kona explosif 92

Halo.
Kilka fotek mojego nowego pieszczoszka(w sumie jeszcze nie do końca mojego).
Pełen xt'k .Rurki tange prestige/concept/ultimate i widełek project2.

Troche zastanawiałem się ,jak go zrobić -czy w oryginale -bo kusi .. ale jednak zadecydowałem ,że oryginalne elementy odłoże do pudła ,a postawie go na czarnych 517kach/hugi/hope i polece relatywnie w lekkość.
Rower przejdzie gruntowne czyszczenie ,facelifting ,zostanie poważony -bo ciekaw jestem ile to realnie waży ..
nikt nigdzie o tym nie pisze ,a w każdym razie nie znalazłem..

W związku z czym poszukuje lekkiej srebrnej/czarnej/zielonej sztycy na 27.0 mm
Zielone gripy oury .
Czy możecie polecić mi jakieś sensowne lekkie gumy w okolicach 1.8-2.1 ? Mogą być współczesne .

Jednocześnie ogłaszam ,że mój spec idze pod młotek -napewno rama/wideł/stery/mostek/kiera.
http://imageshack.us/f/691/kona01.jpg/
http://imageshack.us/f/13/kona02.jpg/
http://imageshack.us/f/98/kona03.jpg/
http://imageshack.us/f/850/kona04.jpg/

jeszcze raz szakunec! gigantyczny fart z ta ramka! winszujejeje!

strasznie mnie ciekawi waga ramki, jak na moj gust jest to jednak 18"

mozesz spotkac sie z kilkoma problemami:
1.dlugosc - jesli jest to 18" ale w starej geometrii non-suspension, wiec ciekawe jak bedzie z dlugoscia efektywna, skoro 20" mialo 585-590 (jak pozniejsze 18")

2.wspomniana glowka i do tego niski widel (o tym za chwile) - gdybys chcial zostawic fajke (o co mocno apeluje;) to licz sie z tym, ze bedziesz musial ja sporo wyciagnac = spory spadek sztywnosci (na boki sie gnie i lubi trzaskac;)

3.i najgorsze - rura podsiodlowa; ten bajerancki sloping pociaga za soba koniecznosc posiadania 400ki. Mi w 19" ledwo styka taka (jest na granicy wyciagniecia). W 18"-ce mialem tez 400ke i to sporo ponad linie ogranicznika :/

a teraz widelce;
widziales Adam u mnie - jest sporo wersji p2. Mam taki sam z identycznymi naklejkami i ma on niestety tylko 39cm :/ Pozniejsze (na pewno w juz w 94r) sa wyzsze = 42cm. Wagowo moze byc roznie, nikt tego nie wie, poki nie sprawdzisz;)
wazylem 4y rozne i waga tych retro wahala sie od ~770 do ~920? (niestety najciezszy byl model front-line ale to przypuszczam,ze ze wzgledu na wynalzek ze zmiana offsetu;)
Ostatnio zmieniony 2011-06-16, 15:30 przez zimny, łącznie zmieniany 2 razy.

a jesli chodzi o sprzet:

wer 1.
-czarna sztyca typu deore xt (niestety okropnie dlugi offset)
-biale panaracer'y magic (od biedy skinwalle;)
-bialy lub brazowy rolls (bo lubisz)
-biale lub brazowe gripy typu ODI (oury tez niczego sobie;)
-czarne obrecze (wolber AT18?) z tych szerszych troche.
-biale pancerze

i do tego: albo czarna grupa xt m732-5 (piasty!, korby, thumby + brazowe pianki na klamki slr..................albo......... suntour XC (thumby lekkie i 8s/wishoby ciezkie i tylko 7s, ale fajnie dzialaja)

pomysl na hugi takie tam jest fajny, ale do trosze mlodszej ramki;)
Obrazek

wsadź nowsze szpeja i będzie git, ale konsekwentnie zostaw ramk, widełki , stery, można dać redukcjie i założycmostek ahead.

Przed zmaianami sprawdźjednąpodytswowąsprawe - czy zakładane obręcze i hamulce będądobrze pracowały, majac na uwadze mój post o szerokosci wspawania haków pod hamulce.- czy v-break będzie współpracował.

Poza tyk KONA RULEZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ , hm mam juz 3 swoje a kupiłbym i wiecej :mrgreen:
www.velotech.pl

oki.
UStosunkuje się do wszystkiego po kolei.
Po kilku dniach utwierdziłem się w mojej wizji ,więc mogę ją zarysować konkretniej.

Z oryginalnych części bezwzględnie zostaje rama ,stery ,widelec ,mostek ,prawdopodobnie narazie kiera -bo nie mam żadnej lepszej -zresztą nie odczuwam nawet potrzeby jej wymiany.
Do zmiany pójdzie bankowo korba -trafi tam albo m730ka ,albo m900 ,albo może kiedyś srebrna ablo zielona turbina -ale to jakoś kiedyś może ..
Thumby bezwarunkowo zostają ,bo to ostatnimi czasy moje ulubione zmieniarki i do tego roweru nie widzę lepszych. Klamki prawdopodobnie też .. tu pojawia się pytanie -znam je(troszke) ,wiem ,że są bardzo dobre ,chociaż nie najlżejsze. Są jakieś wyraźne różnice miedzy nimi a klamkami z m900 ?Takie czysto teoretyczne pytanie ,ale w sumie po to jest forum ,a minie chwila zanim to sprawdzę ..
Hamulce -albo zostaną xtki ,albo m900 ,bo może uda mi się skołować komplet z klocuszkami corrateca szarymi;)
Kółka -jak mówiłem hugi union alu 8s/dt jakieś 2-1.8-2 ,czarna 517ka i kaseta ,nieepokowa m950 12-32 ti ,bo mam a leży! ;]
Przód -hope/517 bo mam już to całe kółko ,więc nie ma co kombinować.
Gripy -bezwzględnie oury zielone ,nic innego nie wchodzi w grę.
pedałka -mam ciekawe w idealnym stanie sakae mtp-129 ,do tego zielone kosze z tiogi

A teraz polemika -cóż ,skoro sztyca 400ka ,wobec tego roox 27.00 poszykiwany względnie pilnie :)
ew.26.8 też styknie
Co rozumiesz mesje Zimny ,pod terminem ,że musze wysunąć mostek bo będzie trzeszczał i będzie mało sztywny ? planuje go zostawić wpuszczonego na max ,lubię sportową pozycję i jestem przyzwyczajony ;)
pozatym już rozmawialiśmy -nie jestem zbyt czuły na jakieś braki w sztywności -chyba ,że rama będzie mi się gieła na 3cm w bok jak depne ..zresztą nie b ędę się na niej ścigał..
Siodełko -albo oryginał -sprawdze sobie ,albo kona race lite ti ,ale ono teraz siedzi w bullicie -tak czy siak chyba będę szukał innego egzemplaża .. albo rolls -jest on mile widziany w każdym z moich rowerów ,chociaż jest nieco za cięzki ,jak do kony :)
co to są brazowe pianki na klamki slr?? ;>
Komplet piast m732-735 mam ,i to na mavicach 231 srebrnych ,ale jak już mówiłem -nie mam zamiaru trzymać się tego rocznika -chociaż wiem ,że by pasowały -cóż ,one też będą leżeć razem z resztą nieużywanego szpeja ..jakby co.

Piotrze - zgadzam się ze wszystkim ,z tym zastrzeżeniem ,że ahed jest nie do przyjęcia ,velocity jest świetny i zostaje !
Tak samo vki też są nie do przyjęcia :)

yves,skoliozo ..co do stanu ramki -owszem ,jest obdrapana kilka nalepek uszkodzonych ,ale na pewno nie zajeżdzona -osprzęt ma oryginalny ,nic nie jest zapieczone ,przerzutki nie mają ani większych rys ,ani luzów ,oryginalny łańcuch wyciągnięty nie jest -obejrzyjcie zęby w korbie ,oryginalne pancerze i niewytarte klocki ,pedałka też toczą się idealnie -wnioskuję ,że rower nie najeździł się w swoim życiu zbyt wiele ..
A regeneracja lakieru i nalepek -jak najbardziej -w końcu to pieszczoszek ,z którym mi się nie pali ,chcę ,żeby było dobrze -bo myślę ,że rowerek jest tego warty.
uff ..tyle

sztyca 26.8 bedzie oczywiscie latwiejsza do nabycia (new-schoolowa) ale coz - jest komin, redukcja hmm musialaby byc gleboko wchodzaca, zeby nie bylo konieczne sciskanie na-chamca... roox brzmi swietnie, tez szukam, ale nie wiem jak sie odnajdujesz na sztycach 0-setback, plecy bardziej dostaja i motoryka pedalowania jest inna.

mamy dosc podobny wzrost, w Lavie ktora mialem wczesniej byl wyzszy widelec a i tak musialem sobie wyciagnac fajke pare cm. Nie wiem jak tam Twoje upodobania, ale masz nizszy widel i jestem przekonany, ze calkowicie schowana fajka nie da Ci za duzo komfortu, nie mowiac juz o odczuciach na zjazdach (krotki rower, nisko przod) - obecnie Twoj ulubiony Wheeeeeeler moze i ma podobny bo 39cm widel, ale rama 57cm = wysoka glowka... no i kierownik rise-owany;)
aha - do tego zmierzam, ze troche to sie gnie, glownie na boki, ale tez czuc na dziurach i mozna sie przestraszyc czasami jak trzaska...

mialem kiedys kl-manetki SLR deorki, na samych klamkach naciagniete byly pianki takie anty-poslizgowe. Wykonac mozna je takze ze skory (i zeszyc) - wygladaloby ciekawie.

zapomnialem tez o jeszcze jednej ciekawostce - na moim widelku 39cm p2 widnieje stempel "spinner" (ale nie na hakach), ciekawe czy pozniejsze modele takze wychodzily z ich fabryki?
Obrazek

halo
projekt żyje _rowerek jeździ
dzisiaj odbył pierwsze jazdy testowe
dzięki uprzejmości kolegi Zimnego pozyskałem sztycę mi prawie odpowiadającą ,acz jednak minimalnie za krótką w perspektywie dalszego użytkowania

Pisze ,na ciepło jakie refleksje mi się nasuwają po pierwszych objechaniach
Rower pozostał w oryginalnej niemal konfiguracji -pozostały stare pancerze i ciekawe "grube" linki ,wszystko działa idealnie ,więc nie widze sensu ich wymieniać. Koła chwilowo -ogryzek xt/mavic231 przód ,sachs7000/mavic231tył.
Pierwszy objazd -szutry i w większości leśne ścieżki (opony wildgripper comp s 1,75przód/1.65tył)-rower dość sztywny ,nic sie nie ugina ,tłumienia też nie ma .. może to moje refleksje z jazd na fullu ,chociaż na kolażówce również zapuszczam się do lasu ,więc to nie do końca kwestia mojego rozbestwienia. Przyśpiesza naprawde konkretnie ,dosyć narowisty -to co od sztywniaka do wyścigów można oczekiwać. NA takich oponach niejezdliwy w terenie -wybiło mi nadgarstki po pół godzinie konkretnego ciśnięcia w terenie.
Poruszony pierwszą próbą ,przeprosiłem się z wtb motoraptor 2,14 na przód -nieco cięższa ,ale na nizszym ciśnieniu świetnie wygładza ścieżki .. tak też zostanie . Być może zapodam grubszego współczesnego lacza na tył -jakieś propozycje na opone szutrową 2.0 >450gr ? dancing ralph?

Z ciekawostek -okazuje się ,że moje triple buttled p2 jest ze stali ,a nie z aluminium ,o czym byłem przekonany.. ciekawe od którego roku zaczęli je robić z alu .
W planach -nowy lakier na ramie -czarny , zeby nie było polemiki :)
Tyle na chwile

rurokura pisze: Z ciekawostek -okazuje się ,że moje triple buttled p2 jest ze stali ,a nie z aluminium ,o czym byłem przekonany.. ciekawe od którego roku zaczęli je robić z alu .
z alu? chopie, a widziales kiedykolwiek aluminiowy widelec w rowerze KONA? carbon albo stal, nawet w nowych jake'ach sprzed 2ch lat, a w modelu UNIT/the bike/czy chocby african three - zawsze, wszedzie stalowki :)

ale tripple butted moze rownie dobrze oznaczac 1180g dla widla 26" (mialem taki disc only )...

rower jest zwrotny, bo ma taki widelec. W wersji Twojej i Skoliozy to jest 39cm i przenosi on skret jak szalony:D

opona 2.0"? najchetniej zalzdowalbym SBE 2,2 albo RACEKINGA 2,2-2,4

Obrazek
Obrazek

zimny pisze:W wersji Twojej i Skoliozy to jest 39cm i przenosi on skret jak szalony:D
tak, miałem pisać że narrowistość i sztywność (w kontekście wybijania nadgarstków) to w dużej mierze P2 (prosty, więc nie amortyzuje i skraca bazę), no i cienkich laczków też poniekąd
Tyle że ja mam chyba ten wideł ok 41cmm - sprawdzę w domu
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

;) ;)
Widzę ,że kolejny raz się Spotykamy Piotrze.
Musze jeszcze wszystko przemyśleć 2razy ,motoraptor z przodu jest świetny ,wiec ma dożywocie ,za to z tyłu -sprawdze wszystko 2 razy i prawdopodopodobnie kupie na początek jakąś używkę..

Mówiłem ,że rowerek prawdopodobnie będzie malowany ? Wczoraj sie pytałem ..
przy okazji -macie doświadczenia z plotowaniem nalepek ? bo w corelu sobie to ogarne ,ale czy trzeba na coś zwrócić uwagę ? jakie są przybliżone koszta ? a może macie jakieś macki w filmach reklamowych ?

a co do widła i skrętności -jak dla mnie bomba -mając przyzwyczajenia z kolarzówy -jest świetnie ,chociaż ten rower jest jeszcze bardziej zwrotny -więc trzeba wyglada na to -zaufać oponie
a że ze stali -cóz ,jak dla mnie tym lepiej ,a jakoś mi się uszyło ,że one były z alu ..
zresztą ten mój jak sie go uderza paznokciem -to "pyka" jak puszka .. stąd moje zdziwienie ,jak w jednym miejscu zauważyłem małą rdzę.

