Otoż, od Piotra i zimnego otrzymałem kapitalne, piękne, arcywspaniałe canti Ritchey Logic WCS. Genialna sprawa.
Ino że te kanty były bez sprężyn i podkładek pod trzpień. No i bez klocków, rzecz jasna.
Operacja reaktywacja wymagała ofiar. Głowę na szafot złożyli więc:
1. Nowe hamulce DiaCompe 987. Aż się serce kraje, bo są po prostu piękne. Ale coż, zabiłem je, pozbawiając je podkładek pod trzpień.
2. Nowe canti DiaCompe XCT. To tani szmelc z blachy oblekanej plastikiem, ale... Miał sprężyny dokładnie takie, jak ritchey wcs. Bez żalu.
3. Canti patyki tektro od kolegi qsika. One dały klocki Toma Ritchey'a zrobione przez KoolStop. W sumie, jak kto chce, mogę te patyki opchnąć za 20 zeta. Albo dorzucę komuś w bonusie.

4. Canti shimano acera coś tam, z nich zostały pobrane czarne podkładki zatykające komorę sprężyny, po uprzednim odcięciu kuchennym nożem występu wewnątrz kołnierza.
No dobra, po kolei, z dokumentacją fotograficzną.
1. Oto części użyte do operacji, prezentują się dia compe xct (te czarne), wcs-y, klocki koolstop dla Toma i w tle, nieodżałowane diacompe 987...

2. Porównanie xct z wcs, zwróćcie uwagę, że otwór na koniec sprężyny jest dokładnie w tym samym miejscu, przy czym w wcs jest śrubka (w każdym z korpusów, duży plus w porównaniu do np. shimano, które zwykle mają tylko w jednym), a xct mają tylko dwie dziurki, ot, cała ich regulacja.

3. OK, ale pojawił się problem podkładek. W zasadzie, to miałem ino trzpienie z nakrętkami, nie było ani karbowanej podkładki trzymającej trzpień klocka, ani tej żłobionej bujającej się po zewnętrznej krzywiźnie szczęk. I dlatego trzeba było zabić dia compe 987, które są równie piękne, jak te wcs-y. To z nich pochodzi ta karbowana podkładka na pierwszym planie.

4. A poniżej już kompletny set. W tle majaczy zębata 33 T od Toma

Ten post dedykuję Piotrowi i zimnemu, bo bez nich tych przepięknych hamulczyków by nie było, po prostu. Jeszcze raz dzięki, bo to wielki dla mnie cymes jest. Wieszaczki do tego pójdą dia compe z pudełka od 987, chociaż tyle z nich pojeździ...
Ot, co.