Problem z przednia przerzutką Deore LX

Witam wszystkich :) Mam problem chyba z regulacją przedniej przerzutki Deore LX M550 ... Polega on na tym, że mimo iż ustawie ją poprawnie (posiadam cały komplet Deore M550 poza klamko manetkami te mam M563 ( i może tu tkwi problem?) Co robię? ustawiam przerzutkę według tego o tu
Obrazek

gdyż to napęd biopace :) przerzutka ułożona równolegle względem łańcucha itd. To na czym polega problem? Na 1 biegu działa wszystko idealnie nie trze żaden z 7 biegów z tyłu... na 3 jest identycznie to samo natomiast na 2 ... łańcuch trze o wewnętrzną krawędź przerzutki na 3 największych trybach z tyłu... natomiast przy zmianie naciągu linki tak aby ocierała na 2 przełożeniu o skrajne biegi nie mam możliwości przełączenia biegu z 1 na 2 gdyż napięcie linki jest nie wystarczające... Co z tym zrobić? linia łańcucha jest zachowana 47,5 długość osi suportu 122.5 mm (na 118 mm testowałem jest identycznie to samo) czy jest sens kupienia przerzutki pod klamko manetki? czy to nic nie zmieni?
Czy jesteś ziarenkiem piasku czy kamieniem w wodzie utoniesz tak samo...

klamkomanetki dedykowane miały system półbiegów, więc regulacja była latwiejsza - to raz
dwa- zawsze korby M550 między środkową koronką a pająkiem miały podkładki Jeśli ktoś korbę przed tobą rozbierał do czyszczenia to istnieje prawdopodobieństwo że ich nie założył Sprawdź to bo jeśli faktycznie tak jest to masz po prostu niewłaściwe odstępy między koronkami w korbie
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Lecz 3 bieg wchodzi ok i nie ma z nim żadnych zgrzytów. Działo by się tak jeżeli nie było by tych podkładek? Jeżeli ich nie będzie to mogę zastosować jakiekolwiek podkładki? Wątpię aby ktoś je rozbierał gdyż rower mia przejechane niecałe 200 km od nowości :)

Sprawdzone podkładki są tak jak tutaj

Obrazek

lecz z tego co ja myślę to chyba lepiej by było jak by ich nie było...

(sorry za post pod postem lecz z nieznanych mi przyczyn nie mogłem edytować tego wczorajszego...)

... człowieku... uważasz, że nie widziałem tego typu filmików? uważasz,że jak by to działało tym przypadku to bym tu pisał? ...

natomiast na 2 ... łańcuch trze o wewnętrzną krawędź przerzutki na 3 największych trybach z tyłu
to jest normalne ze ociera na takim przełożeniu ale możesz to zlikwidować luzując linkę tylko wtedy może ci na blacie ocierać nie da rady żeby na wszystkich nie obcierało rower ma tylko teoretycznie 21 przełożeń

to doczytaj dalej... jak poluzuje linkę aby nie ocierało na środkowym (tzn ocierało tylko o skrajne biegi) to wtedy nie wrzuca mi z 1 na 2 bieg bo linka jest za luźna i dlatego tu napisałem bo przez tyle lat pierwszy raz się z czymś takim spotkałem

Anawriel pisze:
lecz z tego co ja myślę to chyba lepiej by było jak by ich nie było...
Sprobowac mozesz ale jest szansa ze wtedy ocieranie bedzie na malych koronkach kasety o druga prowadnice, a i prawdopodobne takze ze o duza koronke moze lancuch przycierac
Mozesz ew sprobowac delikatnie zmienic ciag linki - np przykrecajac ja po drugiej stronie sruby niz teoretycznie powinna isc Moze to delikatnie zmienic wychylenia przerzutki a tym samym ustawianie jej wzgledem lancucha
Fajnie byloby sprobowac czy problem wystapi z dedykowana manetka...
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Co do prowadzenia linki to już kombinowałem z przepięciem jej pod trzpieniem i wtedy teoretycznie chodzi OK lecz wtedy dzieje się coś dziwnego z linką (pewnie własnie poprzez zmianę parametrów dźwigni)... na 1 biegu lata luźno tak, że całe szczęście, że ma prowadzenie na dole bo inaczej na 99% spadła by z ramy natomiast wciągając biegi na 2 zaczyna się napinać bardzo mocno a przy wciągnięciu 3 biegu (już znacznym oporem bo aż tak się napina) można na niej grać lub ciąć nią glazurę :D dlatego właśnie podpytywałem czy zmiana na przerzutkę m563 nie rozwiązała by problemu gdyż może właśnie długość dźwigni ma tutaj kluczowe znaczenie? Na oryginalnych klamko manetkach nie było mi dane sprawdzić jak działają gdyż zostały one uderzone i złamał się w środku trzpień mocujący (w obu przerzutkach) tzn ten wielowypust w który wchodzi śruba trzymająca to wszystko razem. ach i jeszcze jedna sprawa... czy usunięcie tych podkładek ma w ogóle jakiś sens? bo w dalszym ciągu będę miał problem z przerzuceniem biegu z 1 na 2 tu się nic nie zmieni ta odległość zostanie zachowana...początkowy uciąg musiał by być większy a reszta zachowana taka jak jest.

ach no fakt coś wolno dziś myślę... :D tyle ze znowu tak większa odległość to większy naciąg linki i dalej wychylona przerzutka żeby włączyć ten magiczny 2 bieg z 1 ;) i nie wyjdzie na to samo?

