Radziej pisze:nie takie profanum co sacrum, Cunningham:
cunninghammum;)

zreszta nawet "wielcy" tym tropem szli (tyle, ze kierownica nie miala poszerzanego chwytu w dolnym) - 1989, spec rockcombo:

Obrazek
Obrazek

Baranek w MTB to akurat profanum nie jest, w galerii na naszej retromtb stronie jest prezentowany rowerek w tym stylu, Tomac czegoś takiego też nie prezentował? Ja sobie coś w tym stylu grzebię na bazie MTB niemieckiej Winory na rurkach Columbusa.
Dawes Fat Chance '91, Wheeler 5500 '91, Cilo Vasella '91, Anlen Invert '90, Winora góraloszosówka '90, Bianchi Superlug470 '96/99, Muddy Fox Sorcerer '89, Moje jazdy, Hercules California Pro '92 Hercules Indiana '91

tylko pare ale:
1. faja musi byc bardzo dluga i wysyka (akurat na kultmtb maja jedna fajna, wrecz idealna)
2. kierownik musi miec odpowiednia szerokosc... i akurat dirt-drop czy drop atb nadaje sie lepiej
3. klamki na dropa maja dosc specyficzny ciag do ktorego trzeba sie przyzwyczaic
Obrazek

zimny pisze:tylko pare ale:
1. faja musi byc bardzo dluga i wysyka (akurat na kultmtb maja jedna fajna, wrecz idealna)
2. kierownik musi miec odpowiednia szerokosc... i akurat dirt-drop czy drop atb nadaje sie lepiej
3. klamki na dropa maja dosc specyficzny ciag do ktorego trzeba sie przyzwyczaic
rozwiń podpunkty :) te barany do mtb to szerokie jakie? poniżej 40 czy więcej? i co z klamkami? aaa i manetki też jak by co...
na pewno na początku będzie prosta kiera, żeby szybko skonczyć i postawić na nogi, potem się trochę popłynie
Obrazek

>>KLIKNIJ PO WIĘCEJ!!<<

YvesMoi pisze:na pewno na początku będzie prosta kiera
kamien z serca :oops: :oops:
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

Jeśli o manetki chodzi to tutaj wybór masz spory, Najlepsze będą montowane na końcach kiery, takie jak do triatlonu. Od Suntour Bar Con do przeróżnych Duraczy i Ultegr. Klamki od szosy podejdą. Także możesz zamontować jakieś szosowe sti i też dobrze będzie.

Osobiście używam Midge On One. Tanio i wygodnie.
A mostek wcale długi być nie musi ale na pewno wysoki.

marcin74 pisze:
YvesMoi pisze:na pewno na początku będzie prosta kiera
kamien z serca :oops: :oops:
hehe i na pewno będzie klasycznie - 3x7 i 100% MTB

wywaliłem to co poniżej więc jest do wzięcia
Obrazek

ale wrzucę lżejszą i ładniejszego exage w jaśniejszym kolorze, nie wiem jak to wyjdzie z czarnym kokpitem, sztycą i pedziami :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

>>KLIKNIJ PO WIĘCEJ!!<<

Yves, pytałeś o szerokość baranka, ja do swojej zmoty zanabyłem barana 46-47 cm szerokości (Riczej, jak końcu dojdzie to zmierzę samodzielnie), typowo szosowe to tak w przedziale 38-43 widuję, Riczej jest "nowocześnie" gięty w porównaniu do klasyki, że niby tak anatomicznie czy cóś.
Dawes Fat Chance '91, Wheeler 5500 '91, Cilo Vasella '91, Anlen Invert '90, Winora góraloszosówka '90, Bianchi Superlug470 '96/99, Muddy Fox Sorcerer '89, Moje jazdy, Hercules California Pro '92 Hercules Indiana '91

polonezGLE pisze: "nowocześnie" gięty w porównaniu do klasyki, że niby tak anatomicznie czy cóś.
ale tu o giecie "na szerokosc" chodzi Panie;)

38-43 to juz jezdza chyba tylko ludziki gabarytow Pantaniego, bo coraz-to-nowe pokolenia chodowane na tucznych brojlerach (z ferm gdzie antybiotyki, srodki przeciwgrzybiczne i hormony leja sie strumieniami) potrzebujemy te 44 c-c miec (a jasna sprawa jest, ze 46 c-c to po koncach z gruba owijka ma jeszcze z 1,5cm wiecej)....
smolar pisze:tylko stare CZARNE XT,a o to niestety niełatwo,fele konsekwentnie też.......te nowości to lipa
nie wiem czy to poratuje, ale pare dni temu kupowalem u nas NOS'owe FH20 czy 50 corne, co prawda z oska na srubki i bebenem UG, ale wszystko mozna z-customizowac...
Radziej pisze:Jeśli o manetki chodzi to tutaj wybór masz spory, Najlepsze będą montowane na końcach kiery, takie jak do triatlonu. Od Suntour Bar Con do przeróżnych Duraczy i Ultegr. Klamki od szosy podejdą. Także możesz zamontować jakieś szosowe sti i też dobrze będzie.
a juz myslalem ze wyjedziesz z podstawkami kelly'ego badz wtb...;) Nie ma nad czym polemizowac - bar-endy sa takie popularne z braku laku.... os siebie polecalbym gripy CX, poki jasiu jeszcze te 30sztuk ma (7ki ale dzialaja tez na 8ke)

Yves - ta faja git jest:
http://www.mtb-kult.de/shogun-action-se ... ca-40.html
ew. moze styknac taka:
http://www.mtb-kult.de/crmo-vorbau-1-st ... z-neu.html
tylko nie wiem szczerze mowiac jaka tam masz w ramie srednice sterow...

Kierowniki masz albo od On-One tak jak pisze Radziej - rozne kolorowe anody, badz cos z ebaya z tajwanu;

klamki - jakie tam se chcesz;) shimano byly w duzej czesci metalowe, ale dia-compe czy saccony wcale nie sa gorsze...
Obrazek

No, chyba raczej niezbyt. Przecież to rama do mtb, a kiera ukraińska. Takie miksy to się tylko na jazdę wokoło knajpy Warszawa Powiśle nadają.
Yves, wal tego lisa z barana.
Jak będziesz chciał przyhipsterzyć, to go sobie do góry podniesiesz. Pamiętam, że tak robiliśmy w latach 80 dla jaj w kolarparchach prl-owskich, był sik.
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/

aldek, masz rację zimny już troche przesadza i dostanie lanie chyba zaraz :)
na początek będzie góral zwykły, wszystko je ino tylko minetek nie mam i myślę nad thumbami jakimi bo kalmki Adamello trzyma dla mnie dwa różne komplety. od '96 nie miałem takich manetek, a te co były oryginalnie XT ST-M092 to całe luźne i klekoczą i się kupy nie trzymają.
kiera potem, za czas jakiś to własnie baranek będzie albo podobna lekko, a nie jakaś od beach cruisera. szanujmy się...

stoi na kołach o własnych siłach
Obrazek

w week zawieszę mu kilka ozdób
Obrazek

>>KLIKNIJ PO WIĘCEJ!!<<

Ja bym zostawił prostą kierownicę a z osprzętem szedł bym w stronę tego Marina:

Obrazek

czarne korby itd. Singal też bym z niego nie robił. Ta czerń z zielenią świetnie się komponuje w Twoim przypadku.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900

Fele w tym Marinie to Araya CV-7 a Marin według właściciela z RB jest z 1991 roku.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900