Cześć,
Mam do Was prośbę. Od jakiegoś czasu mam w posiadaniu pewien rower Merida ale nie ma na nim żadnej nazwy modelu.
Co ciekawe rower cały był złożony na Deore XT M739 oraz hamulcach Magura Race Line H33.
Sama rama jest przystosowana do prowadzenia linek hamulca Magura więc widać, że były one montowane seryjnie a ich prowadzenie jest pod ramą poziomą. Jeśli cała reszta jest na XT łącznie z kołami/piastami to domyślam się, że tu też mamy oryginalną specyfikację z 97 roku.
Możliwe, że amortyzator został dodany choć jest też z epoki. Jest to ROCK SHOX INDY SL.
Pytanie czy taki rower występował oryginalnie w takiej specyfikacji ? Odnalazłem katalog Merida z 1997 roku ale tam taki model nie istnieje :/
Wielkie dzięki za wszelką pomoc.
Re: Merida - Sporting Series Alloy - Pomoc w identyfikacji rocznika, modelu
#2Merida Matts oprocz magur, byla na XT i miala Indy, tylko wszystko w innym kolorze, chyba ze rok inny. Sam jezdzilem kilka lat na takiej Meridzie.
#3Też mi to przypomina ten model.
Jedyna więcej informacja na ramie jaka jest to ta naklejka jaką widać na załączonym zdjęciu.
Może jest to model puszczony w mniejszej serii.
Jedyna więcej informacja na ramie jaka jest to ta naklejka jaką widać na załączonym zdjęciu.
Może jest to model puszczony w mniejszej serii.
#4Wygląda mi na model Merida Matts Race SX. Nie wiem jaki rocznik ale wczoraj udało mi się rozkręcić go w całości i wszystko miał na XT.
Kaseta, suport, korba, piasty, manetki, przerzutki, Katalogowo z serii M739.
Wiem, że wersja Merida Matts Race SX w katalogu z 97 miała montowane hamulce Magura. Malowanie jest inne więc obstawiam jakiś 96 może nawet 98 rok.
W 97 roku nie było w Merida Matts Race SX osprzętu XT a montowali go w Matts Pro SX... Więc jest to jakiś miks dwóch różnych modeli wersji Matts.
Hmmmm tyle z mojego śledztwa na dzień dzisiejszy.
Kaseta, suport, korba, piasty, manetki, przerzutki, Katalogowo z serii M739.
Wiem, że wersja Merida Matts Race SX w katalogu z 97 miała montowane hamulce Magura. Malowanie jest inne więc obstawiam jakiś 96 może nawet 98 rok.
W 97 roku nie było w Merida Matts Race SX osprzętu XT a montowali go w Matts Pro SX... Więc jest to jakiś miks dwóch różnych modeli wersji Matts.
Hmmmm tyle z mojego śledztwa na dzień dzisiejszy.
#5Zdarzały się jakieś dziwne wahania osprzętu w rowerach z tych samych lat modelowych i tego samego modelu, widziałem już takie rzeczy. Kolega miał kiedyś meride, w której katalogowo powinna być przednia przerzutka Alivio, a on miał acera-x w nowym rowerze kupionym w go sport. Żeby było ciekawiej to w momencie zakupu roweru acera x była już nawet nie produkowana, rower był jakoś z 2005 - 2007 roku, a przednia przerzutka acera x była produkowana do roku 1998.
Części na sprzedaż:
https://m.olx.pl/oferty/uzytkownik/1eZ3x/
#6Sklep podmienił. To się zdarza. Przy czym założenie zamiast fd-mc18/21 ( do 2005) lub fd-m410 ( od 2006 ) przerzutki fd-m291 to już trochę chamówa ( raz, że niżej, dwa, że to wiele lat różnicy )
/edit
No i fd-m291 ma pojemność 18 zębów, różnica środek - góra 8 zębów i z korbą 42/32/22 ( a pewnie taka była w tym rowerze w 2005-7 roku ) mogło lipnie chodzić.
/edit
No i fd-m291 ma pojemność 18 zębów, różnica środek - góra 8 zębów i z korbą 42/32/22 ( a pewnie taka była w tym rowerze w 2005-7 roku ) mogło lipnie chodzić.
#7Nie pamiętam już jak to działało, ale też się zastanawiałem po co ktoś tak zrobił. Wyjęcie nowej przerzutki niskiej klasy i zastąpienie jej inną nową przerzutką jeszcze niższe klasy? Po co?
Części na sprzedaż:
#8Bo się skończyło na półce ( a np. była potrzebna fd-m410 ) to zdjął z roweru i sprzedał, a po chwili zamontował inną z półki.
#9Miałem styczność z Merida na przełomie wieków od strony sprzedazy. Generalnie rowery przychodziły zgodne ze specyfikacja ale zdarzały się pojedyncze kwiatki (pamiętam np mostek Kore wsadzony zamiast kalloya do jakiegoś taniego modelu)
Nie zdarzyło się mi jednak nigdy aby rower przyszedł w całości z innym osprzetem niż stał w katalogu
Nie zdarzyło się mi jednak nigdy aby rower przyszedł w całości z innym osprzetem niż stał w katalogu
#10PS przegladnalem katalogi jakie mam - identycznego roweru nie znalazłem, najbliżej jest mu do Matts Race SX (jedyny w okolicy klasowej na Magurze), rocznik 97 - ale są różnice (kolorystyka, rd ESP, Jett zamiast Indyka)
Może więc to rok 96? (Indyk jest seria starsza niż Jett)
Może więc to rok 96? (Indyk jest seria starsza niż Jett)
#12Widać, że jego malowanie tzn. opisy są bardzo zbliżone do tego jaki posiadam. Nawet mostek jest podobny.
To co może różnić oba modele to fakt, że mój był seryjnie przystosowany do montowania hamulców Magura.
Wiem, że rama ma numer seryjny więc może po tym elemencie będę mógł dojść do roku samej produkcji. Na widelcu też powinno coś być. Jeśli ktoś wie jak odczytać takie detale po numerze to dzięki za info.
To co może różnić oba modele to fakt, że mój był seryjnie przystosowany do montowania hamulców Magura.
Wiem, że rama ma numer seryjny więc może po tym elemencie będę mógł dojść do roku samej produkcji. Na widelcu też powinno coś być. Jeśli ktoś wie jak odczytać takie detale po numerze to dzięki za info.
#13Na Niemieckich internetach ("ebay") znalazłem rower taki sam jak ten który posiadam ale opis aukcji jest tylko taki "Merida, Modell Full Aluminium 7005 Matts". Sam właściciel napisał w ogłoszeniu, że nie wie dokładnie jaka jest to seria Matts.
Tak więc jest dowód na to, że rower był puszczony seryjnie.
Poniżej kilka fotek:
Tak więc jest dowód na to, że rower był puszczony seryjnie.
Poniżej kilka fotek: