Rama to Cro-mo FM-1. Nie wiem czy cieniowana, na pewno owalizowane rury łączone na mufach (w jaki sposób łączone nie mam pojęcia). Ciekawa rama podobno ręcznie wykonywana w Japoni rocznik najpewniej 2002. Ktoś coś wie na temat produkcji tych ram albo chociaż o samej stali FM-1? Bardzo jestem ciekawy skąd w 2002 roku wzieła się robiona na mufach rama (katalogowo malowanie się zgadza a widziałem starsze modele terra linera które były normalnie spawane). Rama bardzo lekka, nie wiem ile waży ale sporo lżejsza niż alu Unibike w tym rozmiarze. A trzeba powiedzieć, że rozmiar 22 cale robi z niej kawał smoka rozmiarowo.
Co do osprzętu to jak gdzieś już pisałem hybryda nowoczesności i retro. Każda część z innego okresu i innej grupy więc trzeba po imieniu każdą wywołać:
Manetka lewa: Deore Thumb, bez indeksu- fajna sprawa po zmianie z rapidfire, któego tam miałem czuję się jakbym z PC wróćił do kasetowego Commodore, miłe uczucie.
Manetka prawa XTR 970- mój skarb. Rewelacyjna manetka na tym. Jedna z ulubionych moich części w tym rowerze, nie zamieniłbym na nic :P
Klamki LX-a jedna niebiesko-srebrna, druga srebrno-niebieska. Fajnie razem wyglądają, sympatyczne klamki, nie bez powodu do dziś w sprzedaży:)
Stery Koga-sterówka 1 cal z redukcją na 1,1/8, dzięki czemu pasuje zwykły mostek. Mózg rozwalony (widać holenderski wkład w konsorcjum Koga-Miyata, oni lubią sobie komplikować życie w rowerach)
Kierownica Amoeba, mostek Tioga, sztyca Koga-stalowa
Korba XT z bio-pejsem (nigdy nie mogę spamiętać numerków w XT, jakieś takie nieprzystępne, speca proszę o uzupełnienie:) Korba Kupiona od Elziomallo-dziękuję.) Pięknie się polubiła z 9-biegowym napędem.
Pedały Deore od Corrado. Strasznie ciężki i wielkie. Cudowne. Dziś niechcący zachaczyłem podczas jazdy o krawężnik pedałem. Nie wytrzymał...krawężnik :P Trochę się wyszczerbił.
Przednia piasta Sachs 3000 z moją modyfikacją- drążona oś i szybkozamykacz. Ciekawostką jest, że użyto tu dużych kulek jak na tył. Kulki Dura-ace.
Piasta tył: XT z poprzedniej kolekcji, oś 12mm alu. Bardzo fajna piasta. Tu dla odmiany są małe kulki. Jak na przód:P Kulki Duracza znów.
Hamulce XTR 960-druga ulubiona część z roweru. Ogólnie lubię XTR-y ale te hamulce po prostu są dla mnie dziełem sztuki.
Przerzutka tył i kaseta ta sama poprzednia grupa XT. Sympatyczny sprzęt.
Przednia zmieniarka: bezgrupowe szosowe Shimano, bardzo ładna i dobrze współpraucje z manetką i korbą. Obręcze Alexa DH19. Opony przód: jakieś tam Schwalbe, czekam aż się zajedzie, tył: Conti City Ride, fajna guma, lekka tylko, że delikatna, dlatego zalane wszystko uszczelniaczem i działa jak złoto. Szukam teraz Tubusa na tył jakiegoś. Nie ma ktoś odsprzedać? Zdjęcia: