Koga-Myiata Forerunner

Witam, Panowie i Panie

Szukam informacji o moim rowerku - jak w temacie jest to Koga-Myiata Forerunner. Z tego co wyczytałem w folderach rocznikowo to model 1991 (lub w tych okolicach). Znalazłem nawet fotę w katalogu jednak to co mnie najbardziej zastanawia to kształt ramy. W wersji katalogowej rama wygląda normalnie [mam na myśli prowadzenie górnej rury] natomiast mój rowerek jest ewidentnie mocno "ścięty" [górna rama biegnie pod dużym skosem]

Poza tym o rowerku:
- osprzęt orginalny to LX500
- wymieniony widelec przód na Rock Shox Judy TT
- tarcza na przedzie (było ztym trochę zabawy - przy okazji opiszę)
- V-ka na tyle
- oponki Panaracer Smoke / Dart Smoke
- poza tym wymienione stery i mostek .... i parę innych rzeczy, które dopiszę razem z pełniejszą foto dokumentacją :mrgreen:

poniżej foto Myiaty z katalogu a pod nią mój egzempalrz

http://imageshack.us/photo/my-images/64 ... 139yo.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... l600h.jpg/
Ostatnio zmieniony 2011-05-04, 12:31 przez 7luka7, łącznie zmieniany 2 razy.
o2o ;)

500LX - faktycznie ogranicza nas do lat 90-92
W Kodze nie jestem mocny, to dość egzotyczna u nas marka, ale zaraz zasięgnę języka u mego dobrego znajomego z Holandii Jest miłośnikiem i posiadaczem wielu ciekawych i pięknie utrzymanych egzemplarzy Kogi, myślę zatem, że szepnie choć słówko w temacie ;-)

tak na Kogową zachętę parę fotek Melvina
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

skolioza pisze:500LX - faktycznie ogranicza nas do lat 90-92
W Kodze nie jestem mocny, to dość egzotyczna u nas marka, ale zaraz zasięgnę języka u mego dobrego znajomego z Holandii Jest miłośnikiem i posiadaczem wielu ciekawych i pięknie utrzymanych egzemplarzy Kogi, myślę zatem, że szepnie choć słówko w temacie ;-)
No to czekam na newsy. Marka faktycznie nie jest zbyt popularna. Tym bardziej się cieszę, że jestem szczęśiwym posiadaczem.

ps: gdzieś wyczytałem, że firma pierwotnie robiła w przemyśle zbrojeniowym (działa czy jakies inne armaty) ... a wiadomo, że najlepsze technologie pochodzą z wojska właśnie ;-)
o2o ;)

No to mamy pewien punkt odniesienia :-) wygląda na to że sloping w Twojej ramie to kwestia: raz rozmiaru, dwa uniesienia główki przez am amor
moja korespondencja z Melvinem:
skolioza pisze:hey Mel!

I know You're Koga Miyata Expert, so I've qu for You:
What could You tell me about this bike:
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... l600h.jpg/
It's a Koga-Myiata Forerunner, but I don't know which Year, and what geometry it could have....
Melvin pisze:Marcin,

Yes, that is a 1993 ForeRunner. A 2000 guilder bike back in the day. Nice frame. Triple butted and spiral spline tubing. 7 step coating. Not very light, as for light weight options Koga had multiple al and carbon offerings in the line up. On the Koga site you will find the 1993 catalogue with the bike in it.

http://www.koga.com/uk/downloads.asp?ma ... b=1&page=5
skolioza pisze:Thanx for reply Mel

I'm wondering about year of production - owner told me, that bike was equipped in Exage 500lx stuff And as I know this components was made by Shimano from 90 to 92 - what You think? Older stuff put into 93 frame?
Melvin pisze:Marcin,

The ForeRunner is also shown in the 1992 catalogue. For 1993 it is the exact same bike. Possibly Koga bought too many frames and groups? Possibly Koga went on with it because the ForeRunner was very popular among bike travellers, who are more traditional and didn't care as much about that the group is not the latest issue? I do not know. The frame is ready for low riders, has 3 pair bottle bosses, has a mount for a roller generator under the bb etc - to name a view features that made it popular by travellers.

For performance/speed Koga had the al and carbon offerings.

On geometry I can say that of the gents version there existed 3 sizes:
42cm, 47cm, 52cm c-t. Toptubes: 545mm, 560mm, 585mm. Chainstay always 425mm. Angles always 71 and 73.
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Przesuńcie ten rowerek do właściwego forum, to nie firma, ino rower. To raz.

Dwa: "Triple butted and spiral spline tubing." Kurna, taka ramka, a Ty musiałeś pchać tam te tarcze?
No, ale jesteś tutaj nowy, trochę pobędziesz, i wrócą cantilevery.

Witaj. Też pracuję w Warszawie.
:-D
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/

aldek pisze:Przesuńcie ten rowerek do właściwego forum, to nie firma, ino rower. To raz.

Dwa: "Triple butted and spiral spline tubing." Kurna, taka ramka, a Ty musiałeś pchać tam te tarcze?
No, ale jesteś tutaj nowy, trochę pobędziesz, i wrócą cantilevery.

Witaj. Też pracuję w Warszawie.
:-D
No młody byłem ... i głupi to chciałem "podrasować" trochę sprzęt. Przyjdzie czas na pwrót do orginału ;-) choć z fabrycznych cantliverów już tylko jeden mi się ostał jako breloczek do kluczy ale za to mam gdzieś orginalny sztywny widelec ... chyba mam... trzeba poszperać w garażu bo może tylko mi się wydaje, że go jeszcze mam??? :roll:
o2o ;)