Siemka! Pragnę się pochwalić nową drugą maszyną w domku składaną chyba z 7 lat ;D legenda i marzenie chyba każdego oldskulowego ridera FR DH lat dwutysięcznych:
Rama - Karpiel Disco Volante 2006r.
Damper - Fox Vanilla R
Amor przedni - Marzocchi 888 RC2X 2007r.
Stery - Race Face Deus
Kierownica - Race Face Diabolus
Mostek - Truvativ Hussefelt
Manetka - Shimano Deore
Siodło - Specialized coś tam coś tam???
Sztyca - coś tam coś tam
Korby - Truvativ Hussefelt
Pedały - NS Terror !!! :> :D
Napinacz - Truvativ Hussefelt
Łańcuch - KMC
Przerzutka - Shimano XTR 2001r.
Kaseta - Shimano 9z. piękna czarna ^^ nie wiem co to, w miarę tania była nowa ;)
Hampel przód - Avic Juicy Five tarcza 203mm Magura
Hampel tył - Avid Elixir R 180mm
Koło przód - piasta: Dartmoor qr20 jakaś tam??? Obręcz Sun Rims Double Track 26'
Koło tył - piasta Novatec jakaś tam nie pamiętam??? 135x12 Obręcz Sun Rims Double Track 26'
Opony - Nokian Marzocchi 26x2,35 <3 szkoda, że już ich nie robią :( pięknie się kleją (kiedyś miałem w Konie Stinky)
Ogólnie jeszcze nie testowany, jeszcze w fazie ostatecznego dopieszczania! ;) Jest moc!
Złożony budżetowo wiadomo ;) ale co się napracowałem i wykosztowałem przy ramie to mało ;( Nowe łożyska, zawieszenie pełen serwis, lekka rzeźba przy upierdolonym mocowaniu ośki 12mm w ramie (idiota mi połamał przy malowaniu.... . Mam nadzieje,ze będzie supcio :* i nie jedne zawody zaliczy ;)
Od razu mi się przypomniał mój Stary Armageddon na Avy MTN8
Ten twój mimo że to pomniejszony i młodszy brat też ciekawy.
Tylko ten kolor trochę bez jaj ... dlaczego biały
Firma jeszcze istnieje czy padła na dobre ?
![:-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Tylko ten kolor trochę bez jaj ... dlaczego biały
![:!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
![:?:](./images/smilies/icon_question.gif)
Są produkowane jeszcze raczej bo widziałem ostatnio nawet na rampage gościu miał karpiela lecz złote lata tej marki były kiedy Bender skakał dropy :phit00r II pisze:Od razu mi się przypomniał mój Stary Armageddon na Avy MTN8![]()
Tylko ten kolor trochę bez jaj ... dlaczego biały![]()
![]()
To wtedy ciebie jeszcze chyba na świecie nie byłoLukanio pisze: Są produkowane jeszcze raczej bo widziałem ostatnio nawet na rampage gościu miał karpiela lecz złote lata tej marki były kiedy Bender skakał dropy :p
![:lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Mi to nie przeszkadza ja dłużej od ciebie polatam na tym świeciehit00r II pisze:To wtedy ciebie jeszcze chyba na świecie nie byłoLukanio pisze: Są produkowane jeszcze raczej bo widziałem ostatnio nawet na rampage gościu miał karpiela lecz złote lata tej marki były kiedy Bender skakał dropy :p
Ten to miałeś ładny ale zwaliłeś że sprzedałeś :P miałem kiedyś na 24 BigHita i o niebo lepiej się śmigało niż na nowszych rocznikach innych marek. Waga mi nie przeszkadzała i nie przeszkadza do dzisiaj.
Skakałeś jakieś dropy na nim ? czy w pokoju stał ?
Nic na nim nie napieprzałem - tylko z góry normalny zjazd ale okazało się że ten rower mnie przerasta i totalnie nie nadaje się do mojego stylu jazdy.Lukanio pisze: Skakałeś jakieś dropy na nim ? czy w pokoju stał ?
Było jeszcze trochę "za" żeby sprzedać i poszedł
![:-/](./images/smilies/icon_curve.gif)
Cholernie żałuję bo to był unikat na skalę światową - MTN8 no ale cóż.( Focker pewnie się orientuje co to takiego
![:mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
To były inne czasy.
