Bart pisze:Adamello pisze:Łomatko!
W złym kierunku idzie to wozidło.
Jeździłeś nim zanim mi go sprzedałeś ?
Zwykle nie jeżdżę rowerami handlowymi bo nie mam na to czasu. Ale nie o tym mowa...
Rozmiar jest IMO prawidłowy. Tylko sprawa jest taka że to jest retroMTB!!! Ten rower ma kilkanaście lat, a wtedy rowery wyglądały inaczej. Spójrz na porównanie 2 rowerów poniżej. Oba są ustawione pode mnie (wzrost 189cm). Jeden jest z roku 2011, drugi z 1992r. Ten nowoczesny to sprzęt sportowy, GT to średnia półka, więc taki dość uniwersalny.
Widać że ten GT, pomimo że średniej klasy, ma kokpit bardzo nisko umieszczony i wymusza bardziej pochyloną pozycję niż współczesny, wyczynowy rower wyścigowy. Tego nie przeskoczysz. Stare ramy miały niskie główki i nawet z fajkami - kokpit był dość nisko. Teraz główki są dłuższe, amory zwykle koło 100mm więc kierownica jest wyżej. Ale cudowanie i kombinowanie z roweru retro w kierunku jakiegoś tam wygodnictwa po prostu źle wygląda i psuje całą tą magię.
Z obserwacji Twoich zdjęć z wyjazdów i wielu wypowiedzi nadal uważam że najlepszym rowerem dla Ciebie byłaby Gazelle/Sparta z pełnym wyposażeniem lub coś innego, turystycznego z wygodną pozycją + praca nad formą i umiejętnościami jazdy w "terenie".
I tyle!