No i stało się
Dzisiaj zostałem posiadaczem kolejnego Octana
To już trzecia rama w moich rękach.
I od TEGO konkretnego egzemplarza wszystko się zaczęło ... kiedy zobaczyłem go w serwisie powiedziałem sobie - MUSZĘ MIEĆ TAKĄ SAMĄ.
Nabyłem więc cały rower na czerwonym FR z 2003 roku.
2 lata temu kolejnego w wersji Octane , ten sam rocznik ale malowanie DH.
No i dzisiaj kolejny FR
Do ramy na razie nie mam dampera , czekam również na bieżnię sterową do sterów Chrisa.
Do roweru zagości sztyca regulowana KS , Marzocchi Shiver SC i koła Mavic Deemax albo Crossmax.
Ogólnie zastanawiam się czy by nie przeszczepić - pozamieniać kilku części ze zjazdowego setu - w tym koła Deemax będą tylko zbędnym obciążeniem , białe albo szare SX'y lepiej by podeszły.
Sprzęt prawdopodobnie wyposażę w mostek Easton Heaven o długości 100 mm.
Skok tyłu ustawię na 127 (chyba) - czyli najmniej ile ta rama oferuje.
Powinien powstać rower przypominający treila.
Założyłem sobie posiadanie 3 takich samych ram ale każdy egzemplarz będzie się sporo różnił.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Na razie jedno dziadowskie foto ... ulepię coś więcej to będzie pretekst aby zrobić kilka zdjęć lepszym aparatem.
Może macie jakieś sugestie odnośnie doboru komponentów
Zdjęcie dokładnie tego egzemplarza kiedy jeszcze był u znajomego.
Do złudzenia przypominał mojego FR
Teraz będzie mniejszy.
Ubytki lakiernicze powoli uzupełniam i zapowiada się całkiem dobrze
Do złudzenia przypominał mojego FR
Teraz będzie mniejszy.
Ubytki lakiernicze powoli uzupełniam i zapowiada się całkiem dobrze
A mi jak zwykle rower Hita się podoba. Takie modern retro trochę wyszło. Zrobiłbym tak chętnie ze swoim cannondalem.
Tyś sam jest jak KARTOFELLukanio pisze:O jezu na tych nowych częściach wygląda jak kartofel
Przecież jeszcze NIC nie poskładałem ... pierwsze foto obrazuje jak ten rower wyglądał a drugie pokazuje mojego FR.
Musisz się MOCNIEJ wczytać w opis zanim wyciągniesz pochopne wnioski
A tak rama wygląda obecnie.
Bóg zapłaćDOMAN pisze:A mi jak zwykle rower Hita się podoba. Takie modern retro trochę wyszło. Zrobiłbym tak chętnie ze swoim cannondalem.
A jakiego Cannona masz ?
Prophet ?
Mam scalpela 2002, jest na forum temat. Chodzi mi o nowe części w starszej ramie, nie chcę go przerabiać na kartofla
Ostatnio sam oberwałem od niej tym rowerem ...sztopi17 pisze:Hitler kiedy jakas sesja z ramą i śpiącą kobitą?
Może kiedyś jak zaśnie to właduję na nią te trzy skociny
Korzystając ze sprzyjającej aury porobiłem kilka fotek.
Mocne słońce dość mocno utrudniło zrobienie wyraźnych zdjęć no ale trudno.
Na razie rower to bieda edyszyn - do wymiany przerzutka Shimano XT + manetki.
W ich miejsce wejdzie SRAM X-0
Damper Rock Shox Pro Deluxe również opuści ten rower gdyż planuję założyć coś powietrznego.
W przyszłości planuję zakup jakichś ciekawszych pedałów bo te VP to jeden z podstawowych modeli.
Całe trio moim zdaniem prezentuje się satysfakcjonująco
Do wersji zjazdowej zastosowałem to co być powinno a mianowicie koła Deemax + mocniejsza korba Race Face.
Planuję zrobić o nim osobny wątek bo na obecnym koncie takowy nie figuruje.
A zmian trochę było
Czekam na jakieś sugestie z waszej strony ... złośliwcy niech uruchomią wodze fantazji
Mocne słońce dość mocno utrudniło zrobienie wyraźnych zdjęć no ale trudno.
Na razie rower to bieda edyszyn - do wymiany przerzutka Shimano XT + manetki.
W ich miejsce wejdzie SRAM X-0
Damper Rock Shox Pro Deluxe również opuści ten rower gdyż planuję założyć coś powietrznego.
W przyszłości planuję zakup jakichś ciekawszych pedałów bo te VP to jeden z podstawowych modeli.
Całe trio moim zdaniem prezentuje się satysfakcjonująco
Do wersji zjazdowej zastosowałem to co być powinno a mianowicie koła Deemax + mocniejsza korba Race Face.
Planuję zrobić o nim osobny wątek bo na obecnym koncie takowy nie figuruje.
A zmian trochę było
Czekam na jakieś sugestie z waszej strony ... złośliwcy niech uruchomią wodze fantazji
No prawiecardamon pisze:Ja tu widzę 3takie same rowery ;)
Różnią się tylko wagą i skokami p/t 120-127 , 160-180 , 190-240
Powziąłem decyzję że korba Truvativ Stylo Carbon zostanie zastąpiona czymś innym.
Mianowicie korbą Race Face Deus XC
Stylo powędruje z powrotem do największego z Octane'ów.
Natomiast tamtą RF Turbine chyba puszczę w świat bo szkoda aby leżała .
Mianowicie korbą Race Face Deus XC
Stylo powędruje z powrotem do największego z Octane'ów.