Zobaczymy jak wyjdzie ten Disco bo sama rama na biało bez napisów to nawet nie ma lansu że to Karpiel
![:-P](./images/smilies/icon_razz.gif)
no ten "mniejszy" Karpiel mój ma skok w zakresie 200-240mm ;) więc nie ma miętkiej gry! hue hue! Ogólnie bardziej cywilizowany sprzęt ;) i nie zapominaj, że Disco to rama RACING, a nie FR jak pozostałe! Przynajmniej takie było wtedy założenie firmy. Co do koloru to kwestia gustu, a co do naklejek to spokojnie! NAKLEJKI SĄ! Czekają na naklejenie! :)hit00r II pisze:Od razu mi się przypomniał mój Stary Armageddon na Avy MTN8![]()
Tylko ten kolor trochę bez jaj ... dlaczego biały![]()
![]()
Dwie rady:
Pierwsza, nie skrecaj za mocno elementu z damperem, bo zacznie pekac.
Druga, jak juz peknie to nie panikuj i nie spawaj, nawierc na koncu pekniecia 2mm wiertlem i czekaj.
Generalnie rama uniwersalna a Janek byl artysta, dopuki sie nie sprzedal marce ktora zawsze bede uwazal za najwiekszy szmelc jaki ten swiat widzial.
Jezdzisz na motocyklu ?
Pierwsza, nie skrecaj za mocno elementu z damperem, bo zacznie pekac.
Druga, jak juz peknie to nie panikuj i nie spawaj, nawierc na koncu pekniecia 2mm wiertlem i czekaj.
Generalnie rama uniwersalna a Janek byl artysta, dopuki sie nie sprzedal marce ktora zawsze bede uwazal za najwiekszy szmelc jaki ten swiat widzial.
Jezdzisz na motocyklu ?
Też w swojej zjazdówce mam hebel tak ustawiony dokładnie przyzwyczajenie z moto. Czasami miałem tak że biegów szukałem gdy mocno zmęczony byłem :P
Disco Volante - faktycznie synonim tamtych lat w DH
Jeden nawet niedawno jeszcze był w Krakowie...
A Jan Karpiel z tego co wiem parę lat temu wrócił do Pl, ram raczej już nie spawa, ale zajął się stworzeniem jakiegoś zjazdowego wózka trzykołowego, coś w ten deseń...
W Twoim rowerze - jeśli ma być to egzemplarz pokazowy - fajnie byłoby ujednolicić trochę graty - jakiś secik RooXa np (korba chaindog + rurki )![;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
A Jan Karpiel z tego co wiem parę lat temu wrócił do Pl, ram raczej już nie spawa, ale zajął się stworzeniem jakiegoś zjazdowego wózka trzykołowego, coś w ten deseń...
W Twoim rowerze - jeśli ma być to egzemplarz pokazowy - fajnie byłoby ujednolicić trochę graty - jakiś secik RooXa np (korba chaindog + rurki )
![;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
po prostu ma jezdzic na co dzień ;)skolioza pisze:Disco Volante - faktycznie synonim tamtych lat w DH
W Twoim rowerze - jeśli ma być to egzemplarz pokazowy - fajnie byłoby ujednolicić trochę graty - jakiś secik RooXa np (korba chaindog + rurki )
To tylko napis a jest O NIEBO lepiej
Ja bym się pokusił o to żeby naklejka była większa bo w tym moim była na połowie dolnej rury
Wciąż obstaję przy tym że ten biały kolor totalnie nie pasuje do charakteru marki
Żółty albo czerwony panie to by było coś![:!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
Ja bym się pokusił o to żeby naklejka była większa bo w tym moim była na połowie dolnej rury
![:-P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Wciąż obstaję przy tym że ten biały kolor totalnie nie pasuje do charakteru marki
![:-/](./images/smilies/icon_curve.gif)
Żółty albo czerwony panie to by było coś
![:!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
Z tego co obiło mi się o uszy, Duncon obiecywał Karpielowi bardzo wiele, a nic z tego nie wynikło. Jasiek wręcz się procesował z nimi, żeby dalej móc robić ramy sygnowane własnym nazwiskiem oraz patentami. Po tym nieprzyjemnym dla niego zajściu stracił wenę do rowerów i zajął się właśnie trzykołowcami. W ubiegłym roku na Joyride można się było przejechać tymi ciekawymi wynalazkami.skolioza pisze:Disco Volante - faktycznie synonim tamtych lat w DH
Inna pasja Karpiela to rajdy samochodowe, Jasiek jako genialny spawacz zajmuje się teraz spawaniem klatek bezpieczeństwa do rajdówek.. gdzieś pod Krakowem :) Gdyby ktoś jednak pragnął mieć ramę od Karpiela - nie ma problemu. Trzeba złapać do niego kontakt i ramę wyspawa, kwestia dogadania się.
