Pomysl na zlozenie tego rowera zrodzil sie dawno, ok 1996r.Wtedy rama zostala pomalowana.Ze wzgledow finansowych zaczalem skladac ten rower dopiero w 2002r i w pierwszej wersji poza manetkami nie bylo nic z komponetow, ktore sa zalozone teraz.
Tak wygladal tuz po zlozeniu:

Tak wyglada teraz:

W ciagu tych kilku lat udalo mi sie znalezc i kupic wlasciwe czesci. Chcialem miec osprzet - szary XTR, naped 3x8.Tylko kaseta jest XT, 11-30. Kola sa na piastach XTR, przod i tyl 36 otworow, szprychy DT cieniowane 2,0 - 1,8 zaplecione na trzy krzyze, alu nyple ciemnoniebieskie i czerwone obrecze Mavic X 517, opony Panaracer Fire XC Pro, zwijane. Wybralem widelec Rock Shox Judy Race ze wzgledu na wage, mozliwosc ustawienia skoku i ten super kolor! Widelec ma nowe tuleje slizgowe i uszczelki Enduro.Skok jest ustawiony na 63mm. To ciut za duzo jak na geometrie tej ramy i daloby sie jeszcze zmniejszyc przekladajac podkladki pod sprezynami ale aktualna geometria mi pasuje.Rower jest troche podsterowny, ale na zjazdach prowadzi sie swietnie. Reszta osprzetu to: stery Chris King plus podkladki KCNC.Mostek Critical, kierownica Modolo CNC, klamki Paul Love Levers, Manetki XTR, rogi X-Lite Alto Pro, sztyca USE Alien, siodelko Specialized Rival,obejma sztycy Salsa.Korby Race Face Turbine, zebatki Alu 22,32, 44, sruby blatow A2Z.Pakiet Deore XT, pedaly Crank Bros., pancerze Nokon, hamulce typu V frezowane CNC i anodovane hiszpanskiej firmy Ferbros.Do tego boostery Acor CNC.
W najblizszym czasie planuje malowanie ramy i nowe naklejki z zachowaniem orginalnej stylistyki do tego modelu. Poza tym chce jeszcze wymienic klamki hamulcowe, bo terazniejsze sa do hamulcow typu canti i z v-kami nie tworza dobrej pary. Z drobiazgow, to chce miec dwa na prawde czerwone koszyki na bidon. I wtedy projekt bedzie ukonczony.
Nie jest to projekt 100% retro, kilka czesci jest duzo mlodszych niz rama.Projekt stal sie retro tak przy okazji.Rower jest w ciaglym uzyciu od kiedy zostal zlozony, jezdze na nim przez caly rok niezaleznie od pogody.
Troche sie rozpisalem, ale chcialem podzielic sie z Wami historia mojego wymarzonego roweru.Czekam na opinie i komentarze ;)
Link do galerii:
http://img823.imageshack.us/g/99735356.jpg/