no z tym micro, to wiadomo o co chodzilo, korba m950 standard byla na duzych blatach plus kaseta od 13-tki, taka nowa koncepcja jak dzisiejsze dyna sys, a dla tych co chcieli jezdzic na innej indeksacji robiono korbe z pajakiem na 5 , a co do wytrzymalosci, no nie jest az tak zle jak sie mysli, owszem 8 speed jest nieco trwalsza, ale nie ogromnie, kwestia doboru lancucha odpowiedniej jakosci, faktem jest ze shimanowskie lancuchy fajnie jezdzily, byly ciche ale i nie tak trwale jak np wipperman, na ktorych zreszta jezdze wciaz, no ja nie staram sie przekonac ktora grupa lepsza, czy ktora bardziej kultowa, bo wiadomo ze z zsaday im starsza a dotego jeszcze pierwsza to bardziej kultowa i bardziej porzadana, ale synonim slowa xtr to szarak jednak a nie m900 :)

rower się trafił lokalnie - ale najpewniej jest przywieziony z zachodu jak większość starszych retrobajków wyższej klasy w PL
co do mufy - na pewno będzie odczyszczona i zobaczę jaki jest zasięg Jeśli będą to punktowe ogniska to nie wykluczam po oczyszczeniu zaaplikowania lakieru bezbarwnego i koniec
Jeśli trzeba będzie to będę kombinować z dorabianiem lakieru - całej ramy malować nie chcę

Andriu - ja też nie przekonujęo kultowości - obalam jedynie teorię ze w porównaniu do niższych grup ówczesnych XTR miał zmiany "kosmetyczne"
Ostatnio zmieniony 2012-08-08, 21:31 przez skolioza, łącznie zmieniany 1 raz.
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Otoz bo po szaraku widac ze jest zrobiona od poczatku do konca inaczej. korba inne ramiona blaty wklad. hamulce wiadomo. RD - pozniejszy z rapid rise FD down swing, rewelacyjne manetki i klamki. Od tego czasu widac przemiane. pierwszy xtr byl rozwinieciem tego co w xt drugi byl zupelnie nowym podejsciem do projektu

Stary - nie zgodzę się - nie patrz na wygląd, patrz na technikę
hamulce, manetki i klamki? przecież dokładnie identyczny system dostało w tym samym czasie XT - jaka tu odrębność i zrobienie inaczej XTRa skoro grupa niżej ma to samo?
blaty - patrz co napisał Radziej o koronkach M900

Moim zdaniem na swoje czasy obie grupy były równie innowacyjne i odrębne w porównaninu z niższymi komponentami-co z resztą staram się wykazać Jeśli Was nie przekonałem trudno :-P
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

kosci26 pisze:To chyba wszystko efekt mlodzienczych zachwytow kiedy to wzdychalo sie do kolorowych gazetek czlowiek ciulal zeby kupic jedno piwo w tygodniu bo nie pracowal
piwo ? wypilem jedno w calym zyciu :-/
mysle ze roznice biora sie z roznicy wieku (w wiekszosci wypadkow)
jeden zaczynal przygode z mtb gdy na topie byla 900 inny jak 950
jeden sie slinil do tego drugi do tamtego to jak z pierwsza miloscia ....pamietasz na cale zycie ;-) ja pierwszego mtb kupilem 92 za cala kase z osiemnastki diamond back na 100gs :!: :!: przejechalem na tym kupe km i naprawde potrafie docenic na czym polegala perfekcja pierwszego XTR ,a dziewiatkowy xtr z serii952 to dla mnie juz nie retro.....dlaczego....bo to juz inne czasy ,inne wspomnienia i tyle
900 w swoich czasach przecierala szlaki i wyznaczala standardy niszczac po drodze wszystkich......a legenda trwa do dzis
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

I tak każdy z Was chciał by mieć kompletne obydwie grupy :-) Z tym chyba każdy się zgodzi co??? :-)
Ale Wam powiem, że ta przerzutka RD-M910, którą niedawno miałem w łapach wydawała mi się lżejsza niż współczesny XT RD-M770. Dzieło szatana robione na zbicie wagi okazało się być ciupkę cięższe.

Skolioza rozmawiamy o tych wyższościach grup itd... a możesz np. powiedzieć coś o kasecie i łańcuchu z 1-szego XTR-a? Jakie są różnice między XT itd. Jak wyglądają zęby itp.Chętnie bym poczytał o różnicach bo tak na prawdę nie wiem nic a wydaje mi się, że tutaj jest istota pracy tej grupy.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900

marcin74 pisze:
kosci26 pisze:To chyba wszystko efekt mlodzienczych zachwytow kiedy to wzdychalo sie do kolorowych gazetek czlowiek ciulal zeby kupic jedno piwo w tygodniu bo nie pracowal
piwo ? wypilem jedno w calym zyciu :-/
mysle ze roznice biora sie z roznicy wieku (w wiekszosci wypadkow)
jeden zaczynal przygode z mtb gdy na topie byla 900 inny jak 950
jeden sie slinil do tego drugi do tamtego to jak z pierwsza miloscia ....pamietasz na cale zycie ;-) ja pierwszego mtb kupilem 92 za cala kase z osiemnastki diamond back na 100gs :!: :!: przejechalem na tym kupe km i naprawde potrafie docenic na czym polegala perfekcja pierwszego XTR ,a dziewiatkowy xtr z serii952 to dla mnie juz nie retro.....dlaczego....bo to juz inne czasy ,inne wspomnienia i tyle
900 w swoich czasach przecierala szlaki i wyznaczala standardy niszczac po drodze wszystkich......a legenda trwa do dzis
I to jest piękne podsumowanie tej dyskusji w/g mnie.
Lodzermensch

Radziej pisze:Poza piwem. Niepijący jest dla mnie z góry podejrzanym osobnikiem i wywrotowcem :-P

:lol: :lol: :lol:
powaga !!!na wlasnym weselu nawet nie pilem :lol: :lol: :lol:
niepijacy ?...nie .. mleko i herbate pijam :oops: :oops:
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

Ja tam normalnie nie pije ale z Wami Panowie chętnie bym łyknął jakąś XTR-ke z Polmosu :-)
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900

skolioza pisze:egzemplarz generalnie zadbany, choć w okolicy mufy suportowej atakuje go korozja - nie wiem czy wszystkie Spece miały na tyle słaby lakier że dostawała się pod niego woda czy co, ale żaden Boulder jeszcze mi nie korodował bąblami pod lakierem
Spotkałem się z tym samym. Spec Rockhopper jaki miałem korodował przy suporcie i przy piwotach na śruby mocujące canti

Gratuluję. Fajny rower i rama ;]

Wojtek
Woodlands 29-er cr-mo
Trek 750
ARCADIA 6000
Suntour XC Pro WTB w kartonach czeka na nowe życie