Tak jak napisałem poprzednio:
jest szansa ze wtedy ocieranie bedzie na malych koronkach kasety o druga prowadnice, a i prawdopodobne takze ze o duza koronke moze lancuch przycierac
moim zdaniem jest prawdopodobne, że po prostu ocieranie przeniesiesz na druga płytkę przerzutki przy mniejszych koronkach kasety (istnieje też szansa że łańcuch zacznie ocierać o dużą zębatkę)
Moim zdaniem warto spróbować o tyle że nie jest to wiele pracy ani nieodwracalne skutki - ale nie nastawiaj się z góry że będzie to lek na bolączkę
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

tzn tak. wolał bym zostać przy montażu konstrukcyjnym no bo po coś to Shimano tak wymyśliło a nie inaczej natomiast patrząc na łańcuch od góry wyciągam podobne wnioski co ty :) że po zdjęciu podkładek łańcuch na środkowej tarczy będzie ocierał o zewnętrzną. Szkoda ze nie mam dostępu do przedniej przerzutki M550 z regulowanym naciągiem sprężyny bo to by rozwiązało mój problem

nie tylko :) ona usztywnia przerzutkę - choć to efekt pośredni uzyskiwany właśnie siłą zrzucania :)

Jak usztywnia chyba tylko bardziej naraża przerzutkę na zmielenie a poza tym szybciej od tego dostanie luzu co i tak nie przeszkadza w przedniej a ten większy naciąg może jeszcze pomóc przy dużych luzach. Mam to w fd-m901 i jakoś tego nie używam ale w błocie się może przydać.

zastanawiałem się własnie nad kupnem takiego xtra jak masz albo tych m563 zamiast tego m550 ale najpierw chce być pewien czego to jest wina bo mi się pomysły skończyły... :/ jedyne co mi pozostaje to niezgodność długości dźwigni co za tym idzie skuteczności przy tym samym uciągu linki. Już nawet łańcuch wymieniłem :D a szkoda mi kombinować dużo bo rowerek ma naprawdę niewiele przejechane i wszystko w stanie idealnym poza tymi klamko manetkami które zostały uszkodzone mechanicznie

tyle ze mam klamkomanetki "nowe" m563 ktore od zawsze mi się bardzo podobały i udało mi się dorwać prawdziwą nówkę (za 150zł) :) prosto z pudełka :) dlatego chciałem zamontować coś na tym aby mi zadzialało

nie ma to jak admin który potrafi pocieszyć :) a rowerek to takie coś :)
Obrazek
tyle że na
"prawie" pełnej grupie Deore LX M550 ale powiedz myślisz, że zmiana przedniej przerzutki coś zmieni? niby jest inny kształt oraz inny sposób mocowania linki (btw taki sposób mocowania widziałem chyba tylko w tych deorach m550... spotkaliście się gdzieś jeszcze z takim?) z tego co patrzyłem w dokumentacjach shimano to korby m563 też mają podkładki i te same odstępy miedzy zębatkami...

yyyyy..... mam mały problem z hmmm oryginalnymi klamkomnaetkami aby je znaleźć... szukam klamkomanetek typu ST-M550 tak? oczywiście wiedząc iż takie nie istnieją bo to są M-060 tak? i teraz tak... z tego co widze po rozebraniu mojej starej rozbitek klamkomanetki na mechanizmie w środku mam wybite M-050 (na obu lewym i prawym) natomiast na obudownie jest M-060 na allegro znalazłem uszkodzone za 15 zł trzeba by wymienić zębatkę którą mam tutaj całą ale patrze a tu zupełnie inaczej ten mechanizm wygląda mimo iż z zewnątrz to samo... to w końcu co ja mam ? M550? czy coś innego? ba serwis manualu od shimano
Obrazek

nie wiele mogę się dopatrzeć czy to to samo czy coś innego...

uszkodzony mechanizm z allegro wygląda tak
Obrazek

natomiast z mojej m-050 ? tak
Obrazek

Wszystkim BARDZO DZIĘKUJE za pomoc :) lecz po rozmowie z serwisem w Krakowie :) (bo w łodzi każdy uznał że to magia) problem został rozwiązany :) Problemem nie była ani przerzutka ani manetka lecz uwaga... :) pancerzyk linki :D okazał się odrobinę za mało sztywny (mimo iż do przerzutek) :D po wymianie na najsztywniejszy możliwy pancerz wszystko działa idealnie :) Temat do zamknięcia :)