Ustawienie przerzutki przedniej po zmianie korb

Zmieniłem korby z 28-38-48 na 22-32-44. Od wczoraj jeżdżę tylko na środkowym blacie bo nijak nie idzie ustawić przedniej przerzutki(Acera). Korby które zamieniłem to FC-M311 na FC-M570. O co kaman ? Kombinowałem już ze wszystkimi możliwymi ustawieniami wodzika, aktualnie mam go ustawionego około 2mm nad największą koronkę przy maksymalnym wychyleniu wodzika i dalej jest źle. Podstawowy problem to to, że nawet przy takim ustawieniu przerzutka nie jest w stanie wyciągnąć łańcuch na największy blat. Spotkał się ktoś z czymś takim ? Rowerami MTB jeżdżę od ponad 15 lat, zawsze sam sobie przy rowerze wszystko robię ale z czymś takim jeszcze się nie spotkałem :-/ Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale korba obsługuje system 9 mega drive train a z tyłu mam kasetę 8 i przerzutkę Deore RD-M591.

Wydaje mi się że problem może wynikać z nie zachowania linii łańcucha. Nie wiem jak Twoja korba 48-... , ale starsze/większe korby miały osie 122-127mm, a młodsze/mniejsze 107-113mm. Skutek założenia korby wymagającej krótkiej osi na długą oś jest taki, że kobra bardziej odstaje od ramy, dlatego przednia przerzutka może "nie sięgać" do dużego blatu