Jak dla mnie DHL super - szybciutko odbierają, dostarczają, dobry kontakt i życzliwi kurierzy. Ostatnio rower z Niemiec szedł do mnie niecałe 3 dni DHLem własnie.
Wysyłam dość dużo paczek, wszystkie większe właśnie za pośrednictwem firm kurierskich a nie poczty. Bo jest taniej, bo przyjeżdżają po paczki do mnie do firmy a nie muszę się z tym pałować na pocztę i stać w kolejkach. Ale kurierzy też ludzie - mają lepsze i gorsze dni i raz czy drugi więcej roboty niż zwykle. Zdarzało mi się nie raz, że nie odebrali paczki. Dzwonię wtedy następnego dnia i się pytam co jest? A oni - sorry, taka zawalona trasa była, upał do tego, nie wyrobiłem się. Aha. OK. Nie robię z tego problemu. W końcu i tak zabierze, nigdy nie zawiedli.
Klienci też niewyrozumiałe typy - gościu płaci o 11 i myśli że mu tego samego dnia rower zapakuję i jeszcze wyślę. Bo on na jutro potrzebuje... A ja to od razu rzucam wszystko żeby mu dobrze zrobić.

No litości!!!
Z przelewami od jakiegoś czasu rzeczywiście nic nie trzeba wpisywać (tzn. wystarczy cokolwiek, nic nie musi się zgadzać poza numerem konta). I dziwie się typom którzy w XXI wieku zasuwają na pocztę lub do punktu opłat przelewy puszczać
A o samych wysyłkach - robię zlecenie dla firmy kurierskiej i od razu system wyrzuca mi gotowy kwit z numerem przesyłki. A paczka nawet nie spakowana..
Zależy jak dana firma działa - czasem od razu do nich też to wchodzi do systemu, czasem troszkę to przetrawiają, a niektóre firmy (np Geis) wymagają, żeby ich jeszcze powiadomić telefonicznie, dopiero wtedy odbiorą.