Natomiast tamtą RF Turbine chyba puszczę w świat bo szkoda aby leżała .
No więc ... zamontowałem to i owo
Korba Race Face Deus XC zmieniła Truvativ Stylo Carbon.
Moim zdaniem lepiej tu pasuje.
Nowe manetki Sram X-0 Carbon w standardowej kolorystyce i tylna przerzutka X-0 Carbon dopełniają całości.
Damper FOX RP23 HV też ładnie się wpasował w miejsce Rock Shox Pro Deluxe
Korba Race Face Deus XC zmieniła Truvativ Stylo Carbon.
Moim zdaniem lepiej tu pasuje.
Nowe manetki Sram X-0 Carbon w standardowej kolorystyce i tylna przerzutka X-0 Carbon dopełniają całości.
Damper FOX RP23 HV też ładnie się wpasował w miejsce Rock Shox Pro Deluxe
Mam kilka korb Race Face ale muszę przyznać że polerowane srebro i zębatki cnc wygladają rewelacyjnie.
No ja też mam srebrną tą drugą ale płyta jest zwykła czarna i to nie ten efektqsik pisze:Mam kilka korb Race Face ale muszę przyznać że polerowane srebro i zębatki cnc wygladają rewelacyjnie.
Ciekawe jak z wytrzymałością tych lżejszych koronek ...
Szykuje się małe ulepszenie
Co prawda to tylko pedały ale te VP w moim rowerze stanowczo zaniżały poziom
Teraz będzie pięknie i ... drogo
Cena dystrybutora zwala z nóg , na szczęście udało mi się je nabyć sporo taniej
Sądzę że ładnie się zgrają z korbą.
A jeśli się okaże że lepsze wizualnie będą białe to zamienię z tymi Dartmoor'ami z drugiej maszyny.
Co prawda to tylko pedały ale te VP w moim rowerze stanowczo zaniżały poziom
Teraz będzie pięknie i ... drogo
Cena dystrybutora zwala z nóg , na szczęście udało mi się je nabyć sporo taniej
Sądzę że ładnie się zgrają z korbą.
A jeśli się okaże że lepsze wizualnie będą białe to zamienię z tymi Dartmoor'ami z drugiej maszyny.
hit00r II, ale ty masz duże stopy
GT RTS3 ,Diamond Back Response Sport ,Kastle Randonne ,Marin Eldrige Grade ,Mammoth RC 201 ,Wheller 3600 ,Specialized S-Works M2 ,Merida Scultura 909, Cannondale Super V 2000 ,Soundance Titanal ,Cbike
To te?
GT RTS3 ,Diamond Back Response Sport ,Kastle Randonne ,Marin Eldrige Grade ,Mammoth RC 201 ,Wheller 3600 ,Specialized S-Works M2 ,Merida Scultura 909, Cannondale Super V 2000 ,Soundance Titanal ,Cbike
Tak to dokładnie teRetromen pisze:To te?
Cena dystrybutora wynosi ponad 800 zł ... i to jest PRZEGIĘCIE
Ale wyszedłem z założenia że to się kupuje jeden raz i masz do końca życia więc warto wydać odrobinę więcej
Jak przyjdą to zobaczę czy było warto.
Rozważałem również zakup pedałów Saint ale ostatecznie utargowałem z tym sprzedawcą na flaszkę i zdecydowałem się na HOPE'y.
Kiedyś w 4anna były w promocji chyba za 600 zł (normalnie 700). Szukałem po europejskich sklepach i najtańsze widziałem za 500 zł , ale nie było srebrnych. Najładniejsze platformy na rynku zazdroszczę
Hmmm ... ja znalazłem nawet za 800 zł + koszt wysyłkisztopi17 pisze:Kiedyś w 4anna były w promocji chyba za 600 zł (normalnie 700). Szukałem po europejskich sklepach i najtańsze widziałem za 500 zł , ale nie było srebrnych. Najładniejsze platformy na rynku zazdroszczę
http://www.bikecenter.pl/p16321,hope-f2 ... rwone.html
Nie wiem skąd oni je brali że dowalili taką cenę ... chyba że to zabieg marketingowy i WSPANIAŁA okazja po przecenie ... nic tylko brać
Nigdy nie kupiłem pedałów droższych niż 150 zł
Sprzedający dał mi wybór pomiędzy srebrnymi a czarnymi.
Uznałem że srebrne będą rozsądniejszym wyborem bo nie będzie widać rys.
To czy one są najładniejsze tego nie wiem - kwestia gustu.
Spank chyba też robi ładne pedały.
Jeszcze ich nie mam więc na razie nie masz czego zazdrościć
Zastanawiam się nad tym żeby okleić bok pedałów przezroczystą folią ochronną ale to chyba bez sensu bo i tak się prędzej czy później porysują
Mała ciekawostka
Główki z dodatkową regulacją kąta wyprzedzenia widelca.
Takie wynalazki tylko u Scotta
Główki z dodatkową regulacją kąta wyprzedzenia widelca.
Takie wynalazki tylko u Scotta
Watpię żeby była wymienna główka pod 1,5 cala.qsik pisze:Nie tylko. Mongoose też to stosował w serii Black Diamond.
ale Ty nie pisałeś o wymiennych główkach, tylko o główkach z regulacją kąta dostępnych tylko u Scotta i do tego Qsik się odniósł
Masz RACJĘ szefieskolioza pisze:ale Ty nie pisałeś o wymiennych główkach, tylko o główkach z regulacją kąta dostępnych tylko u Scotta i do tego Qsik się odniósł