Smary do manetek

Cześć
Rozebrałem ostatnio manetki SL-M569 miały typowy objaw zgęstniałego smaru (nie zmieniały przełożeń). Rozebrałem wyczyściłem i było dobrze.. prawie. Czasem się przycinały doszedłem do wniosku, że użyłem albo za dużo smaru albo zbyt gęstego. Zredukowałem ilość samaru ale to nie pomogło. Tu prośba do Was ja użyłem smaru Shimano Dura-ace i chyba jest zbyt lepki. Macie może jakieś dobre sprawdzone smarowidła do manetek. Zastanawiałem się czy Rolhoff do łańcucha nie będzie lepszy.
Pozdrawiam.
PS Dla potrzebujących służę zdjęciami z rozkładania ww manetek.

mój boże co za kombinacje, rolhoff, olej silnikowy, olej do magury... :roll:

jak coś sie przycina po dura-ace to jest albo popsute albo zuzyte albo za dużo smaru, to nie chodzi o jego gestość ale ilość też, smarowałem manetki kiedyś Park Toolem, który jest bardzo gęsty, ten zielony ciemny i wszystko śmiga normalnie

Aby posmarowac smarem, trzeba manetke rozebrac na drobne czesci, a ze niektore manetki sa "nie rozbieralne" to duzo prosciej i szybciej, manetce zrobic dobra kapiel, a pozniej zalac olejem gestym i nadmiar wycieram na drugi dzien

Po mojemu, patrząc ile było tam oryginalnie smaru. Dałem tyle samo, nic nie jest zepsute a co do skręcania sprawdzałem w kilku wariantach. To jest kwestia smaru, pytanie jakiego używacie? Mam być może mylne wrażenie że DA jest zbyt lepki. Fakt że może to tez być kwestia samych manetek LX, poprzednio rozbierałem deorki 510 i schodzą bez problemowo. Tu jednak mam plastikowy korpus mechanizmu wybierającego stosunkowo lekki i sprężynka przez niego naciągana nie jest tak mocna jak w deorkach. No nic pokombinuje z olejami.

Musisz ją naprawde dokladnie rozebrac i sprawdzic czy wszystkie sprężynki sa na miejscu. Smar tutaj dużo nie zmienia. Ja używam łt-43 na ośkę i ATF lub zielony finish line na zapadki. Czy w tych manetkach nie ma takiej jakby kontry? W moich manetkach 100gs bylo takie coś i tym mozna bylo sobie luz skasować.

Pochwalę się, że robiłem wczoraj STX'y na spray putoline 1001, 3 dni moczenia i są jak nowe, pięknie chodzą :-D

I to bez rozbierania na czynniki pierwsze, tylko wyciągnąłem z obudowy :-P