Czy mogę kupić łańcuch UG do napędu Acera ? Czy to IG , HG I UG ma jakieś znaczenie przy tak amatorskiej jeździe ? Nowy UG kosztuje 17 zł i myślę że nie warto dać więcej za łańcuch na moje użytkowanie .
Macie jakieś uwagi dot. tego wyboru ?
HG i IG nie są kompatybilne ze względu na inne nacięcia na zębatkach i samym łańcuchu. Nie wiem jak UG ale może powodować to szybsze zużywanie się komponentów oraz zmniejszony komfort/precyzję zmiany biegów.
Alpinestars x9, Breezer x2, Intense x2, Klein x3, Yeti x2, Cannondale, Specialized, GT, Rocky Mountain...
+ Checker Pig, Creme, Electra
A wiesz do czego jest przystosowana Acera ; to ta seria z czarnym elementem rd i manetki srebrne z czarnymi kopułkami
SZOSA>mtb
HG - UG powinno działać bez problemu, musisz liczyć się jednak z tym że łańcuch będzie miekki, więc szybciej się wyciągnieAskaniusz92 pisze:A wiesz do czego jest przystosowana Acera ; to ta seria z czarnym elementem rd i manetki srebrne z czarnymi kopułkami
Witam.
Wszystko będzie działać :D
Do ja do takiej acery uzywałem i HG i IG i działało... Może będzie tylko różnica w ustawieniu. Dlatego HG bedzie chyba lepsze.
Co do kompatybilności UG z HG to w szosie mam HG założone gdzie normalnie był UG i jest idealnie. (mam klamkomanetki wiec nie mogę ustawiać tego na pałe)
pozdrawiam
xMekpx
Wszystko będzie działać :D
Do ja do takiej acery uzywałem i HG i IG i działało... Może będzie tylko różnica w ustawieniu. Dlatego HG bedzie chyba lepsze.
Co do kompatybilności UG z HG to w szosie mam HG założone gdzie normalnie był UG i jest idealnie. (mam klamkomanetki wiec nie mogę ustawiać tego na pałe)
pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996
Aaa , teraz zauważyłem że na blacie pisze only IG chain ... i cóż , mieć gdzieś te systemy ?
SZOSA>mtb
Wiem, że w tym szaleństwie jest metoda.. ale... chcesz zaoszczędzić kilka złotych na łańcuchu i jednocześnie szybciej zużywać cały system? Może jednak warto dołożyć i mieć święty spokój z kompatybilnością oraz trwałością...?
EDIT: właśnie sprawdziłem ceny na allegro - to na prawdę jest kilka złotych...
EDIT: właśnie sprawdziłem ceny na allegro - to na prawdę jest kilka złotych...
Alpinestars x9, Breezer x2, Intense x2, Klein x3, Yeti x2, Cannondale, Specialized, GT, Rocky Mountain...
podobno! w jednym ze sklepów w krk w erze IG ściągano z nowych rowerów łańcuchy IG i montowano HG
Podobno! łańcuchy IG były na tyle badziewne że napęd był ciężki do okiełznania - dlatego je zmieniano, aby nie najeść się wstydu przed klientami
Podobno...
Podobno! łańcuchy IG były na tyle badziewne że napęd był ciężki do okiełznania - dlatego je zmieniano, aby nie najeść się wstydu przed klientami
Podobno...
dlatego właśnie napisałem podobno - choć wiem to od byłego pracownika sklepu i osoby dość szanowanej w środowisku, to jednak na oczy nie widziałem...
w sklepach Krakowskich lat 90-tych wiele rzeczy podmieniano, niektórym zostało to do dzisiaj i niekoniecznie z troską o klienta