aldek pisze:Ależ piękności ten suntour!
Widelec błękitny, moim zdaniem, jak najbardziej ok, takie fajne przełamanie optyczne jest, może się okazać, że czarny to zgasi i nuda będzie. Ostatnio mi się podobają rowerki z odjechanym kolorem widelca jakoś.
Tak przy okazji Cię podpytam, czy pod piastę (i kasetę, bo wiem, że bęben jest inny) w systeme SR XC Pro da się podłączyć standardowe manetki i przerzutkę w systemie shimano? Mówiąc prościej, czy odległości pomiędzy blatami w kasecie są takie same, jak w shimano?
Nie jestem pewien co do odległości między zębatkami ale kiedyś miałem kombinację na odwrót, thumby i przerzutki Suntour, a kasetę Shimano i było z tego co pamiętam całkiem ok ale manetki Shimano i kaseta Suntour to może nie działać za dobrze. Z tego względu że nawet suntour-suntour nie jest idealny na trybie indeksowania. Mój dobry znajomy mechanik 30 lat w zawodzie powiedział mi że Suntour zawsze miał problemy ze "skokową" zmianą biegów. W tym rowerze też nie jest innaczej trzeba długo regulować żeby dobrze działało a po jakimś czasie znowu regulować. Być może to była główna przyczyna upadku Suntoura. Jakkolwiek tę wadę można było przeżyć przy "thumbach" tak przy "rapid fire" było to niewybaczalne, Shimano było w tym znacznie lepsze. Dlatego X-presy Suntoura miały złą opinię. A świat chciał iść do przodu, każdy po jakimś czasie przesiadał się z thumbów na rapid fire. Poza tym osprzęt pięknie wykonany, jakością wykończenia nie odbiega od M900 a jest lżejszy.
Co do widelca, to Ives ma rację, jeśli umieścisz koło na przednich ząbkach to 1 cm robi różnicę w jeździe, ja zostawiłem na środku jako że koło umieszczone na ostatnim ząbku nie wygląda zbyt bezpiecznie.
Aha chwyty miękkie i bardzo przyjemne w jeżdzie, polecam