Sintesi Fuego 1997 cd.

Obrazek

To co widać to przerzutka XT i mam wrażenie, że taka była kupiona w 1997/1998 roku.

Obrazek

Tutaj manetka do zmiany biegów z przodu i zbiornik wyrównawczy Magury Louisy. Była kupiona przez allegro w czasie kiedy powszechnie uznawane było podejście aby z tarczą hydrauliczną nie jeździć do lasu (tak słyszałem) bo można stracić i tarczę i zęba przy próbie jej obrony. OK tarcza to było coś wyjątkowego i hamowało tak zupełnie inaczej niż v-brzdy (v-brake). Poza tym takie coś robiło wrażenie w parku gdzie czasami bywałem na spacerze rowerowy choć zawsze uważałem, że to syf dla lanserów. Bardzo też lubiłem wjechać do parku na 3 Stawach przy lotnisku na Muchowcu w Katowicach po przejażdżce po zabłoconym lesie... rower w błocie, twarz w błocie, nogi w błocie i to błoto odlatujące we wszystkie strony z kół przy zwiększeniu prędkości ... część osób uciekało, żeby swoich rowerów lub wychuchanych dzieci nie wybrudziły lądujące kawałki błota... ;)

Obrazek

Tylna przerzutka to klasyka spełniająca chyba najlepsza relację jakości do ceny w owych czasach. Tzw. kompozytowa i lekka i działająca bardzo niezawodnie przerzutka 9.0 SL. Była znacząco tańsza od XTR a podobno nieco lepsza od XT a poza tym nie potrafiłem obsługiwać RapidFire i nie potrafię do dziś stąd właśnie gripshift'y.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jeden z najlepszych i najbardziej trafionych elementów roweru: pedał Ritchey WCS podobno z tytanową osią ale nie wierzyłem w to nigdy stąd kupiłem licznik Sigma Targa, który miał blaszki na bokach z tytanu... blaszki odpadły a osie w padale to podobno rzeczywiście tytan. Śruba/zakrętka pozycjonująca pedał na osi jest dorabiana. Niestety jest to bardzo wrażliwy na wyrwanie przy wywrotce element roweru - tutaj stara nakrętka została wyrwana z dolnym fragmentem pedała. Udało się jednak ten element wytoczyć choć wiem, że dziś można kupić service kit. Warta podkreślenia jest niezawodność tej części. Nigdy nie była regulowana (poza pierwszym razem), nie była jakość specjalnie konserwowana itd.... działa do dziś tak jak pierwszego dnia i zestarzała się z godnością razem z blokami w butach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspominałem o adapterze do hamulca na tył. To jest to miejsce do zamocowania adaptera... Sintesi już nie ma takich adapterów a Gregorio po zbadaniu tematu nie podjął się rozwiązania kwestii. A ja niestety naiwnie kupiłem okazyjnie hamulec XT na tył i leży sobie w szafie wraz z obręczą i piastą. Czy mógłbym poprosić o pomoc w znalezieniu rozwiązania?

Obrazek

Tutaj widać amora - niestety zgubiłem patrząc na zdjęcie lewą niebieską nakrętkę, pulsometr z Lidla, wyblakły mostem i kierownicę z późniejszych lat tj. z 2014 roku, która zastąpiła Amoebę double butted 2021. Zwykłą kierownicę, wręcz tanią zastąpiła lepsza tj. Easton. Niestety nie istnieje chyba osoba, która zauważyłaby różnicę poza ceną. Nie wiem ale chyba wolałem Amoebę :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tylna piasta - czarna LX. Poza tym dopiero na zdjęciach widać jaki ten rower choć czysty myślałem to jednak jest brudny. Był jeżdżony i to dlatego! To co widać za szprychami to ochrona przed uderzeniami łańcucha Lizard Skin. Pamiętaj jak dziś jak właściciel rowerowego zdjął z tej rury kawałek wyciętej przeze mnie opony złapany taśmami zaciskowymi i powiedział: "Facet ... to jest fajans... powinieneś mieć coś lepszego" i założył Lizarda :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piasta XT a na goleniach widać "piękne" nalepki Magura, które aby zadać szyku postanowiłem kiedyś dokleić na chwilę po zamontowaniu tarczy i tak już zostało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Columbus Altec 2. Myślę, że takich ram już nie robi się zbyt wiele a z dopiskiem Hand Made to prawie wcale. Ostatni oglądałem przepiękne ramy nie pamiętam już jakiej firmy i zrozumiałem, że nie chcę pięknych i nowych ram bo ani one lepsze ani ładniejsze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W centralnym miejscu zdjęcia licznik Sigma Targa bez blaszek. Uchwyty Lizard Skin.

