Retro projekt rekreacyjno niby przełajowy rodem z PRL ;)
#1Od dłuższego czasu chciałem poskładać coś retro na 28 calach, ale z założeniem aby to mogło też wjechać w jakiś lżejszy teren. Generalnie coś do rekreacyjnej jazdy po leśnych duktach, dla czystej przyjemności rowerowania w okolicznościach natury. Przy okazji mam też słabość do minionej naszej epoki i w sumie wszystkiego co się z nią wiąże, w tym rowerów rzecz jasna.
Zobaczyłem taki rower na forum chłopców rometowców:
Fajna sprawa, ale dostać takie coś nie jest łatwo. Postanowiłem więc że zrobie sobie sam coś na podobieństwo takiego roweru. Także zakupiłem frameset Jaguar Special w stanie SŁABYM...
No i generalnie temat będzie właśnie o stworzeniu takiego rekreacyjnego przełaja na bazie Jaga
KIlka fotek na początek.
Jest dobrze nie ?
Tylne widły mają spore wżery więc nie ma opcji aby tylko to wyszkiełkować i wymalować, trzeba wzmocnić całą konstrukcję. Podjąłem już decyzję że ramą zostanie wzmocniona wynglem, cała (łącznie z widelcem, o ile uda mi się go odseparować bez zniszcenia go - nakrętki sterów jak narazie nie chcą dać się odkręcić...).
Szpej będzie z karju kwitnącej wiśni, jak się uda to Deore MT60/62. Piwoty będzie trzeba przylutować albo przyspawać, zobaczy się jeszcze co i jak.
Ot taka zabawa na długie zimowe wieczory ;)