Czaję się z tym projektem już sporo czasu, niby wszystko jest, ale rama wygląda wizualnie bardzo słabo... Zastanawiam się nad kompletną renowacją lakierniczą i tutaj pytanie, czy uda sie dorobić lakier bliski oryginałowi? Napisy odwzorowac ze zdjec w jakims programie graficznym i wycinka po obrysie?
Chcialbym spróbować zrobic to wlasnymi siłami, wiem ze może to potrwać ale nauka kosztuje;)
Re: Specialized stumpjumper team
#2Da się, nie koniecznie z foto, lepiej poszukać w necie gotowych plików do ewentualnej przeróbki. Bawiłem się tak z naklejkami do marzoków, kastla, rabeneicka. Ale można też kupić te naklejki do speca, albo zrobić lepiej i przygotować szablon do siknięcia lakierem ;) Sam w ilustratorze możesz zrobić, lub od biedy nawet w photoshopie. Tylko trzeba wziąć wymiary oryginalnych z ramy aby byo jak trzeba.
#3A Skeevo nie będzie mieć gdzieś wektorów? Naklejki Speca o tyle łatwe że są jedno kolorowe i byle ploter to ogarnie.
Chociaż ja bym zasugerował inne wyjście - taka prawdziwa "patyna" tylko dobrze zabezpieczona + reszta komponentów w ultra ładnym stanie. Chodzi mi coś takiego po głowie tylko czasu brak - ta rama wydaje się pasować idealnie.
Chociaż ja bym zasugerował inne wyjście - taka prawdziwa "patyna" tylko dobrze zabezpieczona + reszta komponentów w ultra ładnym stanie. Chodzi mi coś takiego po głowie tylko czasu brak - ta rama wydaje się pasować idealnie.
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996
#4Nie wiem co mam wspólnego z wektorami ale na pewno nie mam ich gdzieś
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900
#5Grafikę napisów w formacie wektorowym - takim jak np ploter. Wydawało mi się że dorabiałes kiedyś napisy.
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996
#6To nie ja byłem. Musiało Ci się pomylić.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900
#7Spokojnie do zrobienia :)
Z lakierem bywa roznie, ja pojechałem do mieszalni lakierów z lagą bombera i po pół godzinie przeglądania wzorników się poddaliśmy :( ostatecznie znalazłem gotowy lakier motipa w kolorze w nieistniejącym już norauto ;) i siadło ok, chociaz przy malowaniu detali sie okazalo ze to jakby barwiony bezbarwny a nie lakier kryjący ... wiec cieszyłem się, że maluję na białej ramie. Nie wiem czy mieszalnia z fotospektrometrem by pomogła - może.
Co do szablonów, to ja zrobiłem wszystkie swoje loga od zera bo Trekking Fox to egzotyk, ale do Speca bez problemu do znalezienia - nawet jak tylko rastrowe jak w załaczniku to bez problemu każdy soft to ogarnie, choć i wektor pewnie do znalezienia. Napisu team pewnie by trzeba poszukać osobno. Problem może być z małymi detalami z rury podsiodłowej i widelca, żeby to wyciąć i sensownie pomalować.
Z lakierem bywa roznie, ja pojechałem do mieszalni lakierów z lagą bombera i po pół godzinie przeglądania wzorników się poddaliśmy :( ostatecznie znalazłem gotowy lakier motipa w kolorze w nieistniejącym już norauto ;) i siadło ok, chociaz przy malowaniu detali sie okazalo ze to jakby barwiony bezbarwny a nie lakier kryjący ... wiec cieszyłem się, że maluję na białej ramie. Nie wiem czy mieszalnia z fotospektrometrem by pomogła - może.
Co do szablonów, to ja zrobiłem wszystkie swoje loga od zera bo Trekking Fox to egzotyk, ale do Speca bez problemu do znalezienia - nawet jak tylko rastrowe jak w załaczniku to bez problemu każdy soft to ogarnie, choć i wektor pewnie do znalezienia. Napisu team pewnie by trzeba poszukać osobno. Problem może być z małymi detalami z rury podsiodłowej i widelca, żeby to wyciąć i sensownie pomalować.