest na 7...
ok mój błąd:) ale kontynuując - która będzie lepsza deore Xt, czy Deore DX czy STX RC (ta co na foto) ?
oczywiście XT jest najwyżej w hierarchii z tych wymienionych
GT Avalanche 2.0 '04
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Niner RIP9 v2.1 29/650B+ (11-'13)
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Niner RIP9 v2.1 29/650B+ (11-'13)
Ale STX RC to kawał dobrego sprzęta.
Jeśli jest więc tak, że jakiś typ z allegro Cię oszwabił, i sprzedał Ci krzywą przerzutkę jako sprawną, to oczywiście nie baw się w naprawę, tylko odsyłaj. Trzeba ich uczyć moresu.
I wsadzaj STX RC, a w międzyczasie poluj na prostą XT. Będzie działać.
Jeśli jest więc tak, że jakiś typ z allegro Cię oszwabił, i sprzedał Ci krzywą przerzutkę jako sprawną, to oczywiście nie baw się w naprawę, tylko odsyłaj. Trzeba ich uczyć moresu.
I wsadzaj STX RC, a w międzyczasie poluj na prostą XT. Będzie działać.
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/
a jak się ma z jakością - czy są to te 3 modele porównywalne czy któregoś lepiej żebym unikał? To są z dawnych lat i jakość wyższa niż w obecnie produkowanych - czy np bardziej długowieczny jest dx czy STX rc ?
XT to wyczyn.
STX RC to masowa grupa, ale z "ambicjami".
Jakość wykonania STX RC czy STX jest bardzo wysoka jak na swoją półkę. Montuje ją we wszystkich rowerach, które składam rodzinie/znajomym, i nikt nie narzeka. Siódemkowa kaseta STX (IG) to w ogóle jest cudo, moim zdaniem.
Był taki miejski mit swego czasu, że Shimano ubiło grupę STX dlatego, iż była zbyt niezawodna (ergo: nikt nie kupował nowych szpejów, bo nie musiał). Niespecjalnie w to wierzę, ale jak w każdym takim micie, jest tu ziarenko prawdy. Poza manetkami STX, które mają fabryczny smar z tendencją do jełczenia (przez co po latach ciężko chodzą i nie odbijają, ale po wymianie smaru są niezniszczalne), są to sprzęty nie do zarżnięcia.
XT to już wysoka półka. Wyczyn, lajt, kosmos, wiesz, te sprawy
STX RC to masowa grupa, ale z "ambicjami".
Jakość wykonania STX RC czy STX jest bardzo wysoka jak na swoją półkę. Montuje ją we wszystkich rowerach, które składam rodzinie/znajomym, i nikt nie narzeka. Siódemkowa kaseta STX (IG) to w ogóle jest cudo, moim zdaniem.
Był taki miejski mit swego czasu, że Shimano ubiło grupę STX dlatego, iż była zbyt niezawodna (ergo: nikt nie kupował nowych szpejów, bo nie musiał). Niespecjalnie w to wierzę, ale jak w każdym takim micie, jest tu ziarenko prawdy. Poza manetkami STX, które mają fabryczny smar z tendencją do jełczenia (przez co po latach ciężko chodzą i nie odbijają, ale po wymianie smaru są niezniszczalne), są to sprzęty nie do zarżnięcia.
XT to już wysoka półka. Wyczyn, lajt, kosmos, wiesz, te sprawy
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/