I to chyba jakaś część historii tego roweru. Był ze mną w wielu miejscach, zaliczyłem z nim parę gleb, które pozostawiły do dziś lekko widoczne ale jednak szlify. Pamiętam jeden z wjazdów na Równicę gdzie miejscowy góral na końcówce podjazdu wyprzedził mnie ("zawodowca" na probajku) na Wigry 3 albo gdy sądząc, że mam jedyny taki rower na świecie spotkałem gościa z nieomal identyczną konfiguracją na szlaku... Nie jeździłem ostatnio parę lat. Bo to nie było dość czasu albo siły i ochoty. Teraz jeżdżę od paru miesięcy już bez szaleństw i myślę, że ten pierwszy rower pozostanie moim jedynym. Nie wiem tylko czy go poprawiać, modyfikować, dodawać tę tarczę... ciągle mam wrażenie, że tył jest za wiotki i czarna felga z dużą oponą poprawiłyby jego wygląd.

Jeżeli macie pytania lub uwagi proszę o pisanie. Gdybym mógł poprosić o pomoc w temacie tylnego adaptera i ktoś odpowiedziałby to byłoby super.
Ostatnio zmieniony 2014-08-18, 08:12 przez Gregox2, łącznie zmieniany 1 raz.

Cardamon sam jesteś do wymiany ,dawno na forum tak fajnego roweru nie widziałem. Osprzet jest naprawdę fajny i funkcjonalnie dobrany a nie mix dobrany kolorystycznie z kupą wad.
Z tym adapterem to jest tak jak tu http://forums.mtbr.com/brake-time/sinte ... 32945.html
Ale ja bym tam tarczy nie zakładał tylko srebrną magurę hs33 klamka jest bardzo podobna do louise i magura sprzedawała hs jako uzupełnienie braku mocowania tarczy z przodu. Chodzi mi o magure quicksilver.
Wizualnie to rogi i gripy mi nie pasują. Przerzutki bym zostawił jak jest może 9.0 na przód do kompletu?
Żółte gumy na gripshiftach by idealnie pasowały tylko nie wiem czy da rade to dostać.
Czy pamiętasz z którego roku masz ten booster z tyłu? mam taki sam i niewiem czy pasuje rocznikowo czy nie.

Hubert pisze:Cardamon sam jesteś do wymiany ,dawno na forum tak fajnego roweru nie widziałem
:?: :?: :?: :?:
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

Hubert pisze: Osprzet jest naprawdę fajny i funkcjonalnie dobrany a nie mix dobrany kolorystycznie z kupą wad.
:?: :?: :?: :?: :?: :lol: :lol: :lol:

ramka + widel fajna
ale osprzet to wlasnie mix jakich malo ;-)
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739

Hubert pisze:Cardamon sam jesteś do wymiany ,dawno na forum tak fajnego roweru nie widziałem. Osprzet jest naprawdę fajny i funkcjonalnie dobrany a nie mix dobrany kolorystycznie z kupą wad.
Z tym adapterem to jest tak jak tu http://forums.mtbr.com/brake-time/sinte ... 32945.html
Ale ja bym tam tarczy nie zakładał tylko srebrną magurę hs33 klamka jest bardzo podobna do louise i magura sprzedawała hs jako uzupełnienie braku mocowania tarczy z przodu. Chodzi mi o magure quicksilver.
Wizualnie to rogi i gripy mi nie pasują. Przerzutki bym zostawił jak jest może 9.0 na przód do kompletu?
Żółte gumy na gripshiftach by idealnie pasowały tylko nie wiem czy da rade to dostać.
Czy pamiętasz z którego roku masz ten booster z tyłu? mam taki sam i niewiem czy pasuje rocznikowo czy nie.
Booster był kupiony nieco później ale nie pamiętam kiedy - w sumie to mogło być 15 lat temu. Mam jednak wrażenie, że robiłem porządki z hamulcami - tarcza z przodu to wtedy też pewnie i dokupiłem go na tył. Niestety nie pamiętam roku. Co do samego pythona i adaptera to badałem już kiedyś tę stronę ale jest pewny różnica. W przypadku pythona blacha, w której nawiercone są otwory na adapter jest prosta a w fuego jest lekki łuk.

