hej,
wiem, że ciężko znaleźć miejsce dla tego roweru na forum więc może od biedy tu nie będzie raził. nie chcę tez łazić po innych forach (choć pewnie było by to wskazane) bo i czasu brak i tu jakoś tak "swojsko"
Ale do rzeczy. Od pewnego czasu z co raz mniejszym wstrętem spoglądałem na szosowe rowery. Do tego stopnia że jesień i zima upłynęły mi na poszukiwaniu mojej pierwszej szosówki. W pierwszej kolejności chciałem coś w miarę klasycznego, epokowego, ale dalekiego od hipsterskiego trendu stalowego klasyka. od początku brałem pod uwagę Cannondale'a ze swoja serią R. Zbyt długo się zastanawiałem i umknął mi piekny klasyk R700 (czy też wyższy nawet) w kolorze ciemnego brązu. Jakiś czas temu wpadła w oko tako oto pszczółka R500 i już myślałem, że TO JEST TO, ale niestety wypatrzyłem to alu-plastikowe badziewie i wpadłem na całego. Design Six13 tak mi się spodobał, że bez wahania zakupiłem, choć chyba jest odrobinę za duża (siedzenie w Six13 jest na zdjęciu na odpowiedniej dla mnie wysokości, w R500 zbyt wyciągnięte). Za chwile zabieram się za pomiary roweru i siebie (Wzrost 183cm). I tu właśnie docieramy do sedna problemu, czyli prośby o pomoc z podjęciem decyzji. Wiem, że trudno tak na odległość i w ogóle, ale może macie jakieś opinie własne czy też z kumpelskich źródeł na temat poniższych rowerów? Mam w tej chwili oba i mocno zastanawiam się który zostawić. Oba mają różny charakter i nie mogę się zdecydować. Jednego jestem pewien, szosa to nie kaprys ale naturalna ewolucja i z pewnością początek dłuższej znajomości. Potraktujcie więc te rowery jako ewentualną bazę pod wieloletnie użytkowanie.A może jakieś inne pomysły w cenie do 5000zł? Byle nic plastikowo-współczesnego, wbrew pozorom ten Cannondale jest dla mnie fantastycznym kompromisem pomiędzy retro a new. żadne nowsze caaadileśtam nie wchodzą w ogóle w rachubę, choćby i za pół darmo.
Dzięki za wszelkie opinie.
2002 Cannondale R500 (Shimano Tiagra)
2007 Cannondale Six13 (Campagnolo Chorus - EDIT: CENTAUR!!!)
Cannondale R500 vs Six13
#1Ostatnio zmieniony 2014-01-30, 22:05 przez siedem3, łącznie zmieniany 1 raz.
Alpinestars x9, Breezer x2, Intense x2, Klein x3, Yeti x2, Cannondale, Specialized, GT, Rocky Mountain...
+ Checker Pig, Creme, Electra
+ Checker Pig, Creme, Electra