Przeżył mój okres buntu (zapaskudzenie pięknego żółtego lakieru - chamską czarną farbą nakładaną pędzlem) a pod koniec ubiegłego stulecia poszedł do piwnicy. Ostatnio postanowiłem przywrócić go do świata żywych.
O samej marce i zawirowaniach wokół niej można poczytać tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Motobécane
To tyle tytułem wstępu a teraz do rzeczy:
rama: Cro-Mo 15,5" C-C, zapomniałem jej niestety zważyć a cały rower waży 14,2kg.
korba: FC-CT10
hamulce: BR-CT20
klamki: BL-CT20
manetki: ST-CT10
przerzutka tył: RD-CT10
przerzutka przód: FD-CT20
piasta tył: FH-HG20
piasta przód: niegdyś Exage HB-RM50. tamto koło zaginęło - obecnie jakiś noname
sztyca, mostek, kierownica - stal od HL Corp.
siodło: Selle SMP
"nowożytne" poza lakierem są jedynie chwyty, pedały i pancerze/linki/końcówki.
chwyty: Boplight Race
pedały: Dartmoor Jelly
Rower złożony z myślą o mojej lepszej połówce stąd taka kolorystyka i szerokie platformy.
Cały lakier został usunięty zmywaczem do starych powłok lakierniczych marki Dragon. Tu polecam mój patent na usuwanie grubej warstwy lakieru - pomaziać ramę specyfikiem a następnie owinąć szczelnie grubą folią. Po odwinięciu folii, stary lakier zostaje na niej i mamy golutką ramę. Stosując metodę zalecaną na opakowaniu, zmywacz szybko zasycha na ramie a lakier pod nim ledwo się łuszczy. Ramę lakierowałem sprejem (podkład, kolor, bezbarwny) i z malowania a dokładniej trwałości powłoki nie jestem zadowolony, następnym razem wolałbym chyba oddać do proszkowania.
Wszystko bez wyjątku zostało rozebrane na części pierwsze, wyczyszczone i nasmarowane. Stery, kierownica, mostek i sztyca zostały oszlifowane i polakierowane.
Do zrobienia jest na pewno kalkomania/naklejki - kombinuję nad jakąś wariacją nt. oryginału.
W ewentualnych planach jest wymiana siodełka, sztycy, koszyka na bidon, kierownicy i mostka na jakieś alu - czarne/anodowane na niebiesko. zastanawiam się tez nad zmianą manetek na Altus ST-CT15.
OK, dość już tego smęcenia, czas na fotki...
Zdjęcie ramy po czyszczeniu:

Rowerek obecnie prezentuje się tak:

Więcej zdjęć: https://picasaweb.google.com/1149783950 ... -3j8p72gQE