Dziękuję za spostrzeżenia dot. wyposażenia. SRAM na przód to fajny pomysł. Co do hamulców muszę to przemyśleć bo tak jak pisałem tylne kolo jest takie "chude" i tył roweru jest taki trochę niedorobiony i stąd pomyślałem, że kupię tarczę i obręcz do pod tarczę aby skorygować wygląd tyłu. Ta zmiana rzeczywiście miała mieć charakter wizualny ale bez adaptera nie będzie zmiany.

marcin74 pisze:
Hubert pisze: Osprzet jest naprawdę fajny i funkcjonalnie dobrany a nie mix dobrany kolorystycznie z kupą wad.
:?: :?: :?: :?: :?: :lol: :lol: :lol:

ramka + widel fajna
ale osprzet to wlasnie mix jakich malo ;-)

Jest rzeczywiście mix ale powstał trochę po louisie na przód a kierownica z tymi kolorkami dodała ostatnio zamieszania. Rower jednak nie ma być eksponatem, który zatrzymał się w jakimś momencie przeszłości. Chciałem aby nieco ewoluował... i wyewoluował trochę do nikąd :(

to mało fajnych rowerów widziałeś w taki razie Hubercik, osoba z 3-miesiecznym stażem na forum pisze:
Hubert pisze:dawno na forum tak fajnego roweru nie widziałem
KOŃ BY SIE UŚMIAŁ

Gregox2 pisze:Chciałem aby nieco ewoluował... i wyewoluował trochę do nikąd :(
wszystko da sie naprawic ;-)
ja bym srama do wlocha nie dawal 8-) to takie moje zboczenie :oops:
zapodaj SHIMANO :idea:
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739

Shimano i Shimano, ile można w kółko to samo? Nic ciekawszego w branży rowerowej w latach 90tych się nie działo ? :roll:
Nie wiem skąd ta ogólnoforumowa awersja na SRAMowskie produkty... Dlatego, że uchodziły wtedy za tańszą alternatywę Shimano? Bo "gorzej" wyglądają?
W prezentowanym rowerze wymieniłbym gripy na 9.0SL do kompletu z rd, fd z 9.0 i korby coś z Sachsa albo Sugino. Mix tarcza/vki akurat bywały i w fabrycznych konfiguracjach, więc to też nawiązanie do "epoki".
ps. też mi się oberwało za obSRAMowanie Bianki ;-) ale się nie złamałem i całkiem jej w tym do twarzy he he.
Dawes Fat Chance '91, Wheeler 5500 '91, Cilo Vasella '91, Anlen Invert '90, Winora góraloszosówka '90, Bianchi Superlug470 '96/99, Muddy Fox Sorcerer '89, Moje jazdy, Hercules California Pro '92 Hercules Indiana '91

Rower mi sie podoba bo jest taki do jazdy a nie jakiś na jedno kopyto czyli cała grupa i 100% w zgodzie z katalogiem.

Cardamon może i mam mały staż ale forum czytam 3 lata zobacz poza tym ile mam postów jak na te 3 miesiące, jednym z bardziej fajnych jakie widziałem to muszę przyznać to twój lts.
Wydaje mi się że siedzisz na forum tylko aby hejtować i dogadywać co chwilę coś jak nie mi to innym i też to widzę. Albo nazwiesz mnie mONdralińskim inaczej. Czego ty chcesz? Ja tak i tak leje na te twoje docinki.

to Ty zaczałes personalne wycieczki, każdy ma prawo do swojego zdania i swojej opinii, ja nigdzie nie napisałem ze mi się ten rower nie podoba, wręcz przeciwnie, jest potencjał i to duży, tylko przez zmiksowany osprzęt i rurki wygląda nie tak jak by mogło wyglądać ;-)

Personalne wycieczki?
kolega Hubert to widze ma takie tendencje do bycia mONdralińskim inaczej, a to z aluminiowymi śrubkami Marugy coś nie tak, a to anodowane obręcze mają mieć specjalne klocki, a to nadgorliwie przeserwisowałby jakiś tłumik :lol: :-P
Tak poza tym to co zgoda? miałem też spytać czy trafiłeś korbę RF Turbine co kiedyś pokazałem w obserwowanych.
Sory za offtop.

chciałem spytać ile Ty masz lat że sie tak mażesz jak Cie ktoś lekką szyderą potraktuje, ale już widze pod nickiem ;-) taki z Ciebie pamiętliwy młodzieniaszek, no trudno :-P

ps. nie kupiłem, na Turbiny to ja patrzeć juz nie mogę :roll: niedługo sam będe dwie swoje sprzedawał chyba