Swoją drogą... Downhillówki Karpiela są już owiane legendą, a mało kto słyszał, że są jeszcze w Polsce 3 endurówki od niego! Bardzo mało znany epizod, piękne maszyny, miałem przyjemność z dwiema z nich :)
Karpiel zrobił też rower elektryczny i to już blisko 10 lat temu..
Rower bardzo ładnie się prezentuje akurat biel z czarnymi dodatkami też fajnie współgra. Ciekawy jestem tego wyprodukowania ramy na zamówienie, to byłby sztos mieć ramę zrobioną tylko pod siebie jak jakiś zawodnik
Może u nas karpiel był mało znany ale w Ameryce był bardzo szanowaną marką i śmigali na niej praktycznie najlepsi
Karpiel był u nas mało znany? Nie bluźnij :) w latach świetności to była legenda po obu stronach oceanu. Po prostu tutaj mało kogo było stać na taką ramę.
A swoją drogą z chęcią zobaczył bym enduro od Karpiela.
A swoją drogą z chęcią zobaczył bym enduro od Karpiela.
Conajmniej trzech moich kolegow posiadalo Disco Volante na zamowienie, nie bylo z tym zadnego problemu.Lukanio pisze:Ciekawy jestem tego wyprodukowania ramy na zamówienie, to byłby sztos mieć ramę zrobioną tylko pod siebie jak jakiś zawodnikMoże u nas karpiel był mało znany ale w Ameryce i
Kupiłem biała ramę, pozniej trafił sie biały amor to juz leciałem w tym kierunku ;) ogolnie rama i amor pomalowane sa tragicznie ale pedantyczny nie jestem i jak mowie MA JEŹDZIĆ i dawać frajdę i poczucie wyjątkowości ;) białe siodlo tez jakos przypadkiem dostałem wiec samo z siebie wszystko sie zgralo ;)hit00r II pisze:To tylko napis a jest O NIEBO lepiej![]()
Ja bym się pokusił o to żeby naklejka była większa bo w tym moim była na połowie dolnej rury![]()
Wciąż obstaję przy tym że ten biały kolor totalnie nie pasuje do charakteru marki![]()
Żółty albo czerwony panie to by było coś
Ps. Nie jestem typem gościa , ktory dobiera nyple do koloru gripow i sznowowek w butach by całość pasowała do modnych rurek i tego typu pedalstwa, które dzieją sie na scenie obecnej u producentów jak i w głowach młodzieży ;)
Był też sztywniak do dualu ;)
![Obrazek](http://ep1.pinkbike.org/photo/31/pbpic31114.jpg)
A jeśli chodzi o to ęduro to czy to to:?: chociaz w tamtych latach nie było czegos takiego jak enduro ;P czyli pewnie nowsza ramka ale internaty nic o niej ni widu ni słychu
![Obrazek](http://www.retrobike.co.uk/forum/download/file.php?id=125180)
![Obrazek](http://ep1.pinkbike.org/photo/31/pbpic31114.jpg)
A jeśli chodzi o to ęduro to czy to to:?: chociaz w tamtych latach nie było czegos takiego jak enduro ;P czyli pewnie nowsza ramka ale internaty nic o niej ni widu ni słychu
Dobra mam ale tylko prototyp i chyba na tym sie skończyło
a tu artykuł: http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,6ghpjl5ie3:3
![Obrazek](http://testy.bikeboard.pl/images/galerie/slider-n574km_katalogowe_1.jpg)
a tu artykuł: http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,6ghpjl5ie3:3
Tak, to ten rower z ostatniego foto, wersja "produkcyjna" posiadała troszkę przespawane dolne mocowania dampera i inny górny łącznik wahacza, damper można było różnie zamocować zmieniając pracę zawieszenia i geometrię.. Jak będę miał chwilę, wrzucę foty jednej ramy, zaś przy łucie szczęścia drugiej - tej srebrnej :)