Zimny ,ten fecik do profili zamkniętych -to w jakich sklepach można kupić ?

rurokura pisze:Zimny ,ten fecik do profili zamkniętych -to w jakich sklepach można kupić ?
w osiedlowym metalowym;) cos okolo 11pln

skolioza pisze:Tyle że ja mam chyba ten wideł ok 41cmm - sprawdzę w domu
na stowe 39cm - patrz jak 42cm podnosi glowke

Obrazek

Obrazek

druga sprawa to, ze masz duze napisy na lagach char. dla modeli sprzed 94r.

właściwie .. to tower jeździ ,projekt rozwija się ,większość części które chciałem mieć -mam ,pozostaje jeszcze kwestia ich zamontowania ..
koncepcja kół -wyklarowała się

foty i specyfikacje postaram się dodać dzisiaj

Tak z grubsza prezentuje się rover na dzień dzisiejszy -jeździ.
Generalnie niebawem czeka go rozkręcenie na części pierwsze i pełen serwis. Co dalej -zobaczymy.
Ze zmian -sztyca ritchey/kalloy , gripy z odi ,tylne kółko sachs7000/mavic231 ,koło przednie xt731/mavic231 ,siodło to kona race lite ti?(było zdaje się coś takiego) ,tylko w późniejszych rocznikach.
Planowane zmiany -inne klamki ,inna korba ,być może inne koła i moooże koszyki .
Mostek jaki jest -każdy widzi -ale szczerze -mój grzbiet ostatnio jakoś słabo współpracuje z przydługim velocity (który i tak uważam -jest idealny do tej ramy)

Obrazek

Obrazek

no fakt, Kona z takim mostkiem nie prezentuje sie ładnie :mrgreen:
Jej to tak pasuje stary XTR albo Xt cała grupa, może czarny LX jak w Uniwedze 500 co mam ?.
Nie wiem dlaczego ale ich rowery wogóle nie podchodzą mi z kolorowymi duperelami, najfajniej jako " surowa , prosta konstrukcja " jak napisali o ostatniej Lavie .
Czarna rama i srebrne dodatki - taki przecinak.

Jakby kiedyś zmiana planów i rozmiar 18 to nad setem ramowym .................
www.velotech.pl

Szczerze mówiąc zupełnie nic ,ramka do zdjęć była brudna ,nawet nie przetarta niczym
>Może jeżdżenie jej służy :) Jeśli ją rozłożę ,być może zdecydowałbym się na jej pomalowanie na czarno ,żeby porządnie było ,ale musze jeszcze sie dowiedzieć ile by kosztowało wyplotowanie nalepek w jakimś biurze reklamy > jakieś doświadczenia ? porady ? polecacie kogoś ? Projekt w corelu już mam ..

Osprzęt -zmiany -zmiany -nie chciałem pisać o tym na wyrost ,ale postanowiłem ,że tylna przerzutka to będzie oryginalny xt z krótkim wózkiem ,więc m900ka wylatuje . Natomiast zmianie ulegnie support na un71 a do tego korba m900 z 24/34/42z ,klasyczne stopniowanie 28/38/48 to dla mojej nieprzyzwyczajonej łydy jakiś żart -na blacie nawet ze sporej górki mam problem skorzystać ,więc w efekcie 95% czasu jeżdże na środkowej ,a nie powinno tak być .Dodatkowo klamki niebieskie i hample m900/corratec szary. I to właściwie wszystko ,może kiedyś stalowy czarny ,którki mostek (rzędu 60-70mm) więc praktycznie nie do zdobycia. Do zdjęć zamontowałbym pedałka sugino z zielonymi koszami -bo fajnie by wyglądało ,ale nie korzystam ,więc sobie darowałem -co najwyżej zielone stare time attac bym mógł jej podarować.

Cóż ..moja przygoda z koną ostatecznie się zakończyła;
Rower poszedł w zdecydowanie dobre (kobiece) ręce.
Dodaje fotki ,żeby jakoś zakończyć temat.

Myśle ,że nie ma co pisać -wszystko widać na zdjęciach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

p.s.szukam krótkiego ,najlepiej stalowego(ale niekoniecznie) mostka na 1 1/8 ,ahead albo faja ,długości ok 50/60mm
p.s.2. żeby zafiniszować muszę wreszcie wykonać czarną zaprawkę na poziomej rule