W tym wypadku chodzi o piasty dx, ale w innych jest chyba podobnie. Żeby wykręcić bębenek trzeba zdjąć plastikową osłonę chroniącą bieżnie. Jest ona na wcisk w gwincie i podważanie jej kończy się zawsze mniejszym lub większym uszkodzeniem. W przypadku stalowej można jeszcze ją próbować prostować, ale plastikowa po prostu pęka a co najmniej kruszy.
Z tego powodu nie rozebrałem bębenka w treku. Problem powrócił w alpinie.
Macie jakieś metody na to?
Weź mi nawet nie mów, w ciągu weekendu 2 te zaślepki zepsułem, w tym jedną w kole na które już był klient w drodze....
Problem w tym, że wg Shimano bębenka się nie rozbiera tylko kupuje nowy i zasadniczo konstruktorzy nie przejmują się tym, żeby dało się go wyjąć. Jedyna sensowna opcja to ściągacz do łożysk, tak żeby pierścień wychodził równo na dużej powierzchni przyciśnięty.
Problem w tym, że wg Shimano bębenka się nie rozbiera tylko kupuje nowy i zasadniczo konstruktorzy nie przejmują się tym, żeby dało się go wyjąć. Jedyna sensowna opcja to ściągacz do łożysk, tak żeby pierścień wychodził równo na dużej powierzchni przyciśnięty.
Może spróbować ogrzać to w gorącej wodzie - przez to się lekko uplastyczni i nie strzeli tak szybko. Brzmi głupio, ale innego pomysłu nie mam.
Też pogiąłem ze dwie stalowe, ale teraz zawsze wszystko najpierw czyszczę benzyną, szczoteczką a później trochę wd40 dla poślizgu i podważam śrubokrętem.
ja robię jak kuba84 i nie miałem problemów. Z tym, że używam najpierw benzyny, później smaru do maszyn do szycia.