Proszę Państwa,
To chyba jeden z pierwszych moich postów na tym forum, więć MÓWIĘ SIEMANKO!
Mam problem ze sprzężyną w tylnej zmieniarce, i chciałbym starych wyjadaczy zapytać jak sobie z tym poradzić ew. jak zreanimować moją przerzutkę.
Chodzi o sprężynę naciągającą całą przerzutkę "do tyłu", tą która pracuje na srubie którą RD jest przykręcona do haka ramy.
Czy jest jakaś szansa żeby to wymienić? Po prostu przerzutka ciągle wali mi o ramę (łańcuch też), nawet wetedy kiedy śruba od regulacji jest wkręcona na maksa : ((
Z góry dzięki za pomoc, poniżej załączam zdjęcie.
Może coś tam z zaczepem tej sprężyny nie tak. Albo jest taka syfna że się zatarła. Dla wprawionego rozebranie i złożenie to 3 minutki, ale jak nigdy tego nie robiłeś to cały dzień może braknać. Bo to trzeba sposobem....
Ja stosuje mały imbus chyba 3mm do naprężenia sprężyny, i mały śrubokręt do zdjęcia segera. Minuta roboty i wiadomo co jest w środku
jak będziesz miał problem to mozesz zapakować w koperte bąblowaą i wysłać do mnie na warsztat
widać z daleka jak sie rdza wylwewa spod śróby i regulacja naciagu jest wykręcona na maxa
trza śrube główną rozebrac wyczyscic , nasmarkać , zobaczyc co ze sprężyną itd
widać z daleka jak sie rdza wylwewa spod śróby i regulacja naciagu jest wykręcona na maxa
trza śrube główną rozebrac wyczyscic , nasmarkać , zobaczyc co ze sprężyną itd
ładnie udało mi się to wszystko rozłożyć i wyczyścić, dzięki!
w środku było trochę rdzy, ale dostatecznie mało żeby to mogło jakkolwiek wpłynąć na jakość naciągu na tym połączeniu - nietety : (
problem nadal istnieje, nawet w przypadku kiedy śruba regulajcji na ciągu jest wkręcona na maksa.
co ciekawe objawia się to luzem jedynie w skrajnej pozycji przerzutki, starałem się jak najlepiej pokazać to na video które załączam do posta : )
w środku było trochę rdzy, ale dostatecznie mało żeby to mogło jakkolwiek wpłynąć na jakość naciągu na tym połączeniu - nietety : (
problem nadal istnieje, nawet w przypadku kiedy śruba regulajcji na ciągu jest wkręcona na maksa.
co ciekawe objawia się to luzem jedynie w skrajnej pozycji przerzutki, starałem się jak najlepiej pokazać to na video które załączam do posta : )
załączniki!
video : http://youtu.be/G3AVwlEpJyE
ps. czy ja nie mam czasem za krótkiego łancucha? : )
video : http://youtu.be/G3AVwlEpJyE
ps. czy ja nie mam czasem za krótkiego łancucha? : )
Masz Giant-a od Majeranka?
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
Łańcuch może mógłby być dłuższy o 2 ogniwa, niemniej takiej kombinacji przełożeń i tak się nie używa, więc nie wiem czy to konieczne.
Co zaś do sprężyny, to ja nie wiem o co chodzi, na filmie nie widać żeby coś było z nią nie tak
Co zaś do sprężyny, to ja nie wiem o co chodzi, na filmie nie widać żeby coś było z nią nie tak
@Piotr,
Chciałem tylko żeby jakiś KOLO co więcej wie ode mnie ocenił co może być źle, ręce mam obie na miejscu i jakoś sobie radzę : )
@Skeevo,
Nie wiem, znalazłem na znanym portalu aukcyjnym na literkę A : ) i kupiłem! chyba był z Austrii - miał naklejkę intersport i jakiegoś serwisu. btw bardzo fajny bajk ten Giant!
Chciałem tylko żeby jakiś KOLO co więcej wie ode mnie ocenił co może być źle, ręce mam obie na miejscu i jakoś sobie radzę : )
@Skeevo,
Nie wiem, znalazłem na znanym portalu aukcyjnym na literkę A : ) i kupiłem! chyba był z Austrii - miał naklejkę intersport i jakiegoś serwisu. btw bardzo fajny bajk ten Giant!
juz pisałem ze masz wkręconaśrube za daleko, powinna bycw połowie długości swojej i dopero wtedy można ustalać dł łańcucha i dalsze kroki
@Piotr,
Na zdjęciu przypiętym do mojego pierwszego postu w tym temacie śrubka jest wykręcona na maksa :)
Próbowałem obu skrajnych pozycji (wkręcona, wykręcona, trochę wkręcona), i problem nadal jest!
Na zdjęciu przypiętym do mojego pierwszego postu w tym temacie śrubka jest wykręcona na maksa :)
Próbowałem obu skrajnych pozycji (wkręcona, wykręcona, trochę wkręcona), i problem nadal jest!
Chodzi o to że wózek obija się o hak? Może faktycznie 2 ogniwa łańcucha by dołożyć, to zmniejszy naprężenie sprężyn to i wózek trochę popuści
@Gerwazy
na filmiku dobrze to widać - w pozycji "rozluźniona sprężyna czyli przerzutka blisko haka" jest taka jakby martwa pozycja, w której widać że przerzutka nie jest odpowiednio naciągana (a przynajmniej tak mi się wydaje, bo mi mocno obija na nierównościach)
ps. dzięki za odzew, bardzo mi miło :)
na filmiku dobrze to widać - w pozycji "rozluźniona sprężyna czyli przerzutka blisko haka" jest taka jakby martwa pozycja, w której widać że przerzutka nie jest odpowiednio naciągana (a przynajmniej tak mi się wydaje, bo mi mocno obija na nierównościach)
ps. dzięki za odzew, bardzo mi miło :)
po pierwsze masz kolka 11t oryginalnie sa 10t
powiedz jak przerzutka zmienia Ci biegi? nie jest czasem gorne kolka za blisko kasety?
skoro problem bo wyczysczeniu pozostal, mogles sobie owa sprezyne naciagnac, a jak prosto, nawiercac nowy otwor w korpusie, choc z autopsji sprezyna moze byc dobra, a za mocna ta od wozka, tam tez jest regulacja
powiedz jak przerzutka zmienia Ci biegi? nie jest czasem gorne kolka za blisko kasety?
skoro problem bo wyczysczeniu pozostal, mogles sobie owa sprezyne naciagnac, a jak prosto, nawiercac nowy otwor w korpusie, choc z autopsji sprezyna moze byc dobra, a za mocna ta od wozka, tam tez jest regulacja
Masz za krótki łańcuch
Masz problem ze swoim rowerem. Serdecznie zapraszam Serwis rowerowy Łódź ul Zapolskiej 31
cześć,
@Łukasz,
kółka to 10z. sprawdzę jeszcze naciąg wózka o którym mówisz : ) udało mi się też kupić zestaw naprawczy sprężyny - jak wymienię dam znać czy pomogło : )
dzięki i pozdrawiam!!
@Łukasz,
kółka to 10z. sprawdzę jeszcze naciąg wózka o którym mówisz : ) udało mi się też kupić zestaw naprawczy sprężyny - jak wymienię dam znać czy pomogło : )
dzięki i pozdrawiam!!