Od dawna chodził za mną rower który byłby ciut mniej terenowy, ale jednak nie był pokraczną kozą. Słowem - pozostawał w klimacie retro MTB. Szukałem dawców w stylu Alpinestars Xross, Diamondback Overdrive, czy czegoś w tym stylu, ale to jednak sprzęty bardzo niszowe. Ich podaż jest minimalna, a ceny - maksymalne.
Przeglądałem setki ogłoszeń przez ostatnie miesiące i nie pojawiało się nic godnego uwagi w klimacie cross/hybrid, aż w końcu na moim terenie wyskoczył całkiem ciekawy Trek 730 z serii MultiTrack.
Bardzo ładny lakier, rama True Temper, ale słaby osprzęt i nie do końca wiadomo jaki rozmiar.
No ale pojechałem, obejrzałem i kupiłem. Martwić się miałem dopiero później :)
Rower sprowadzony do Polski ze Szwecji przez Polaka pracującego kiedyś w Sztokholmie. Totalnie cały w oryginalnej specyfikacji. Poza pedałami - ktoś zamontował plastikowe Wellgo.
Pierwsza jazda próbna - sprzęt jedzie, napędza się, gorzej z hamowaniem. W oponach mało powietrza. Typowa konfiguracja roweru od laika :) Sprzęt używany przez 25 lat bez wymieniania czegokolwiek. Śmieszne, bo po napisaniu tych słów, trafiłem w katalogu na taki opis gamy MultiTrack
Środkowy blat ma co prawda zęby, ale każdy w innym kształcie. Klocki hamulcowe oryginalne, ale źle ustawione, trochę nierówno zużyte.
Siodełko lekko uskubane, rogi trochę obite, rama z drobnymi ryskami i odpryskami, ale bez rdzy. Sprzęt czysty, nie zaliczył raczej przez 25 lat swojego mechanicznego żywota porzucenia na pastwę żywiołów.
Poniżej specyfikacja, jaką znalazłem w katalogu.
Ciekawostką jest fakt, że producent myli się w katalogu odnośnie materiału wykonania ramy. Według jego deklaracji, ramę made in USA True Temper ma dopiero wyższy model - 750. Tymczasem dokładnie taka rama jest u mnie w 730-tce.
Jak widać na załączonym obrazku:
Bardzo spodobał mi się lakier na tym rowerze. W 1997 oferowano biały i właśnie zielony. Nazywa się Ice Forest Green with Titanium decals. Nie ukrywam, że białego bym nie wziął. Wygląda jak rower przedstawiciela handlowego
Tyle tytułem rozwleczonego wstępu. Teraz parę fot tego, co przytargałem do domu, jeszcze przed odkręceniem pierwszych śrubek.
97' Trek MultiTrack 730. Nie MTB, ale trochę. Ale jednak nie
#1Jest:
93' GT Avalanche AL
97' Giant MCM
98' Giant Escaper Expert
99' Giant 880 ATX
97' Trek 730 MultiTrack
93' GT Avalanche AL
97' Giant MCM
98' Giant Escaper Expert
99' Giant 880 ATX
97' Trek 730 MultiTrack